Evaluarea financiară a firmei Petrom SA

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 41 în total
Cuvinte : 16538
Mărime: 1.48MB (arhivat)
Publicat de: Simi Negoiță
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Semenescu Andreea
Fac de Comert din ASE

Extras din proiect

1. Descrierea generala a societatii comerciale

Petrom este cea mai importantă companie petrolieră din România, cu activităţi de explorare, producţie, rafinare, petrochimie şi marketing. Compania are rezerve estimate de circa 1 miliard barili echivalent petrol, o capacitate anuală de rafinare de 8 milioane de tone şi peste 600 de benzinării în România. Compania deţine, de asemenea, o reţea internaţională de 211 benzinării, localizate în Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia[1].

Petrom este singura companie din România care are dreptul de a extrage ţiţei pe teritoriul ţării. Producţia anuală este de aproximativ 5 milioane tone ţiţei pe an.

Compania deţine două rafinării, Petrobrazi Ploieşti şi Arpechim Piteşti, care au capacităţi de 7 respectiv 6,5 milioane tone pe an. Ambele dispun de câte două module, putând funcţiona astfel la jumătate de capacitate. Pe piaţa de rafinare, compania Petrom deţine o cotă de 52%, urmată de Rompetrol, cu 29%, şi Lukoil, cu 17%[2].

Petrom mai deţine şi importante zăcăminte de gaze naturale, fiind al doilea furnizor după Romgaz, cu o producţie anuală de aproximativ 6 miliarde metri cubi.

S.N.P. Petrom S.A., ca titular de acord petrolier, are dreptul de a exercita, prin specificarea în scopul şi obiectul de activitate, operaţiunile petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a unui zăcământ petrolier.

Respectând acest drept, societatea are ca scop explorarea şi exploatarea zăcămintelor de petrol şi gaze naturale de pe uscat şi din platoul continental al Mării Negre, transportul petrolului şi al produselor petroliere, comercializarea produselor prin reţele proprii de distribuţie, importul şi exportul de ţiţei, produse petroliere, utilaje, echipamente şi tehnologii specifice, colaborarea tehnico-economică şi ştiinţifică, executarea de lucrări în străinătate.

Obiectul de activitate se detaliază pe principalele direcţii ale scopului urmărit de S.N.P. Petrom S.A., adică: explorarea şi exploatarea zăcămintelor de petrol şi de gaze naturale de pe uscat şi din platoul continental al Mării Negre; transportul şi comercializarea ţiţeiului şi gazelor naturale prin reţele proprii de distribuţie; forajul sondelor; rafinarea petrolului; distribuţie, transport, depozitare, comercializare de produse petroliere; cercetare-proiectare; lucrări de construcţii-montaj, întreţinere şi reparaţii utilaje; lucrări de investiţii, punere în producţie şi reparaţii sonde; investigaţii geologice şi geofizice; importul şi exportul de ţiţei, produse petroliere, utilaje, echipamente şi tehnologii specifice; colaborare economică, tehnico-ştiinţifică şi executare de lucrări în străinătate în domeniul său de activitate; aprovizionare tehnico-materială, transport propriu auto, naval şi aerian, de persoane, activitate medicală şi socială pentru personal şi terţe persoane.

Istoric

În anul 1996 a fost înfiinţată Compania Română de Petrol, ca societate comercială pe acţiuni, constituită prin reorganizarea RAFIROM, PECO şi PETROTRANS, care au fost comasate şi şi-au încetat activitatea. Compania Română de Petrol deţinea toate cele zece rafinării din România, alături de câmpurile de extracţie, de depozite şi de staţiile de benzină.

În anul 1997 Compania Română de Petrol a fost împărţită, 8 dintre rafinării funţionând pe cont propriu, restul activelor intrând în proprietatea Societăţii Naţionale a Petrolului (SNP) Petrom. Astfel SNP Petrom a moştenit două rafinării (Arpechim Piteşti şi Petrobrazi Ploieşti), toată fosta reţea de distribuţie PECO, sistemul de conducte al PETROTRANS şi dreptul exclusiv de a extrage ţiţei din câmpurile petrolifere din România.

În anul 2002 a luat naştere compania Petromservice prin desprinderea din Petrom a sucursalei Petroserv.

Pe data de 23 iulie 2004, OMV, grupul lider de petrol şi gaze naturale din Europa Centrală şi de Est, a achiziţionat 51% din acţiunile PETROM. Tranzacţia a fost încheiată în decembrie 2004 prin preluarea a 33,34% din Petrom cu 668,8 milioane Euro, preţ care după ajustarea ulterioară a urcat la circa 700 milioane Euro. La acesta se adaugă majorarea capitalului cu fonduri de 830 milioane Euro pentru ajungerea la 51%.

În iunie 2007, Petrom a înfiinţat compania Petrochemicals Argeş, care a preluat activităţile petrochimice ale rafinăriei Arpechim[5]. În mai 2009, Ministerul Economiei a cumpărat Petrochemicals Argeş pentru suma de 150 milioane Euro

2. Diagnosticul intreprinderii

In sens general, conceptul de diagnostic, la nivelul unei firme, presupune reperarea disfunctionalitatilor activitatii ei, cercetarea si analiza faptelor si responsabilitatilor, identificarea cauzelor si a masurilor care sa conduca la imbunatatirea situatiei economico-financiare.

In mod particular, prin diagnosticarea unei firme, in vederea evaluarii, se urmareste cunoasterea tuturor laturilor activitatii acesteia, respectiv juridica, tehnica, resurse umane, economico-financiara etc., precum si a punctelor forte si punctelor slabe corespunzatoare fiecareia. Aceasta are ca scop exclusiv evidentierea parametrilor de operare ai firmei, estimarea performantelor si riscurilor activitatii viitoare, orice informatii care pot orienta judecata evaluatorului in fiecare dintre cele trei abordari prezentate.

2.1. Diagnosticul juridic al intreprinderii

Diagnosticul juridic are ca scop verificarea aspectelor juridice legale privind activitatea firmei. Realizarea acestuia presupune analiza elementelor specifice in urmatoarele domenii: dreptul societatii comerciale, dreptul civil, dreptul comercial, dreptul fiscal, dreptul muncii, dreptul mediului, litigiile.Intre informatiile legale relevante pentru aprecierea valorii firmei retinem:

-Drepturile si obligatiile proprietarului participatiei evaluate;

-Analiza controlului asupra deciziilor din cadrul firmei (distribuirea dividendelor, politica de investitii, numirea managementului, dizolvarea, fuziunea, lichidarea, cesiunea, actiunilor etc.);

Activităţi de bază

Petrom S.A. este o companie integrată de ţiţei şi gaze ce îşi desfăşoară activitatea în principal în România, dar şi prin intermediul sucursalelor sale în Kazahstan şi Rusia (activităţi de explorare şi producţie), precum şi în ţările învecinate: Bulgaria, Republica Moldova, Serbia şi Muntenegru (activităţi de marketing).

Preview document

Evaluarea financiară a firmei Petrom SA - Pagina 1
Evaluarea financiară a firmei Petrom SA - Pagina 2
Evaluarea financiară a firmei Petrom SA - Pagina 3
Evaluarea financiară a firmei Petrom SA - Pagina 4
Evaluarea financiară a firmei Petrom SA - Pagina 5
Evaluarea financiară a firmei Petrom SA - Pagina 6
Evaluarea financiară a firmei Petrom SA - Pagina 7
Evaluarea financiară a firmei Petrom SA - Pagina 8
Evaluarea financiară a firmei Petrom SA - Pagina 9
Evaluarea financiară a firmei Petrom SA - Pagina 10
Evaluarea financiară a firmei Petrom SA - Pagina 11
Evaluarea financiară a firmei Petrom SA - Pagina 12
Evaluarea financiară a firmei Petrom SA - Pagina 13
Evaluarea financiară a firmei Petrom SA - Pagina 14
Evaluarea financiară a firmei Petrom SA - Pagina 15
Evaluarea financiară a firmei Petrom SA - Pagina 16
Evaluarea financiară a firmei Petrom SA - Pagina 17
Evaluarea financiară a firmei Petrom SA - Pagina 18
Evaluarea financiară a firmei Petrom SA - Pagina 19
Evaluarea financiară a firmei Petrom SA - Pagina 20
Evaluarea financiară a firmei Petrom SA - Pagina 21
Evaluarea financiară a firmei Petrom SA - Pagina 22
Evaluarea financiară a firmei Petrom SA - Pagina 23
Evaluarea financiară a firmei Petrom SA - Pagina 24
Evaluarea financiară a firmei Petrom SA - Pagina 25
Evaluarea financiară a firmei Petrom SA - Pagina 26
Evaluarea financiară a firmei Petrom SA - Pagina 27
Evaluarea financiară a firmei Petrom SA - Pagina 28
Evaluarea financiară a firmei Petrom SA - Pagina 29
Evaluarea financiară a firmei Petrom SA - Pagina 30
Evaluarea financiară a firmei Petrom SA - Pagina 31
Evaluarea financiară a firmei Petrom SA - Pagina 32
Evaluarea financiară a firmei Petrom SA - Pagina 33
Evaluarea financiară a firmei Petrom SA - Pagina 34
Evaluarea financiară a firmei Petrom SA - Pagina 35
Evaluarea financiară a firmei Petrom SA - Pagina 36
Evaluarea financiară a firmei Petrom SA - Pagina 37
Evaluarea financiară a firmei Petrom SA - Pagina 38
Evaluarea financiară a firmei Petrom SA - Pagina 39
Evaluarea financiară a firmei Petrom SA - Pagina 40

Conținut arhivă zip

  • Evaluarea Financiara a Firmei Petrom SA.doc

Alții au mai descărcat și

Eficiența și evaluarea investițiilor pentru modernizarea capacității de producție în cadrul SC Petrom SA București

Introducere În practica economică investiţia este privită ca o cheltuială făcută de persoane fizice sau juridice cu scopul de a obţine bunuri si...

Evaluarea financiară a întreprinderii SC Aerostar SA

1.1. Prezentare evaluatori 1. Beneficiarul lucrarii: Societatea comerciala AEROSTAR S.A. 2. Echipa de evaluatori : 3. Scopul evaluarii îl...

Analiza financiară a companiei OMV Petrom SA

INTRODUCERE Acest proiect este conceput sub forma unei analize financiare asupra uneia dintre cele mai mari companii din România. Lucrarea î.i...

Proiect Diagnostic - SC Petrom SA

1. Prezentarea societăţii şi a mediului extern. Societatea comercială Petrom SA este o societate cu capital de stat şi privat autohton şi străin...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Evaluarea performanțelor profesionale ale angajaților în cadrul SNP Petrom Galați

INTRODUCERE Lucrarea îşi propune să abordeze un anumit domeniu al managementului resurselor umane şi anume activitatea de evaluare a...

Plan de Afaceri Petrom SA

I. Partea nefinanciară 1. Sinteza Petrom este cea mai importantă companie petrolieră din România, cu activităţi de Explorare și Producţie,...

Analiza echilibrului financiar în cadrul SC Petrom

INTRODUCERE Activitatea unei intreprinderi trebuie să fie generatoare de efecte pozitive care conduc la susţinerea principiului continuităţii...

Analiza performanțelor economico-financiare la OMV Petrom SA

Cap. 1 Raportul OMV PETROM S.A. Rezultatele se înscriu în estimãrile companiei, în pofida impactului mixt al mediului macroeconomic volatil, al...

Analiza financiară a unei firme - SC Petrom SA

1. Prezentarea societăţii şi a mediului extern Societatea comercială Petrom SA este o societate cu capital de stat şi privat autohton şi străin cu...

Studiu de fezabilitate privind instalarea stațiilor pentru mașini hibrid în benzinăriile Petrom

I. Introducere Proiectul nostru are drept obiectiv realizarea unui studiu de fezabilitate a companiei petroliere OMV Petrom S.A în vederea...

Diagnosticul Financiar al SC Petrom SA

INTRODUCERE Prin prisma importanţei sale, diagnosticul financiar se referă la componenta cu cea mai mare „greutate” dintre diagnosticele parţiale....

Strategii Economice ale Firmei, Planul ca Instrument de Concretizare și de Realizare a Lor

CAPITOLUL I PREZENTAREA INTREPRINDERI Denumirea societatii: PETROM S.A. Sediul social: Bucuresti, Calea Dorobantilor nr. 239 sector 1 Numarul...

Ai nevoie de altceva?