Cuprins
- CUPRINS
- LISTA ABREVIERILOR. 5
- INTRODUCERE. 6
- 1. FUNDAMENTELE MONITORIZĂRII ŞI EVALUĂRII POLITICILOR PUBLICE
- 1.1. Conceptul de monitorizare a întreprinderilor de stat în sistemul de politici publice. 9
- 1.2. Abordări metodologice privind monitorizarea şi evaluarea politicilor publice în
- domeniul întreprinderilor de stat. 38
- 1.3. Concluzii la capitolul 1. 55
- 2. MONITORIZAREA FINANCIARĂ ÎN SISTEMUL ADMINISTRĂRII PROPRIETĂŢII COMPANIILOR DE STAT DIN SECTORUL REAL AL ECONOMIEI
- 2.1. Politicile europene de administrare a proprietăţii publice. 58
- 2.2. Politicile autohtone de administrare a proprietăţii publice. 64
- 2.3. Impactul politicilor de administrare a proprietăţii publice asupra activităţii
- companiilor cu proprietate de stat în Republica Moldova. 75
- 2.4. Monitorizarea financiară a activităţii întreprinderilor de stat şi societăţilor comerciale
- cu capital integral sau majoritar de stat. 82
- 2.5. Concluzii la capitolul 2. 88
- 3. EFICIENTIZAREA MECANISMULUI DE MONITORIZARE A ACTIVITĂŢII ECONOMICO-FINANCIARE A ÎNTREPRINDERILOR DE STAT
- 3.1. Aprecierea metodologiei de analiză economico-financiară a întreprinderilor de stat. 91
- 3.2. Direcţii de perfecţionare a gestiunii şi monitorizării financiare a întreprinderilor de stat. 105
- 3.3. Eficientizarea procesului de planificare şi raportare privind activitatea întreprinderilor
- de stat şi societăţilor comerciale cu capital integral sau majoritar de stat. 115
- 3.4. Concluzii la capitolul 3. 127
- CONCLUZII ŞI RECOMANDĂRI. 129
- BIBLIOGRAFIE. 134
- ANEXE. 147
Extras din proiect
INTRODUCERE
Actualitatea şi importanţa problemei abordate. Mecanismul economic, instituit în Republica Moldova odată cu trecerea la relaţiile economiei de piaţă, preconizează dezvoltarea tuturor formelor de proprietate şi implementarea metodelor internaţionale de gestiune a întreprinderilor de stat. Organizarea raţională a sistemului de monitorizare a activităţii economico-financiare a întreprinderilor cu capital de stat este una dintre cele mai importante activităţi ce trebuie efectuate atît în scopul recunoaşterii întreprinderilor de stat ca sistem managerial organizat şi controlat, cît şi al recunoaşterii competitivităţii produselor naţionale pe pieţele internaţionale.
Managementul întreprinderilor de stat, inclusiv managementul financiar şi monitorizarea financiară a acestor companii, a suportat importante schimbări în perioada de tranziţie la economia de piaţă. A fost modificată legislaţia în domeniul administrării proprietăţii publice care, în prezent, se pune în aplicare, au fost introduse practici de monitorizare financiară în vederea eficientizării gestiunii activelor statului. De menţionat, că activitatea economico- financiară a întreprinderilor de stat continuă să fie mai puţin eficientă decît cea a companiilor private. Întreprinderile de stat înregistrează rezultate financiare mai modeste, comparativ cu companiile private, multe dintre ele înregistrează un rezultat financiar negativ.
Practica naţională în domeniul gestiunii activelor din sectorul întreprinderilor de stat, precum şi în domeniul monitorizării activităţii economico-financiare a acestui sector, se bazează pe o abordare unică, indiferent de faptul dacă activează sau nu compania de stat în condiţii de concurenţă sau de monopol. Totodată, impactul politicilor publice asupra activităţii acestor companii este evaluat foarte rar, doar în cazurile cînd influenţează dezastruos activitatea acestora.
Necesitatea studierii ştiinţifice a subiectelor specificate şi a aplicării practicii internaţionale pentru soluţionarea problemelor în domeniul gestiunii activelor companiilor de stat şi monitorizării financiare a acestora a stat la baza alegerii temei de cercetare pentru prezenta teză de doctorat.
Rezultatele activităţii economico-financiare din sectorul economic, atît ale companiilor cu proprietate privată, cît şi ale companiilor cu proprietate de stat, depind de cadrul de reglementare în vigoare. Totodată, eficienţa companiilor cu proprietate publică, în mare măsură, este determinată de politicile publice privind modul de administrare a proprietăţii publice. De aceea în lucrare a fost analizată activitatea economico-financiară a companiilor cu proprietate de stat din punct de vedere al deciziilor de politici publice întreprinse de Guvernul Republicii Moldova. În acest context, au fost examinate mecanismele de administrare a proprietăţii publice şi de
monitorizare a activităţii sectorului companiilor cu proprietate de stat şi a fost determinat impactul acestor politici asupra domeniului economic în cauză. Drept rezultat, au fost propuse perfecţionări la modelul de monitorizare financiară a companiilor cu proprietate de stat, atît a întreprinderilor de stat, cît şi a societăţilor comerciale cu capital de stat. Modelul dezvoltat are la bază sistemul de monitorizare financiară a întreprinderilor de stat care a existat în Republica Moldova, dar conţine elemente noi, în conformitate cu bunele practici din statele-membre ale Uniunii Europene şi alte ţări. Prezenţa elementelor noi atribuie actualitate cercetărilor ştiinţifice din teza de doctorat.
Gradul de studiere a temei. În teza de doctorat se utilizează rezultatele cercetărilor în domeniul politicilor publice, inclusiv al politicilor financiare, în domeniul administrării proprietăţii publice, monitorizării şi evaluării politicilor de gestiune a întreprinderilor de stat. Au fost cercetate lucrările savanţilor străini care au efectuat cercetări distincte şi au elaborat teorii şi modele în domeniul investigat; au fost studiate politicile guvernelor statelor-membre ale Uniunii Europene şi ale altor state în vederea identificării relevanţei acestora pentru ţara noastră. Atare aspecte au fost examinate în lucrările savanţilor străini: Balatskii E., Brian W., Camov A., Capeliushnicov R., Cuznetsov V., Douglas C., Drucker P., Dye T., Easton D., Honore A., Howlett M., Lindblom C., Marinescu C., Miroiu A., Ramesh M., Tambovtsev V. etc. Totodată, au fost cercetate conceptele elaborate de centrele de excelenţă din Terry Sanford Institute of Public Policy de pe lîngă Universitatea Duke, Institute of Social, Economic and Guvernamental Research de pe lîngă Universitatea din Alaska.
În lucrările de specialitate ale autorilor din Republica Moldova, în ultimii ani se evidenţiază cercetarea teoretică a conceptelor de politici publice, politici financiare, monitorizare şi evaluare a politicilor publice, administrare a proprietăţii publice, analiză economico-financiară etc. În acest context, au fost analizate lucrările savanţilor autohtoni: Cobzari L., Cotelnic A., Ciubotaru M., Chircă S., Feuraş E., Hîncu R., Iliadi Gh., Manole T., Moldovanu D., Secrieru A., Şişcan N, Ulian G., Aculai E., Băncilă N., Botnari N., Buşmachiu E., Childescu V, Fuior E., Graur E., Macari V., Maxim I., Mocanu N., Stratulat O.,. Totodată, la obiectul studiat au fost examinate tezele de doctorat ale O. Barbăneagră, S. Bîrlea, D. Dăscălescu, care recent au efectuat cercetări în domeniul pieţei valorilor mobiliare, proprietăţii publice şi al politicilor publice.
Suportul metodologic şi teoretico-ştiinţific. Întru cercetarea şi soluţionarea problemelor abordate în teza de doctorat au fost consultate şi analizate mai multe surse bibliografice, consacrate cercetării conceptului de monitorizare a politicilor publice, a activităţii întreprinderilor de stat, a politicilor financiare în domeniul administrării proprietăţii publice la nivel internaţional, regional şi naţional. În procesul de cercetare ştiinţifică au fost aplicate
metode de analiză cantitativă, analiza SWOT, analiza cost-eficacitate, comparaţiile, abordarea sistemică, sinteza; metode de reprezentare grafică a evenimentelor şi fenomenelor investigate; metoda matricială de analiză a teoriilor şi conceptelor economice. A fost aplicată analiza multi- criterială a situaţiilor şi diferitor nivele de obiective, folosind criteriile relevanţă, eficacitate, impact, durabilitate, capacitate managerială. De asemenea, au fost folosite metode de evaluare ex-ante şi ex-post a politicilor publice şi metode de monitorizare financiară a activităţii companiilor cu capital de stat folosind sistemul de indicatori financiari.
Drept bază informativă au servit rapoartele financiare ale întreprinderilor de stat şi ale societăţilor pe acţiuni cu capital majoritar de stat, rapoartele trimestriale şi anuale ale Biroului Naţional de Statistică, rapoartele Ministerului Economiei, Agenţiei Proprietăţii Publice de pe lîngă Ministerul Economiei, Ministerului Finanţelor, rapoartele şi site-urile organismelor internaţionale – Băncii Mondiale, Băncii Europeane pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, PNUD, ale guvernelor altor state. De asemenea au fost examinate actele legislative şi normative ale Republicii Moldova.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Fundamentele Monitorizarii Activitatii Economico-Financiare a Intreprinderilor de Stat.doc