Cuprins
- Introducere.3
- Analiza pe baza bilantului.5
- Analiza performantei intreprinderii.6
- Analiza cash flow-urilor.11
- Analiza rentabilitatii companiei.12
- Analiza riscului companiei.13
- Concluzie.15
- Bibliografie.16
Extras din proiect
INTRODUCERE
In lucrarea noastra vom insita asupra evidentializarii aspectelor fundamentale necesare in managementul financiar al intreprinderii PETROM SA in perioada 2005-2009. Societatea Naţională a Petrolului PETROM S.A. Bucureşti a luat fiinţă prin Ordonanţa de Urgenţă nr.49/15.09.1997 a Guvernului României, aprobată prin Legea nr.70/1998 şi să opereze din punct de vedere comercial la data de 01.11.1997.Fiind organizată ca o societate integrată pe verticală, care îşi desfăşoară activitatea industriei petroliere, PETROM are în componenţa sa pe lângă sucursalele de explorare a zăcămintelor de hidrocarburi, ale fostei Regii Autonome a Petrolului, pe structura căreia intră şi sucursale de prelucrare a ţiţeiului, sucursale pentru transportul produselor petroliere şi distribuţie ale acestor produse, atât en-gros, cât şi en-detail, sucursale de servicii, precumşi de cercetare.
Forma juridică a solietăţii:
Societatea Naţională a Petrolului “PETROM” S.A. Bucureşti este persoană juridicăromână, având forma juridică de societate comercială pe acţiuni. Aceasta îşi desfăşoarăactivitatea în conformitate cu legile române.Emblema societăţii reprezintă un cap de lup dacic de culoare roşie, pe fond galben înconturul literei P, sub care este scrisă, cu culoare albastră, denumirea PETROM.
În anul 2010, prețul acțiunii Petrom a avut o tendință de creștere, cu o performanță similară celei din 2009. Prețul acțiunii a început să crească încă de la debutul anului și, după ce a atins valoarea minimă a anului la 0,252 lei, pe 4 ianuarie, prețul acțiunii a crescut până la 0,335 lei, pe 30 decembrie. În 2010, prețul acțiunii Petrom a crescut cu 35%, în comparație cu 2009, ajungând la valoarea maximă din an de 0,366 lei pe 9 aprilie, depășind astfel performanța piețelor de capital locală și internațională.In 2012 pretul unei actiuni este de 0,3400.
Structura acționariatului Petrom
• 51,01% OMV AG (OMV Aktiengesellschaft)
• 20,64% Ministerul Economiei
• 20,11% Fondul Proprietatea S.A. (fond ce administrează diverse participații în cadrul mai multor companii din România, creat de Statul Român pentru a despăgubi persoanele expropriate abuziv în urma naționalizărilor din perioada regimului comunist)
• 2,03% BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare)
• 6,21% Alți acționari (aproximativ 500.000 de persoane fizice și juridice din România și din străinătate)
ANALIZA PE BAZA BILANTULUI
Analiza bilantului financiar
Analiza bilantului financiar(analiza patrimoniala) isi propune identificarea starii de echilibru . Practic, se incearca evidentierea raportului dintre activele si pasivele pe termen lung si scurt. In principiu, activele pe termen lung ar trebui finantate din pasive pe termen lung, in timp ce activele pe termen scurt, din pasive pe termen scurt. Pe de alta parte, capitalurile procurate pe termen lung sunt caracterizate printr-un cost superior comparative cu cele pe termen scurt(datoriile de exploatare sunt de cele mai multe ori chiar gratuite).
1.Activul economic (AE) este activul total din care se scad datoriile nebancare pe termen scurt (datorii de exploatare si în afara exploatarii).
2.Situatia neta este un indicator mai restrictiv decat capitalurile proprii, ea neincluzand subventiile pentru investitii si provizioane reglementate. Acest indicator reflecta averea neta a actionarilor sau asociatilor intreprinderii. In urma calculelor situatia neta este pozitiva si crescatoare pe toti cei 5 ani de analiza si are un ritm ascendant. Aceasta crestere a situatiei nete reflecta atingerea obiectivului major al gestiunii financiare.
3. Fondul de rulment pozitiv reflecta echilibrul financiar pe termen lung al societatii,adica faptul ca activele imobilizate sunt finantate numai dinsurse permanente.Acest fond de rulment pozitiv este utilizat pentru finantarea stocurilor si creantelor cu caracter relativ stabil.
Dupa calculul fondului de rulment putem observa ca valorile sunt mai mari decat 0, acest lucru arata ca se inregistreaza un excendent de lichiditate fata de exigibilitatile potentiale pe termen scurt.Reducerea fondului de rulment pe perioada analizata este datorata in special reduceriicapitalului propriu,rambursarii datoriei financiare sau achizitionarii de noiimobilizari.
4.Fondul de rulment propriu masoara echilibrul financiar ce asigura prin capitalurile proprii ceea ce reflecta gradul de autonomie financiara. Acesta este definit ca diferenata dintre capitalurile proprii ale firmei (in categoria carora se include si provizioanele pentru riscuri si cheltuieli) si activele imobilizate. Pe anii de analiza, mai putin in anul 2005, rezultatele au fost positive, ceea ce demonstreaza faptul ca firma se afla intr-o stare de echilibru financiar pe termen lung realizat pe baza capitalurilor proprii. Astfel, chiar si dupa rambursarea datoriilor bancare pe termen lung, activele imobilizate vor putea fi finantate in intregime pe seama capitalurilor pe termen lung (acestea fiind capitalurile proprii, teoretic ne-exigibile). Fondul de rulment negativ din anul 2005 nu trebuie interpretat ca fiind o situatie nefavorabila, cel putin pe termen scurt, ci doar un potential semnal de alarma pe viitor.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Gestiunea Financiara a Intreprinderii.docx
- PROIECT FINAL.xlsx