Monografia Sistemului Bancar din Grecia

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 6961
Mărime: 397.81KB (arhivat)
Publicat de: Denis Carp
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lector Dr Căpraru Bogdan Sebastian

Cuprins

  1. 1. Sistemul bancar din Grecia 3
  2. 1.1. Istoric 3
  3. 1.2. Tipuri de instituţii 5
  4. 1.3. Indicatori caracteristici de apreciere 7
  5. 1.4. Tendinţe 9
  6. 2. Banca Centralã a Greciei 11
  7. 2.1. Istoric 11
  8. 2.2. Cadru institutional 13
  9. 2.3. Obiective 15
  10. 2.4. Funcţiile Băncii Centrale ale Greciei. 16
  11. 2.5. Instrumente şi operaţiuni comerciale ale Băncii Centrale 17
  12. 2.6. Caracteristici definitorii 18
  13. 3. Bãnci reprezentative 20
  14. 3.1 Alpha Bank 20
  15. 3.2. Piraeus Bank 23
  16. BIBLIOGRAFIE 26

Extras din proiect

1. Sistemul bancar din Grecia

1.1 Istoric

Primele evidenţe ale activităţilor de tip bancar au apărut din cele mai vechi timpuri, prezenta lor în Grecia remarcându-se încă din Antichitate.

În secolul VII i.Hr în Lidia, au fost bătute primele monede. Acestea erau compuse din electerum, un aliaj natural de aur şi argint extras din fluvial Pactole ce trecea prin Sardes, capitala Lidiei și corespundeau unei picaturi de metal topit. Aveau forma globulară, pe o parte aveau un animal gravat (leu, cerb, cal, albină, taur) iar pe cealaltă parte erau puse una sau mai multe mărci pătrate.

În mai puţin de un secol folosirea pieselor monetare se va răspândi în toată lumea greacă, iar fiecare cetate grecească – existând aproape 1400 în secolul al IV- lea î. Hr. - începe să bată propria sa monedă pe care figura emblema oraşului.

Templele erau văzute de către populaţie ca un loc sigur de plasare a bunurilor, fapt ce aducea un anumit "profit" preoților, care luau în administrare atât bunuri perisabile cât și bunuri de valoare. În măsura în care bunurile păstrate erau perisabile, modalitatea de păstrare era împrumutul de consumație. Astfel pentru deponenți se asigura plasarea bogăției într-un loc sigur, iar pentru preoți se realiza un profit. Dovada acestor practici este descoperirea de către arheologi în Mesopotamia a tabelelor de contabilitate datând din 3400-2500 î.H.

O altă practică des întâlnită în perioada antică era împrumutul cu dobânda, care la început nu a putut fi controlată de autorități, deoarece nu existau reglementări în domeniu. Acest împrumut este reglementat mai târziu prin Codul lui Hammurabi care prevede și contractele de împrumut pentru a căror recunoaștere era nevoie sa fie vizate de funcționari regali precum și contractul de comision, strămoșul contractului de cont curent de astăzi.

Apariția băncilor ca instituții a avut loc în Grecia în secolele VI-VII î.Hr., acesta fiind rezultatul dezvoltării comerțului ca o consecința a emiterii monedei proprii de către fiecare oraș comercial. În scopul de a combate camăta mai multe cetăți grecești au decis sa constituie "bănci publice" care pe lângă rolul propriu-zis bancar, mai aveau și sarcina strângerii impozitelor și dreptul de a bate moneda.

În porturile grecești, "trapeziștii" devin bancheri veritabili în sensul actual al termenului, ei îndeplinind majoritatea funcțiilor băncii moderne: depuneri credite, schimb, crearea altor mijloace de plată decât bancnota sau moneda.

Grecia se remarcă prin faptul că aici s-au înfiinţat primele bănci publice, în Lampsaque, Abdere şi Sinope. Acestea efectuau ca principale operaţiuni încasarea impozitelor şi plata cheltuielilor cu caracter public. Activitatea bancară în orașele-stat se dezvoltă odată cu apariția băncii din Delos care folosea titlurile de credit iar plățile erau făcute prin virament între conturile clienților prin dispoziții de plată. Existau circa 53 de orașe-stat în care funcționau bănci.

În ceea ce priveşte reglementările activităţii bancare din acea perioadă, Legea lui Solon era cea care reglementa nivelul dobânzilor. Aceasta interzicea şi dreptul creditorilor de a transforma în sclavi pe cei care deveneau insolvabili sau pe un membru al familiei acestora, iar celor care îşi pierduseră pământurile datorită insolvabilităţii li s-au restituit proprietăţile.

În Grecia s-au folosit tehnici bancare precum sistemul rezervelor fracţionare. Acesta presupunea acordarea de credite pe baza depozitelor atrase, cu o acoperire de casă sub 100%. Datorită utilizării acestei tehnici au avut loc multiple falimente bancare, un exemplu fiind banca din Efes care dă faliment şi obţine un moratoriu de 10 ani pentru a înapoia depozitele titularilor de drept.

Sistemul bancar grecesc s-a dezvoltat puternic începand cu secolul al XIX-lea, în 1841 fiind înfiinţată Banca Naţională a Greciei, înregistrându-se de la an la an o evoluție în ceea ce privește activitatea bancară grecească.

Bibliografie

V.Turliuc, A.Roman, O.Stoica, V.Dornescu, D.Chirlesan „Monedă şi credit”, Ed. a VI- a, rev. – Iași: Editura

Ion Turcu, ,,Drept bancar”, Vol. I, Editura Lumina Lex, 1999

http://www.photius.com/countries/greece/economy/

http://www.banca-romaneasca.ro/despre-noi/nbg-group/

http://www.ziare.com/articole/banci+grecesti

www.alpha.gr

www.piraeus.gr

www.bankofgreece.gr

Preview document

Monografia Sistemului Bancar din Grecia - Pagina 1
Monografia Sistemului Bancar din Grecia - Pagina 2
Monografia Sistemului Bancar din Grecia - Pagina 3
Monografia Sistemului Bancar din Grecia - Pagina 4
Monografia Sistemului Bancar din Grecia - Pagina 5
Monografia Sistemului Bancar din Grecia - Pagina 6
Monografia Sistemului Bancar din Grecia - Pagina 7
Monografia Sistemului Bancar din Grecia - Pagina 8
Monografia Sistemului Bancar din Grecia - Pagina 9
Monografia Sistemului Bancar din Grecia - Pagina 10
Monografia Sistemului Bancar din Grecia - Pagina 11
Monografia Sistemului Bancar din Grecia - Pagina 12
Monografia Sistemului Bancar din Grecia - Pagina 13
Monografia Sistemului Bancar din Grecia - Pagina 14
Monografia Sistemului Bancar din Grecia - Pagina 15
Monografia Sistemului Bancar din Grecia - Pagina 16
Monografia Sistemului Bancar din Grecia - Pagina 17
Monografia Sistemului Bancar din Grecia - Pagina 18
Monografia Sistemului Bancar din Grecia - Pagina 19
Monografia Sistemului Bancar din Grecia - Pagina 20
Monografia Sistemului Bancar din Grecia - Pagina 21
Monografia Sistemului Bancar din Grecia - Pagina 22
Monografia Sistemului Bancar din Grecia - Pagina 23
Monografia Sistemului Bancar din Grecia - Pagina 24
Monografia Sistemului Bancar din Grecia - Pagina 25
Monografia Sistemului Bancar din Grecia - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Monografia Sistemului Bancar din Grecia.docx

Alții au mai descărcat și

Monografie asupra Sistemului Bancar din Grecia

1. Sistemul bancar din Grecia 1.1. Istoric Operaţiunile bancare au apãrut şi s-au dezvoltat din cele mai vechi timpuri, existã numeroase evocãri...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Monografie asupra Sistemului Bancar din Grecia

1. Sistemul bancar din Grecia 1.1. Istoric Operaţiunile bancare au apãrut şi s-au dezvoltat din cele mai vechi timpuri, existã numeroase evocãri...

Ai nevoie de altceva?