Politici fiscal-bugetare Promovate în Marea Britanie și Efectele Acestora

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 5422
Mărime: 118.36KB (arhivat)
Publicat de: Ion Maftei
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lect.univ.dr. Bogdan Zugravu
Universitatea “Alexandu Ioan Cuza” Iasi Master Finante-Asigurari

Cuprins

  1. Cuprins 1
  2. Capitolul 1. Politicile fiscale si politicile bugetare – parghiile principale ale statului 2
  3. 1.1 Teorii ale politicilor fiscale in statele democratice 2
  4. 1.2 Obiectivele si instrumentele politicii fiscale la nivelul Uniunii Europene 5
  5. 1.3 Mecanismele si principiile politicii bugetare 6
  6. Capitolul 2. Politicile fiscale ale Marii Britanii si efecte acestora 11
  7. 2.1 Politici fiscale in Marea Britanie 11
  8. 2.2 Efecte politicilor fiscal-bugetare in Marea Britanie 17
  9. Bibliografie 18

Extras din proiect

Capitolul 1. Politicile fiscale si politicile bugetare – parghiile principale ale statului

Conceptul de politică fiscală este prezentat adesea cu nuanţe diferite, accentuându-se, de regulă, asupra laturii sale referitoare la sistemul de impozite promovat de un stat. Politica fiscală este conceputa ca un mixaj intre modalităţile de procurare a resurselor la dispoziţia statului şi destinaţiile acestor resurse, pentu indeplinirea sarcinilor si atributiilor ce-i revin statului.

Politica fiscală reprezintă ansamblul deciziilor prin care se realizează modelarea structurală a sistemului fiscal, asigurarea funcţionării acestuia în scopul obţinerii finalităţilor dorite de către decidentul public, în economie.

Asadar politica fiscală este o componentă a politicii financiare a statului, formata din ansamblul reglementarilor privind stabilirea şi perceperea impozitelor şi taxelor şi deciziile privind cheltuielile publice ce se finanţează. Insa aceste componente ale politicii fiscale pentru a se integra perfect in politica generala a unui stat, trebuie sa se armonizeze cu politicele bugetare si monetare, respectiv cu politica preturilor si cea a ocuparii fortei de munca.

Politica bugetara consta in folosirea cheltuielilor publice si a fiscalitatii pentru a influenta variabilele macroeconomice. Politica bugetara impreuna cu politica fiscala, componente ale politicii financiare, dar si a celei economice, reprezinta ansamblul coerent de instrumente pe care le are la dispozitia sa statul pentru a modela activitatea economica.

1.1 Teorii ale politicilor fiscale in statele democratice

„Desi intre sistemele fiscale existente la ora actuala in lume exista anumite similitudini totusi trebuie sa observam ca fiecare dintre acestea are propria sa individualitate generata de elemente specifice (traditii, istorie, religie) si in concluzie trebuie determinata o baza de comparatie comuna pe baza careia sa se poata preciza asemanarile si deosebirile intre doua sau mai multe tari”.

Pentru a intelege si a analiza sistemul fiscal al unei tari, cat si politicile fiscale utilizate, este necesar sa se extraga informatii utile si reale cu privire la posibilitatile reale de armonizare a tehnicilor fiscale din aceea tara cu cu cele apartinand Uniunii Europene.

Profesorul american Lawrence W. Kenny a examinat determinatele componentelor fiscale in o suta de tari. Variabilele sunt veniturile fiscale din surse diferite, de fapt fractii ale venitului total, incluzand impozitul pe venitul personal, impozitul pe profitul societatilor, contributiile privind protectia sociala si impozitele de tip salarial, impozitele pe bunuri si servicii, impozitele pe proprietati si chiar venituri nefiscale provenite de la institutii publice.

Lawrence W. Kenny a observat ca toate sursele de venit au majorat costurile politice marginale corespunzatoare utilizarii lor. Ca o consecinta a cresterii scalare sau de forma a venitului total se poate ajunge la o crestere de venit, chiar daca unele baze de impozitare sunt mai dificil de utilizat decat altele. Exista dovezi evidente care sa sustina acest efect de scara. Aceasta analiza empirica asigura, de asemenea sustinerea previziunii referitoare la la tendinta statelor de a se concentra mai mult asupra acelor surse fiscale ale caror baza este relativ mare.

Sistemul fiscal mixt fiind bazat pe scalarea variabilelor economice, a bazelor fiscale, costurilor administrative si obligatorii, duce la concluzia ca in functie de regimul politic variaza si componentele fiscale.

O prima teorie desprinsa in urma analizei economistului american ar fi aceea ca: Structurile fiscale in sistemele politice competitive sunt parte a unui echilibru politic mai competitiv. Aceasta teorie specifica statelor statelor democrate evidentiaza competitia intre diferitele partide politice pentru obtinerea maximului de voturi prin diferite influente politice, forteaza guvernarea sa aleaga o structura fiscala bazata pe pierderea de suport sau costuri politice asociate cu surse diferite de impozit. Aceste costuri politice depind de cheltuieli administrative si executive reprezentand o punte intre veniturile colectate si serviciile publice asigurate, pierderile de profit, cum ar fi cheltuielile excesive si opozitia politica.

Aceasta teoriie putand fi utilizata la formarea instrumentelor de politica fiscala, cum ar fi : structurile tarifare, bazele de impozitelor si masurile speciale, aditionale sistemelor fiscale mixte.

Preview document

Politici fiscal-bugetare Promovate în Marea Britanie și Efectele Acestora - Pagina 1
Politici fiscal-bugetare Promovate în Marea Britanie și Efectele Acestora - Pagina 2
Politici fiscal-bugetare Promovate în Marea Britanie și Efectele Acestora - Pagina 3
Politici fiscal-bugetare Promovate în Marea Britanie și Efectele Acestora - Pagina 4
Politici fiscal-bugetare Promovate în Marea Britanie și Efectele Acestora - Pagina 5
Politici fiscal-bugetare Promovate în Marea Britanie și Efectele Acestora - Pagina 6
Politici fiscal-bugetare Promovate în Marea Britanie și Efectele Acestora - Pagina 7
Politici fiscal-bugetare Promovate în Marea Britanie și Efectele Acestora - Pagina 8
Politici fiscal-bugetare Promovate în Marea Britanie și Efectele Acestora - Pagina 9
Politici fiscal-bugetare Promovate în Marea Britanie și Efectele Acestora - Pagina 10
Politici fiscal-bugetare Promovate în Marea Britanie și Efectele Acestora - Pagina 11
Politici fiscal-bugetare Promovate în Marea Britanie și Efectele Acestora - Pagina 12
Politici fiscal-bugetare Promovate în Marea Britanie și Efectele Acestora - Pagina 13
Politici fiscal-bugetare Promovate în Marea Britanie și Efectele Acestora - Pagina 14
Politici fiscal-bugetare Promovate în Marea Britanie și Efectele Acestora - Pagina 15
Politici fiscal-bugetare Promovate în Marea Britanie și Efectele Acestora - Pagina 16
Politici fiscal-bugetare Promovate în Marea Britanie și Efectele Acestora - Pagina 17
Politici fiscal-bugetare Promovate în Marea Britanie și Efectele Acestora - Pagina 18
Politici fiscal-bugetare Promovate în Marea Britanie și Efectele Acestora - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Politici Fiscal-Bugetare Promovate in Marea Britanie si Efectele Acestora.doc

Te-ar putea interesa și

Uniunea Economică și Monetară

1. Introducere Pilonul principal în analiza crizei datoriilor suverane putem spune că este reprezentat de relația dintre acestea și rata de...

Rolul FMI în procesul de macrostabilizare și ajustare structurală

INTRODUCERE După părerea mea, această temă este una deosebit de importantă, deoarece în cuprinsul ei se regăsesc noţiuni generale referitoare la...

Finanțe Publice

CONCEPTE PRIVIND FINANTELE PUBLICE SI PROBLEMATICA ACESTORA 1.1. Statul  premisa fundamentala a finantelor publice Aparitia primelor institutii...

Finanțe Publice

Secţiunea 1 ELEMENTE INTRODUCTIVE ÎN TEORIA FINANŢELOR PUBLICE Apariţia statului pe fondul descompunerii formaţiunilor gentilice primitive a...

Finanțe Publice

Aparitia primelor institutii de tip statal în perioada tranzitiei societatii omenesti de la comunitatile de tip gentilic la societatea sclavagista,...

Politici Financiare Publice

CAPITOLUL 1 POLITICA FINANCIARĂ – COMPONENTĂ A POLITICII GENERALE 1.1 CONCEPTE PRIVIND POLITICA ŞI PRINCIPALELE COMPONENTE ALE ACESTEIA Din...

Ai nevoie de altceva?