Proiect finanțe publice - impozitarea veniturilor societăților - impozitul pe profit

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 5778
Mărime: 30.42KB (arhivat)
Publicat de: Nadia-Geta Morar
Puncte necesare: 7
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCURESTI MANAGEMENT-ADMINISTRATIE PUBLICA

Extras din proiect

IMPOZITUL PE PROFIT

EVOLUTIA IMPOZITULUI PE PROFIT

Reforma fiscala,componenta a reformei economice si sociale,urmareste constituirea unui sistem fiscal coerent,echilibrat si eficientpentru a putea face fata cerintelor tranzitiei la economia de piata.

In Romania prin prisma reformei fiscale impozitului pe profit ii revine un loc foarte important in ceea ce priveste contributia sa la formarea veniturilor bugetului public,cat si prin influenta sa asupra activitatilor economico –sociale generatoare de profit si asupra structurii de ansamblu a economiei nationale.

Existenta unor regimuri diferite de impunere a unitatilor economice din aceeasi ramura a economiei,dar apartinand unor forme de proprietate diferite,nu era de natura sa favorizeze concurenta loiala intre agentii economici.Pentru ca intrprinzatorii sa aiba sanse egale de castig ,era necesar ca situatia lor financiara sa nu fie distorsionata de regimul fiscal diferentiat ce li se aplica in functie de forma de proprietate sau de alte criterii. In acest scop,in locul multiplelor reglementari existente pentru impunerea agentilor economici,la inceputul anului 1991a fost instituit impozitul pe profit.

Potrivit noii reglementari,impozit pe profit datorau regiile autonome ,societatiile comerciale, organizatiile cooperatiste, institutiile financiare si de credit,alti agenti economici organizati ca persoane juridice,inclusiv cu capital strain,precum si unitatile economice ale altor persoane juridice romane sau straine,care realizau profituri din activitatea desfasurata.Impozitul se calcula cu cote progresive pe transe,diferentiate in functie de marimea profitului unitatilor platitoare.Scala impunerii numara 67 transe de profit ,carora le corespundeau tot atatea cote de impozit.Intre acestea,prima si cea mai redusa cota era de 5% si se aplica la profitul anual cuprins intre 25.001 si 50.000,iar cea mai ridicata –de 77%- se aplica la profitul care depasea 955.000.000 lei. Profitul de pana la 25.000 lei era exonerat de impozit. Cotele medii ale impozitului erau mai mici si variau intre 2,50% la un profit de pana la 50.000 lei anual,si 57,37% ,la unul de 955.000.000 lei.

Judecata exclsiv prin prisma cotei marginale de impozit,noua reglementare plasa fiscalitatea care greva agentii economici din Romania peste nivelul celei intalnite in multe tari dezvoltate. Aceasta crea impresia unei impuneri impovaratoare la noi ,care speria mediile de afaceri din strainatate,indepartand potentialii investitori,in loc sa-i atraga. Aceasta imagine se estompa intucatva daca se iau in considerare facilitatile fiscale acordate anumitor categorii de contribuabili

Pentru stimularea agentilor economici autohtoni si straini in investirea de capital in domeniile prioritare ale economiei romanesti ,se prevedea ca acestia sa beneficieze de scutirea impozitului pe profit ,in mod diferentiat,pentru o perioada cuprinsa intre 6 luni si 5 ani,in functie de obiectul de activitate si cu conditia ca dupa acste termene sa mai functioneze o perioada de timp.

De asemenea, tot in scop stimulativ, pentru profitul utilizat pentru realizarea unor investitii cu caracter productiv sau pentru protejarea mediului inconjurator agentii economici beneficiau de o reducere a impozitului d 50%.

-Pentru stimularea intr-o mare masura a agentilor economici de a-si diversifica si spori productia si de a realiza,pe aceasta cale,profituri mai mari,precum si pentru inlaturarea unor dificultati in determinarea impozitului pe profit de la 1 ianuarie 1992 ,s-a trecut la aplicarea unui sistem mai simplu reducandu-se numarul transelor de profit si respectiv ,cel al cotelor de impozit,de la 67 la numai 2,si anume:

-Cota de 30% se aplica pentru profitul impozabil de pana la 1 milion de lei;

Cota de 45% pentru partea din profitul impozabil ce depaseste 1 milion de lei. Aceste cote au fost utilizate pana la finele anului 1994.

In mod normal, modificarea cotelor trebuia sa favorizeze intreprinderile mici si mijlocii,care aveau nevoie de un sprijin financiar mai substantial pentru formarea (majorarea)capitalului social atat de necesar demararii(extinderii) activitatii lor economice.

Din pacate aceasta masura a avut efecte adverse; ea a dus la majorarea efortului fiscal din partea angajatilor economici care realizau profituri mici si mijlocii si la o usurare a celor cu profituri mari si foarte mari.

Incepand cu anul 1995 a intrat in vigoare o noua reglementare,Ordonanta Guvernului Romaniei privind impozitul pe profit nr.70 din 29 august 1994,publicata in Monitorul Oficial,Partea 1,nr246/31 august 1994,care a modificat mecanismul impozitarii profitului stabilind o singura cota proportionala de impozit de 38%(cu unele exceptii)si clasificarea agentilor economici in doua categorii;contribuabili mici si mari cu mecanisme diferite de determinare a profitului impozabil si a impozitului.

In alte tari intreprinderile mici si mijlocii beneficiaza de un regim fiscal mai avantajos decat intreprinderile mari,deoarece un efort fiscal care depaseste anumite limite le afecteaza capacitatea de plata si se rasfrange negativ asupra activitatii desfasurate.

La 1 ianuarie 1997 , au intrat in vigoare modificarile si completarile la dispozitiile Ordonantelor Guvernului privind impozitul pe profit ,adoptate in 1994 si 1995,modificarisi completari ce au fost aprobate prin lege in 1996.Cateva dintre prevederile legii sunt;

- la determinarea profitului impozabil ,sunt deductibile cheltuielile numai daca sunt aferente realizarii veniturilor,precum si cele considerate deductibile conform prevederilor legale in viguare.In categoria acestor din urma cheltuieli deductiibile,au fost incluse ,in mod limitat ,cheltuieli de protocol,reclama si publicitate,cheltuielile de sponsoridare si sumele utilizate pentru constituirea sau majorarea rezervelor si a provizioanelor;

- la impozitul pe profit se acorda urmatoarelor reduceri:

a) proportional cu ponderea persoanelor considerate handicapate,in anumite conditii;

b) cu 50%in cazul contribuabililor care incaseaza venituri in valuta,din exportul bunurilor realizate din activitate proprie si din prestari de servicii internationale,pentru partea din profitul impozabil care corespunde ponderii acestui venit in volumul total al veniturilor;

c) cu 50% din profitul folosit in anul fiscal curent la modernizarea tehnologiilor de fabricatie sau la extinderea activitatii ,in scopul obtinerii de profituri suplimentare,precum si pentru investitiile destinate protejarii mediului inconjurator;

- pierderea anuala declarata de contribuabili se recupereaza din profitul impozitabil lunar,obtinut in xercitiul fiscal urmator,fara a depasi 36 de luni.

Transformarile prevederilor legale fiind evidente in domeniul impozitului pe profit,procesul de amortizare continuand astfel incat de la 1 iulie 2002 a intrat in viguare Legea nr.414 din 26 iunie 2002 privind impozitul pe profit, publicata in Monitorul Oficial nr.456 din 27 iunie 2002. Prin aceasta lege se stabileste cota de impunere procentuala proportionala cu aplicabilitate generala de 25%,cu unele exceptii.

Preview document

Proiect finanțe publice - impozitarea veniturilor societăților - impozitul pe profit - Pagina 1
Proiect finanțe publice - impozitarea veniturilor societăților - impozitul pe profit - Pagina 2
Proiect finanțe publice - impozitarea veniturilor societăților - impozitul pe profit - Pagina 3
Proiect finanțe publice - impozitarea veniturilor societăților - impozitul pe profit - Pagina 4
Proiect finanțe publice - impozitarea veniturilor societăților - impozitul pe profit - Pagina 5
Proiect finanțe publice - impozitarea veniturilor societăților - impozitul pe profit - Pagina 6
Proiect finanțe publice - impozitarea veniturilor societăților - impozitul pe profit - Pagina 7
Proiect finanțe publice - impozitarea veniturilor societăților - impozitul pe profit - Pagina 8
Proiect finanțe publice - impozitarea veniturilor societăților - impozitul pe profit - Pagina 9
Proiect finanțe publice - impozitarea veniturilor societăților - impozitul pe profit - Pagina 10
Proiect finanțe publice - impozitarea veniturilor societăților - impozitul pe profit - Pagina 11
Proiect finanțe publice - impozitarea veniturilor societăților - impozitul pe profit - Pagina 12
Proiect finanțe publice - impozitarea veniturilor societăților - impozitul pe profit - Pagina 13
Proiect finanțe publice - impozitarea veniturilor societăților - impozitul pe profit - Pagina 14
Proiect finanțe publice - impozitarea veniturilor societăților - impozitul pe profit - Pagina 15
Proiect finanțe publice - impozitarea veniturilor societăților - impozitul pe profit - Pagina 16
Proiect finanțe publice - impozitarea veniturilor societăților - impozitul pe profit - Pagina 17
Proiect finanțe publice - impozitarea veniturilor societăților - impozitul pe profit - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Proiect Finante Publice - Impozitarea Veniturilor Societatilor - Impozitul pe Profit.doc

Alții au mai descărcat și

Așezarea și Perceperea Impozitelor

1. Aspecte generale asupra impozitelor Impozitele reprezintă plăţi obligatorii care se fac către stat cu titlu definitiv şi nerambursabil şi fără...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Impozitul pe Profit

1. De ce e nevoie de impozite? Instituirea şi perceperea de către stat a impozitelor determină o importantă redistribuire a produsului intern...

Coordonate ale Politicii Fiscale în UE

Cu mai mult de 460 milioane de locuitori si un PIB de peste 11 miliarde EUR, Uniunea Europeana este un jucator economic important al lumii....

Deficitul Bugetar al României

INTRODUCERE Actualitatea temei. Sarcinile principale ale României în condiţiile economice actuale cuprind efectuarea unor schimbări de structură,...

Organizarea și funcționarea DEFPL din cadrul Primăriei Municipiului Iași

CAPITOLUL I: ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA DIRECTIEI ECONOMICE SI DE FINANTE PUBLICE LOCALE DIN CADRUL PRIMARIEI MUNICIPIULUI IASI I 1: SCURT...

Sistemul fiscal românesc

CAP 1.Notiuni introductive privind sistemul fiscal 1.1.Aspecte teoretice privind conceptul de fiscal Conceptul de Finante Publice este...

Fundamentarea și Realizarea Veniturilor Bugetare la Agenții Economici

1.1 Scurt istoric Primii pasi in managementul proiectelor i-am facut inca din anul 1996 prin infiintarea companiei ASCENDO. Clientii nostri...

Primăria Iași

1.1. Scurt istoric Documentul care atestă înfiinţarea Primăriei Municipiului Iaşi este Legea comunală din 1864, votată de Adunarea generală a...

Structura finanțelor și procesul bugetar

Capitolul I. Raporturile Financiare Rolul finanţelor este de satisfacere a nevoilor financiare. De aceea avem nevoie de fonduri financiare pe care...

Ai nevoie de altceva?