Structura de guvernanță a Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare - Comparație cu FMI

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 2548
Mărime: 71.15KB (arhivat)
Publicat de: Petronela B.
Puncte necesare: 7
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi
Specializare: Finanțe bănci

Cuprins

  1. Capitolul 1 Noțiuni introductive 3
  2. 1.1 Scurt istoric al Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare 3
  3. 1.2 Obiective ale Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare 3
  4. Capitolul 2 Structura de guvernanță a Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare 4
  5. 2.1 Consiliul Guvernatorilor 5
  6. 2.2 Consiliul Executiv 5
  7. 2.3 Președintele Băncii Mondiale 6
  8. 2.4 Alte comitete/comisii 7
  9. Capitolul 3 Comparație cu FMI 8
  10. Concluzii 10
  11. Bibliografie 11

Extras din proiect

Capitolul 1 Noțiuni introductive

1.1 Scurt istoric al Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare

Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) reprezintă o instituție importantă care împreună cu Asociația pentru Dezvoltare Internațională (ADI) formează Banca Mondială. BIRD a fost înființată odată cu semnarea Acordului de la Bretton Woods prin care se structurau anumite reguli și norme care să guverneze economia mondială.

BIRD a fost înființat pentru a spori reconstrucția țărilor care au avut parte de unele dificultăți în timpul celui de-al doilea război mondial. Crearea unei instituții de reconstrucție și dezvoltare a avut ca inițiativă asigurarea stabilității politice, promovarea păcii dar și ajutorul pe termen lung pentru țările slab dezvoltate din punct de vedere economic.

BIRD a fost fondată în anul 1944 însă și-a început activitatea abia pe 27 decembrie 1945 având drept scop ajutorul țărilor europene sfâșiate de război să-și reconstruiască infrastructura și economiile. În urma recuperării din al doilea război mondial, Banca Internațională de Reconstrucție și Dezvoltare și-a lărgit perspectiva pentru creșterea economiei globale și eliminarea sărăciei . BIRD este elaborată ca o societate pe acțiuni având personalitate juridică proprie. Aceasta are calitatea de a încheia contracte, de a deține și achiziționa bunuri atât mobile cât și imobile dar și de a crea proceduri legale care au ca scop desfășurarea operațiunilor sale.

Primul împrumut acordat de către Banca Internațională de Reconstrucție și Dezvoltare a fost către guvernul Franței pe 9 mai 1947. BIRD a ajutat la finanțarea reconstrucției infrastructurii diminuate de care avea parte Franța la momentul respective. După reconstrucția Europei, BIRD și-a schimbat atenția spre promovarea dezvoltării economice în alte părți ale lumii.

Pentru ca un stat să fie membru Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare, acesta trebuie în primul rând să fie membru pentru Fondul Monetar Internațional. Astfel putem menționa faptul că BIRD are un numer egal de membri cu FMI, respective 189 de state. România este membru al BIRD din anul 1972.

1.2 Obiective ale Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare

Obiectivul principal al Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare este reducerea sărăciei în cazul țărilor în curs de dezvoltare sau cu venituri medii. BIRD dorește să promoveze astfel dezvoltarea durabilă, prin împrumuturi, garanții dar și prin servicii de analiză și consultanță. Împrumuturile oferite de către BIRD se acordă pentru guvernele sau instituțiile publice din țările ce nu prezintă o economie foarte dezvoltată.

BIRD sprijină reconstrucția și dezvoltarea economiei pentru țările membre prin intermediul investițiilor de capital în scop productiv cum ar fi restabilirea economiilor afectate de război, modificarea ramurilor productive ținându-se cont de necesitatea de pace.

Un alt obiectiv al băncii este și susținerea investițiilor străine private prin intermediul cedării de garanții sau apelarea la credite precum și alte investiții oferite de sectorul privat. Creditarea este principal resursă în cazul în care capitalul nu este suficient cât să acopere necesitățile private pentru scopurile productive ce urmează a se realize.

BIRD promovează creșterea echilibrată pe o perioadă lungă de timp a comerțului internațional dar și menținerea echilibrului privind balanța de plăți. Astfel are loc sprijinirea investițiilor străine ce sunt destinate creșterii productivității atât pentru muncă cât și a standardului de viață al locuitorilor țărilor membre.

În cazul efectuării unor proiecte eficiente care crează necesitate urgentă privind dezvoltarea statelor membre, banca permite coordonarea creditelor acordate cu împrumuturi provenite din alte surse pentru a avea loc realizarea proiectului.

BIRD sprijină statele membre în timpul perioadei postbelice de a efectua trecerea de la economia de război spre o economie de pace. Astfel se poate urmări modul prin care investițiile străine prezintă efecte pentru mediul de afaceri al țărilor membre.

Bănca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare oferă finanțare și sfaturi de politică economică pentru a ajuta liderii țărilor cu venituri medii să pornească pe calea către o mai mare prosperitate economică. De asemenea va ajuta la finanțarea proiectelor de infrastructură care cresc potențialul economic al unei țări și va sprijini guvernele să gestioneze finanțele publice și să mărească încrederea investitorilor străini.

Bibliografie

Anton Sorin, Instituții financiar- bancare internaționale, Editura C.H. Beck, București, 2013

Worldbank.org

Mae.ro

Investopedia.com

Academia.edu

Preview document

Structura de guvernanță a Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare - Comparație cu FMI - Pagina 1
Structura de guvernanță a Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare - Comparație cu FMI - Pagina 2
Structura de guvernanță a Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare - Comparație cu FMI - Pagina 3
Structura de guvernanță a Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare - Comparație cu FMI - Pagina 4
Structura de guvernanță a Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare - Comparație cu FMI - Pagina 5
Structura de guvernanță a Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare - Comparație cu FMI - Pagina 6
Structura de guvernanță a Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare - Comparație cu FMI - Pagina 7
Structura de guvernanță a Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare - Comparație cu FMI - Pagina 8
Structura de guvernanță a Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare - Comparație cu FMI - Pagina 9
Structura de guvernanță a Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare - Comparație cu FMI - Pagina 10
Structura de guvernanță a Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare - Comparație cu FMI - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Structura de guvernanta a Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare - Comparatie cu FMI.docx

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale

Cap 1. Notiuni generale privind sistemul de asigurari sociale de stat Cadrul legislativ care circumscrie domeniul este instituit prin Legea nr....

Reforma sistemului de pensii în România

Sistemul de pensii pentru prima data s-a modificat in anul 2000 cand s-a adoptat Legea 9 privind sistemul public de pensii si alte asigurari...

Ai nevoie de altceva?