Deșeuri Radioactive

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Fizică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 63 în total
Cuvinte : 24762
Mărime: 645.37KB (arhivat)
Publicat de: Cecil Mușat
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: GROSU SANDU, IGNAT RADU
Facultatea de Fizica

Extras din proiect

-CAPITOLUL 1

1.1 CENTRALA NUCLEARO-ELECTRICĂ SAU

BOMBA ATOMICĂ ...

După perioada de euforie pro-nucleară, oarecum exagerată, de la începutul secolului 20, dezastrele de la Hiroşima şi Nagasaki au implantat adânc în memoria noastră colectivă ideea că atomul este sinonim cu moartea şi cataclismul. Focurile din cer, capabile să demoleze într-o fracţiune de secundă un oraş întreg întins pe o arie de circa 100 de kilometri pătraţi, a fost ceva uluitor şi o lecţie ce trebuia învăţată.

Trebuie să facem o distincţie clară între centralele nuclearo-electrice

civile, medicină nucleară pe de o parte şi folosirea militară a materialelor nucleare pe de altă parte.

Înainte de Hiroşima, aplicaţiile medicale ale radiaţiilor, au fost singurele cunoscute publicului. Radioactivitatea nu speria oamenii, ci doar le atrăgea atenţia şi curiozitatea. Comercianţii se întreceau în a-şi revendica oferta celor mai radioactive ape. Cele două explozii atomice din Japonia au cristalizat în minţiile oamenilor frica de atom. După aceea, aplicaţiile medicale deja cunoscute şi niciodată contestate de ecologişti sau de opinia publică au început să facă obiectul unor precauţii sportive.

Una din consecinţele pozitive ale bombelor de la Hiroşima şi Nagasaki în a doua jumătate a secolului 20 a fost neîncrederea crescută a publicului şi o atenţie mai mare acordată radiaţiilor de către comunitatea medicală. Ele au condus la o protecţie mai bună a lucrărilor din cercetare, a membrilor comunităţii medicale şi a publicului în general, atunci când sunt expuşi la radiaţii-X sau solicitaţi să manevreze surse de radiaţii.

Apariţia câţiva ani mai târziu, în anii 1960, a centralelor nuclearo-electrice a condus imediat la o opoziţie puternică din partea publicului traumatizat psihologic de Hiroşima şi Nagasaki.

Chiar dacă personalul de exploatare al unei centrale nuclearo-electrice ar dori să o facă să explodeze ca o bombă, nu ar reuşi, deoarece condiţiile fizice pentru o adevărată explozie nucleară (cu cipercă atomică) nu sunt întrunite şi nici nu pot fi create la un reactor civil. Cel mai grav accident ce se poate întâmpla este topirea zonei active a reactorului şi eliminarea substanţelor radioactive în mediu, aşa cum s-a intâmplat la Cernobîl, dar un asemenea accident este improbabil la centralele nuclearo-electrice moderne care sunt corect construite şi exploatate. Pe de altă parte, consecinţele ecologice vor fi mult mai puţin severe în Vest decât la Cernobîl deoarece toţi reactorii de putere moderni sunt construiţi în interiorul unei anvelope. La Theree Mile Island, în ciuda pierderii controlului reactorului şi topirii zonei active, nu au fost practic eliberări de radioactivitate în mediu.

Structura anvelopei unei unitaţi nuclearo-electrice este un enorm dom protector realizat din beton armat, uşor de recunoscut din exterior din cauza formei sferice sau emisferice. Ea este un fel de pălărie din beton, care în cazul producerii unui accident previne dispersarea în atmosferă a substanţelor radioactive.

La Cernobîl reacţia nucleară a scăpat de sub control producând supraîncălzirea şi topirea parţială a zonei active a reactorului, iar un foc devastator a izbucnit în moderatorul de grafit, fiind necesare câteva zile pentru a fi pus sub control; dar nu a existat pe cerul de la Cernobîl nici un nor asemănător ciupercii atomice.

Proiectul reactorului de la Cernobîl conducea la o configuraţie instabilă. Inserţia în reactor a barelor de securitate ar fi putut cauza o accelerare instantanee a reacţiei nucleare. În timp de câteva secunde s-a produs un puls foarte mare de putere, tranformând aproape instantaneu apa de răcire în abur de mare presiune care a aruncat acoperişul clădirii reactorului. La Cernobîl a fost o explozie a aburului care a dus la pierderea controlului reactorului, la un incendiu greu de controlat şi la o amplă eliberare de materiale radioactive în mediu. Zona activă conţinea sute de tone de grafit inflamabil. Ciuperca atomică nu se poate produce deoarece în toate centralele nuclearo-electrice civile, combustibilul nuclear folosit se poate, în cel mai rău caz, încălzi suficient ca să se topească (ceea ce s-a întâmplat), dar nu poate produce niciodată o explozie atomică. Pentru a face o bombă atomică trebuie să adunăm laolaltă masa critică din materialul fisionabil aproape pur şi să o confinăm într-un volum mic, un timp suficient de lung pentru reacţia de fisiune în lanţ să devină foarte puternică. Când bomba explodează, materialul fisionabil este împrăştiat iar reacţia în lanţ încetează. În reactor este prezent puţin plutoniu 239 şi desigur combustibilul cu uraniu 235, dar acesta este îmbogăţit numai 3% în uraniu 235, în timp ce îmbogăţirea necesară pentru a face o bombă atomică este de 80% .

Plutoniul şi uraniul pentru fabricarea armelor atomice se pot obţine după complicate operaţii de separare şi concentrare. Acestea nu se pot face la centralele nuclearo-electrice civile, chiar dacă am vrea să o facem.

Bomba aruncată peste Hiroşima a constat în două mase de uraniu 235 aproape pur care au fost aruncate ca un proiectil una către cealaltă, pentru a forma o masă critică. Similar, un sistem special a injectat un puls de neutroni de la o sursă de poloniu-beriliu (poloniu radioactiv emite particule alfa care bombardând beriliul produce neutroni) ce fusese în aşteptare până în momentul critic.

În reactorul unei centrale nuclearo- electrice civile nu există nici o componentă din cele care au dus la explozia de la Hiroşima.

Explozia nucleară a unui reactor civil este aşadar fizic imposibilă. O bombă atomică poate fi făcută să explodeze, dar nu şi un reactor nuclear civil, deoarece aceste două obiecte nu funcţionează în acelaşi mod. În ambele cazuri există procese de fisiune ale atomilor grei în prezenţa neutronilor, dar procesele diferă radical. O bombă este proiectată să explodeze, iar pentru aceasta este nevoie de multă ingeniozitate inginerească. Un reactor este proiectat să genereze căldură sub un control atent. În cel mai rău caz, zona activă se poate supra încălzi chiar până la punctul în care combustibilul se topeşte, dar în nici un caz nu ar putea exploda. Este aşadar important să facem o discuţie clară între centralele nuclearo-electrice şi armele nucleare. Confuzia psihologică care a dus la opoziţia publicului faţă de aplicaţiile civile ale energiei nucleare nu are baze ştiinţifice.

Preview document

Deșeuri Radioactive - Pagina 1
Deșeuri Radioactive - Pagina 2
Deșeuri Radioactive - Pagina 3
Deșeuri Radioactive - Pagina 4
Deșeuri Radioactive - Pagina 5
Deșeuri Radioactive - Pagina 6
Deșeuri Radioactive - Pagina 7
Deșeuri Radioactive - Pagina 8
Deșeuri Radioactive - Pagina 9
Deșeuri Radioactive - Pagina 10
Deșeuri Radioactive - Pagina 11
Deșeuri Radioactive - Pagina 12
Deșeuri Radioactive - Pagina 13
Deșeuri Radioactive - Pagina 14
Deșeuri Radioactive - Pagina 15
Deșeuri Radioactive - Pagina 16
Deșeuri Radioactive - Pagina 17
Deșeuri Radioactive - Pagina 18
Deșeuri Radioactive - Pagina 19
Deșeuri Radioactive - Pagina 20
Deșeuri Radioactive - Pagina 21
Deșeuri Radioactive - Pagina 22
Deșeuri Radioactive - Pagina 23
Deșeuri Radioactive - Pagina 24
Deșeuri Radioactive - Pagina 25
Deșeuri Radioactive - Pagina 26
Deșeuri Radioactive - Pagina 27
Deșeuri Radioactive - Pagina 28
Deșeuri Radioactive - Pagina 29
Deșeuri Radioactive - Pagina 30
Deșeuri Radioactive - Pagina 31
Deșeuri Radioactive - Pagina 32
Deșeuri Radioactive - Pagina 33
Deșeuri Radioactive - Pagina 34
Deșeuri Radioactive - Pagina 35
Deșeuri Radioactive - Pagina 36
Deșeuri Radioactive - Pagina 37
Deșeuri Radioactive - Pagina 38
Deșeuri Radioactive - Pagina 39
Deșeuri Radioactive - Pagina 40
Deșeuri Radioactive - Pagina 41
Deșeuri Radioactive - Pagina 42
Deșeuri Radioactive - Pagina 43
Deșeuri Radioactive - Pagina 44
Deșeuri Radioactive - Pagina 45
Deșeuri Radioactive - Pagina 46
Deșeuri Radioactive - Pagina 47
Deșeuri Radioactive - Pagina 48
Deșeuri Radioactive - Pagina 49
Deșeuri Radioactive - Pagina 50
Deșeuri Radioactive - Pagina 51
Deșeuri Radioactive - Pagina 52
Deșeuri Radioactive - Pagina 53
Deșeuri Radioactive - Pagina 54
Deșeuri Radioactive - Pagina 55
Deșeuri Radioactive - Pagina 56
Deșeuri Radioactive - Pagina 57
Deșeuri Radioactive - Pagina 58
Deșeuri Radioactive - Pagina 59
Deșeuri Radioactive - Pagina 60
Deșeuri Radioactive - Pagina 61
Deșeuri Radioactive - Pagina 62
Deșeuri Radioactive - Pagina 63

Conținut arhivă zip

  • Deseuri Radioactive.doc

Alții au mai descărcat și

Detecția radiațiilor nucleare - acceleratorul de particule

Detecţia radiaţiilor nucleare Detectoarele de radiaţii nucleare sunt instrumente complexe folosite la determinarea cantităţii de radiaţie, tipului...

Sunetul

SUNETUL. Vibratiile corpurilor materiale se propaga prin aer( in general prin orice alt gaz), si ajungand la ureche produc senzatia auditiva pe...

Energia electrică

Introducere: Energia electrica reprezinta capacitatea de actiune a unui sistem fizico-chimic. Energia electrica prezinta o serie de avantaje in...

Te-ar putea interesa și

Deșeuri radioactive

1.NOTIUNI GENERALE In procesul de deteriorare a mediului, un rol important il are poluarea, care se poate realiza pe cale fizica (radioactiva,...

Memoriu tehnic de prezentare - centrala nucleară cernavodă

I. Denumirea proiectului Centrala Nucleară Cernavodă Unităţile 3 şi 4 II. Titular PCO (Project Company); Companie de proiect creată de S.N...

Energia nucleară

Capitolul 1 Poluarea radioactiva Potrivit unor oameni de stiinta, Pamantul este un organism viu. Exact asa cum sistemul biologic al unui corp uman...

Regimul Juridic al Deșeurilor

Regimul juridic national si international al deseurilor are ca obiective principale identificarea si analizarea instrumentelor juridice consacrate...

Regimul Juridic General al Deșeurilor

Introducere După cum reiese din titlul lucrării, tema pe care doresc să o analizez se referă la “Regimul juridic al gestionării şi eliminării...

Deșeuri radioactive

Deseuri radioactive Deșeurile radioactive sunt deșeurile care conțin materiale radioactive.Deseu radioactiv inseamna orice material radioactiv ,...

Energia Nucleară

I. Generalităţi Noţiunea de energie nucleară este folosită în două contexte: • La nivel microscopic, energia nucleară este energia asociată...

Deșeuri Periculoase

1. Noţiuni introductive Deşeurile sunt resturi materiale rezultate dintr-un proces tehnologic (sau casnic) de realizare a unui anumit produs, care...

Ai nevoie de altceva?