Analiza geodemografică a statelor Italia și Nigeria

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 2504
Mărime: 339.66KB (arhivat)
Publicat de: Raul Șerban
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Rezumat

In acest articol este prezentata situatia demografica a doua state: unul dezvoltat-Italia si unul subdezvoltat-Nigeria. Analiza demografica este realizata pe o perioada de 55 de ani, incepand cu anul 1970. Articolul cuprinde analiza evolutiei numarului de locuitori, densitatii populatiei, dinamicii populatiei, structurii populatiei si analiza dezvoltarii umane.

Indicatorii demografici au evolutii diferite in anumite intervale de timp fiind dependenti de evolutia economica, sociala si politica a tarii.

Cuvinte-cheie: populatie, dinamica populatiei, structura populatiei, dezvoltarea umana, Italia, Nigeria.

Metodologie

Pentru evidentierea modificarilor ce au avut loc in cele doua tari in acest interval de timp, 1970-2025, s-au utilizat metoda analizei comparative si medoda grafica.

Articolul a fost realizat cu ajutorul datelor statistice puse la dispozitie de: World Population Prospects 2002 (vol. I, II), World Urbanization Prospects 2003 si Key Indicators on the Labour Market, International Labour Office Geneva, Human Development Report 2005.

Cu ajutorul acestor date au fost intocmite 6 grafice: pentru evolutia numarului de locuitori, pentru densitatea populatiei, pentru natalitate, pentru mortalitate, pentru sporul natural si pentru speranta de viata la nastere.Graficele au fost realizate pentru intervalul de timp 1970-2025 pentru ambele tari.

Au mai fost realizate 4 tabele: unul pentru mortaliatatea juvenila unde au fost utilizate date din intervalul 1995-2025, unul pentru fertilitate in intervalul 1970-2025, unul pentru migratii in acelasi interval si unul pentru somaj, datele disponibile fiind din intervalul 1980-2007 pentru Italia si doar in anul 1986 pentru Nigeria.

In articol au mai fost atasate patru piramide ale varstelor realizate pentru compararea celor doua state din punct de vedere al structurii populatiei pe grupe de varsta si sexe. Aceste piramide au fost realizate pentru anii 1970 si 2000.

Pentru structura socio-economica, in ceea ce priveste populatia ocupata pe sectoare, pentru Italia au fost gasite date din anul 1980 pana in 2007, insa pentru Nigeria doar pentru anul 1995.Cu datele existente s-a realizat nomograma.

Pentru structura socio-culturala a populatiei datele au fost preluate de pe site-urile www.descopera.ro si en.wikipedia.org.

Pentru indicele de dezvoltare umana exista date din anul 1975 pana in anul 2005 pe site-ul hdrstats.undp.org, folosite pentru a releva stadiul de dezvoltare al fiecarei tari.

Introducere

Nigeria sau Republica Federala Nigeria este o ţară situată în partea vestică-mijlocie a Africii, în golful Guineii, fiind ţara cu cea mai mare populaţie a acestui continent.Vecinii acestei tari sunt : Niger, Ciad, Camerun, Benin, Oceanul Indian (vezi figura 1).

Figura 1. Pozitia geografica a Nigeriei (sursa: www.cia.gov)

Italia, oficial Republica Italiană este un stat situat in sudul Europei. Se invecineaza, la nord, cu Franta, Elvetia, Austria si Slovenia. La sud, est si vest Italia este inconjurata Marea Adriatica, Marea Ionica, Marea Tireniana, cele doua insule, Sicilia si Sardinia, oferindu-i iesire la Marea Mediterana.

Preview document

Analiza geodemografică a statelor Italia și Nigeria - Pagina 1
Analiza geodemografică a statelor Italia și Nigeria - Pagina 2
Analiza geodemografică a statelor Italia și Nigeria - Pagina 3
Analiza geodemografică a statelor Italia și Nigeria - Pagina 4
Analiza geodemografică a statelor Italia și Nigeria - Pagina 5
Analiza geodemografică a statelor Italia și Nigeria - Pagina 6
Analiza geodemografică a statelor Italia și Nigeria - Pagina 7
Analiza geodemografică a statelor Italia și Nigeria - Pagina 8
Analiza geodemografică a statelor Italia și Nigeria - Pagina 9
Analiza geodemografică a statelor Italia și Nigeria - Pagina 10
Analiza geodemografică a statelor Italia și Nigeria - Pagina 11
Analiza geodemografică a statelor Italia și Nigeria - Pagina 12
Analiza geodemografică a statelor Italia și Nigeria - Pagina 13
Analiza geodemografică a statelor Italia și Nigeria - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Analiza Geodemografica a Statelor Italia si Nigeria.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza demografică a Italiei

Rezumat Lucrarea de fata prezinta situatia demografica a Italiei în perioada 1950-2025, analizându-se evolutia numarului de locuitori, densitatea...

Analiza geodemografică a statelor Japonia și Peru

Lucrarea analizeaza situatia demografica a statelor Japonia si Peru in perioada 1950-2025. Sunt analizate in principal: evolutia numarului...

Italia

Marginita la N de Muntii Alpi,Italia este o peninsula,pentru care Muntii Apenini au o importanta majora. De ea apartin doua insule...

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Ai nevoie de altceva?