Bazinul hidrografic al Râului Câmpinița

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 8174
Mărime: 977.45KB (arhivat)
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

1.1. POZITIA GEOGRAFICA

Bazinul hidrografic Câmpinita este situat în cadrul tarii în partea central sudica, între latitudine nordica si latitudine estica.

Râul Câmpinita îsi are izvoarele în partea de nord a satului Vistieru, izvorul fiind format din doua pâraie, valea Soarbelor si valea Boncului, la o altitudine de 970 m si se varsa în Prahova la o altitudine de 430 m.

Bazinul râului Câmpinita se muleaza doar în cadrul treptei majore a Subcarpatilor Curburii în diviziunea Subcarpatii Prahovei, mai precis în zona dealurilor subcarpatice.

Sub aspect administrativ, râul Câmpinita impreuna cu afluentii sai dreneaza teritorii ce intra doar în componenta judetului Prahova.(fig.1).

Sub raport morfohidrografic, râul Câmpinita apartine bazinului hidrografic al Prahovei, in cadrul acestuia ocupând o suprafata de...... km2 si o pozitie importanta daca tinem cont de faptul ca râul Câmpinita este primul sau af;uent din zona de contact între Subcarpati si Câmpia Ploiestilor.(fig.3).

Bazinul Câmpinita se învecineaza cu alte trei bazine hidrografice, dupa cum urmeaza: cu bazinul Prahova în pareta de vest; cu bazinul Provita în partea de sud; cu bazinul Doftana în partea de est, cu fiecare realizând schimburi de ape.

Râul Câmpinita este afluent de stânga al Prahovei, fiind un râu de ordin patru.

Întins pe o suprafata de 31 km2, bazinul Câmpinita se desfasoara între punctele extreme nord-sud pe circa 14 km si

est-vest pe circa 3.2 km. având o dispunere mare în latitudine.

Cumpana apelor care delimiteaza acest bazin se prezinta deosebit de sinuoasa, totalizând o lungime de 24.5 km si încadreaza un teritoriu de forma alungita.

În urma calculelor matematice realizate în cadrul bazinului, am stabilit ca râul Câmpinita prezinta un coeficient de asimetrie de 0.58 si un coeficient de sinuozitate de 1.31, ceea ce reflecta regimul pluviometric, procesul de scurgere al apelor si gradul de alungire al bazinului.

Pozitia geografica precum si expunerea bazinului determina si influenteaza complexul de factori specifici sistemului hidrografic al Câmpinitei. Evolutia factorilor fizici sau acologici depinde de arealul conditiilor orografice, precum si de distributia acestora în trepte pe directie nord-sud.

Ecartul altitudinal în cadrul bazinului Câmpinita variaza între 970 m în Plaiul Boncului( cota maxima) si 430 m( cota minima) la confluenta cu râul Prahova.

În cadrul bazinului Câmpinita, cu o suprafata de 31 km2, se inscriu o serie de sate, comune cum ar fi Sotrile, Vistieru, Cornu dar si partea de nord a orasului Câmpina. Legatura dintre ele se realizeaza prin intermediul unor drumuri si sosele judetene si comunale. Prin extremitatea sudica a bazinului trec magistralele feroviare 2,3,4, precum si drumul national 1.

1.2. ISTORICUL CERCETARILOR

Numeroase urme arheologice atesta existenta omului si o dezvoltare apreciabila a vietii sociale din cele mai vechi timpuri. Vestigiile scoase la lumina de arheologi, împing cu mii de ani în urma începuturile vietuirii pe aceste meleaguri.

Despre o populare straveche a teritoriului pe care îl strabate de le nord la sud râul Câmpinita, stau marturie importante dovezi ale locuirii neoliticului, reprezentate de unelte de piatra mai peerfectionate si resturi de ceramica.

La sfârsutil neoliticului si în faza de tranzitie spre epoca bronzului au fost facuti pasi importanti spre organizarea familiala patriarhala. S-au ameliorat conditiile de viata, a crescut numarul locuitorilor si al asezarilor. Sunt descoperite unelte precum diversa obiecte gasite la Breaza, Câmpina, securile de bronz de la Sotrile, etc.

Înflorirea culturii geto- dacice este confirmata de existenta unor fortificatii precum cele de la Breaza si Câmpina, dar distruse în timpul razboaielor daco-romane.

Preview document

Bazinul hidrografic al Râului Câmpinița - Pagina 1
Bazinul hidrografic al Râului Câmpinița - Pagina 2
Bazinul hidrografic al Râului Câmpinița - Pagina 3
Bazinul hidrografic al Râului Câmpinița - Pagina 4
Bazinul hidrografic al Râului Câmpinița - Pagina 5
Bazinul hidrografic al Râului Câmpinița - Pagina 6
Bazinul hidrografic al Râului Câmpinița - Pagina 7
Bazinul hidrografic al Râului Câmpinița - Pagina 8
Bazinul hidrografic al Râului Câmpinița - Pagina 9
Bazinul hidrografic al Râului Câmpinița - Pagina 10
Bazinul hidrografic al Râului Câmpinița - Pagina 11
Bazinul hidrografic al Râului Câmpinița - Pagina 12
Bazinul hidrografic al Râului Câmpinița - Pagina 13
Bazinul hidrografic al Râului Câmpinița - Pagina 14
Bazinul hidrografic al Râului Câmpinița - Pagina 15
Bazinul hidrografic al Râului Câmpinița - Pagina 16
Bazinul hidrografic al Râului Câmpinița - Pagina 17
Bazinul hidrografic al Râului Câmpinița - Pagina 18
Bazinul hidrografic al Râului Câmpinița - Pagina 19
Bazinul hidrografic al Râului Câmpinița - Pagina 20
Bazinul hidrografic al Râului Câmpinița - Pagina 21
Bazinul hidrografic al Râului Câmpinița - Pagina 22
Bazinul hidrografic al Râului Câmpinița - Pagina 23
Bazinul hidrografic al Râului Câmpinița - Pagina 24
Bazinul hidrografic al Râului Câmpinița - Pagina 25
Bazinul hidrografic al Râului Câmpinița - Pagina 26
Bazinul hidrografic al Râului Câmpinița - Pagina 27
Bazinul hidrografic al Râului Câmpinița - Pagina 28
Bazinul hidrografic al Râului Câmpinița - Pagina 29
Bazinul hidrografic al Râului Câmpinița - Pagina 30
Bazinul hidrografic al Râului Câmpinița - Pagina 31
Bazinul hidrografic al Râului Câmpinița - Pagina 32
Bazinul hidrografic al Râului Câmpinița - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Bazinul Hidrografic al Raului Campinita.doc

Te-ar putea interesa și

Bazinul hidrografic al Cricovului Dulce - studiu fizico-geografic cu privire specială asupra hidrografiei

INTRODUCERE Tema acestui studiu geografic asupra bazinului Cricovului Dulce a fost aleasă deoarece locuiesc in oraşul Moreni , cea mai importanta...

Valea Prahovei

Ţinutul cu cea mai mare afluenţă turistică şi, respectiv, cel mai mare renume este ofertantă în toate anotimpurile şi are puncte de interes pentru...

Valea Doftanei

INTRODUCERE Turismul reprezintă o activitate permanentă a omului modern, având implicaţii pe multiple planuri, de la cel economic la cel politic,...

Determinarea decalajelor între Județele Cluj și Dâmbovița

Cap 1. Descrierea geografica si istorica Cluj - Descriere geografica Judeţul Cluj (magh. Kolozs megye) este situat între paralelele de 47°28’44"...

POS mediu românia

Prin aderarea la Uniunea Europeană, România beneficiază de fonduri structurale şi de coeziune, instrumente financiare menite si contribuie la...

Apele în Carpați

A. Apele subterane 80% din apele subcarpatice se regenerează în Carpaţi datorită cantităţilor mai mari de precipitaţiilor şi a rocilor ce permit...

Subcarpații României

C1 Date generale S. o unitate geografică distinctă, desfăşurată la exteriorul Carpaţilor Orientali şi Meridionali, între văile Moldova şi Motru...

Ai nevoie de altceva?