Conflictul din Afganistan - ceea ce oamenii de rând nu au aflat încă

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 4383
Mărime: 294.12KB (arhivat)
Publicat de: Tudorica Roșca
Puncte necesare: 9

Extras din proiect

Afganistanul (capitala Kabul) e situat in Asia centrala, invecinandu-se cu Iranul la vest, Pakistanul la sud și la est, Turkmenistanul, Uzbekistanul și Tadjikistanul la nord, și cu China în estul extrem. Are o suprafata de 647.500 km², fiind reprezentata in totalitate de uscat, si o populatie de cca 28.395.716 locuitori, ocupand locurile 40 si respectiv 38 in clasamentul mondial. Este una dintre cele mai slab dezvoltate tari din lume, avand un PIB de aproximativ 16,63 miliarde $. Potrivit unui raport din 2009, cca 42% din locuitorii acestei tari traiesc cu mai putin de 1$ pe zi si doar 2 din 13 locuitori au curent electric. Cu toate acestea, Afganistanul reprezinta un interes deosebit la nivel mondial, multi incercand de-a lungul timpului sa-l cucereasca.

In sec XIX au avut loc doua razboaie anglo-afgane in urma carora Marea Britanie a cucerit Afganistanul pentru a-si crea o zona-tampon la granita cu India (care in acea perioada era sub stapanierea Londrei). Statul afgan si-a recastigat independent la 9 august 1919, dupa cel de-al III-lea razboi anglo-afgan.

1979 -1988 : sovieticii au esuat in incercarea de a invada Afganistanul pentru a instala un guvern-marioneta. In acel moment SUA s-a mobilizat si a furnizat armament opozitiei. Astfel a urmat un razboi crunt, numit si „vietnam-ul sovieticilor”, in care 13.000 soldati rusi au fost ucisi. In 1988, sovieticii au cedat, cind Mihail Gorbaciov a ordonat retragerea din Afganistan. 1996 – talibanii (mai nou “insurgentii”) preiau conducerea la Kabul. Acestia erau initial o grupare a studentilor islamisti, care s-a radicalizat pe parcurs si care si-au intemeiat trupele pe teritoriul Pakistanului. Americanii au cerut Pakistanului sa se alieze pentru a-i inlatura de la putere insa acest lucru nu a putut fi posibil deoarece presedintele pakistanez a sprijinit miscarea talibanilor trimitand mii de pakistanezi pentru a lupta alaturi de talibani si de Bin Laden impotriva fortelor afgane. Conform ONU, intre 1996 si 2001, au avut loc 15 masacre impotriva civililor afgani.

Razboiul oficial dintre teroristii afgani si americani s-a declansat pe 7 octombrie 2001, ca raspuns la atacurile teroriste de la 11 sept 2001, cand a fost inceputa Operatiunea Enduring Freedom (OEF-A) si NATO lansa primele atacuri aeriene asupra Afganistanului, mai exact in Kabul, Kandahar si Jalalabad. Marea Britanie s-a alaturat americanilor conducand propria sa operațiune militara, Operațiunea Herrick. Un motiv in plus pentru inceperea razboiului a fost asasinarea conducatorului Ahmad Shah Massoud, care a avut loc cu 2 zile inainte de atentate. El a reprezentat simbolul rezistentei afgane timp de 20 ani, luptand impotriva talibanilor. Conflictul din Afganistan se refera de fapt la lupta pentru inlaturarea regimului taliban, crearea unui stat democratic si distrugerea organizatiei teroriste Al-Qaeda, in frunte cu conducatorul acesteia, Osama bin Laden.

Intre 14-16 noiembrie 2001, in timpul invaziei americane din Afganistan, a fost ucis Mohammed Atef , numarul 3 al Al-Qaeda, aceasta fiind prima victorie a SUA, insa nu si ultima.

2002: Operatiunea Anaconda – In prima faza, fortele terestre ale Afghan United Front (UF) au luptat alaturi de SUA si Marea Britanie impotriva talibanilor, reusind sa-i alunge din Afganistan pe cei mai importanti dintre ei. Atunci Afganistanul a devenit Republica democratica Islamica in frunte cu Hamid Karzai, care a caștigat de doua ori alegerile prezidențiale, in 2004 și in 2009, fiind la conducere si in prezent. Cu toate acestea, talibanii n-au renuntat, acestia continuand sa se regrupeze in muntii Shahi-Kot din provincia Paktia sub conducerea lui Mullah Muhammad Omar, acolo unde peste cateva saptamani urmau sa fie atacati de americani si 400 dintre ei sa-si piarda viata. De asemenea au fost pierderi si de partea anti-talibanilor, 13 soldati decedand in timpul atacurilor insurgentilor, care au folosit tactica „hit and run”, adica atacau si apoi se ascundeau in pesteri si in buncare.

2003-2005: talibanii care au reusit sa scape de atacurile americanilor din 2002, au demarat procesul de reintarire a fortelor, si, folosindu-se de religie, au cautat recruti din Afganist si din Pakistan pentru a porni un nou „jihad” (razboi sfant) impotriva guvernului afgan si a coalitiei conduse de SUA.

Dupa ce s-au strans intr-un numar de aprox 1.000 insurgenti, acestia au atacat guvernul afgan, unde zeci de soldati afgani si americani, dar si personalul umanitar, si-au pierdut viata in urma raidurilor.

In cele din urma a venit si raspunsul fortelor afgane sustinute de trupele americane, care la sfarsitul lunii august 2005, au incoltit talibanii in munti si au ucis 124 dintre ei, slabind din nou reteaua acestora.

2006 : Nato in Sudul Afganistanului – forta initiala era formata din aproximativ 8.300 soldati din M. Britanie, Canada, tarile de jos, Australia, Danemarca si Estonia, iar sprijinul aerian a fost furnizat de M.Brit, SUA, Olanda, Franta si Norvegia. Atunci fortele conduse de catre SUA au inceput inlaturarea regimului taliban, moment in care sudul Afganistanului s-a confruntat cu cel mai mare vad de violente. Alte operatiuni NATO au inclus batalia de la Panjwaii, Operatiunea Mountain Fury, Operatiunea Medusa si Operatiunea Falcon Summit prin care americanii au obtinut victorii tactice impotriva talibanilor, insa acestia din urma nu au fost complet invinsi, iar NATO a trebuit sa-si continue activitatea si in anii urmatori.

Preview document

Conflictul din Afganistan - ceea ce oamenii de rând nu au aflat încă - Pagina 1
Conflictul din Afganistan - ceea ce oamenii de rând nu au aflat încă - Pagina 2
Conflictul din Afganistan - ceea ce oamenii de rând nu au aflat încă - Pagina 3
Conflictul din Afganistan - ceea ce oamenii de rând nu au aflat încă - Pagina 4
Conflictul din Afganistan - ceea ce oamenii de rând nu au aflat încă - Pagina 5
Conflictul din Afganistan - ceea ce oamenii de rând nu au aflat încă - Pagina 6
Conflictul din Afganistan - ceea ce oamenii de rând nu au aflat încă - Pagina 7
Conflictul din Afganistan - ceea ce oamenii de rând nu au aflat încă - Pagina 8
Conflictul din Afganistan - ceea ce oamenii de rând nu au aflat încă - Pagina 9
Conflictul din Afganistan - ceea ce oamenii de rând nu au aflat încă - Pagina 10
Conflictul din Afganistan - ceea ce oamenii de rând nu au aflat încă - Pagina 11
Conflictul din Afganistan - ceea ce oamenii de rând nu au aflat încă - Pagina 12
Conflictul din Afganistan - ceea ce oamenii de rând nu au aflat încă - Pagina 13
Conflictul din Afganistan - ceea ce oamenii de rând nu au aflat încă - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Conflictul din Afganistan - Ceea ce Oamenii de Rand nu au Aflat Inca.docx

Alții au mai descărcat și

Rolul ONU și NATO în Gestionarea Crizelor

Argument Transformarile produse la nivel international in ceea ce priveste securitatea in ultimul deceniu, au facut ca toata atentia comunittaii...

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Ai nevoie de altceva?