Despăduririle și influențele lor climatice

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 23 în total
Mărime: 11.96MB (arhivat)
Publicat de: Henrieta Sima
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Scurt istoric – pădurea
  2. Importanţa pădurilor
  3. Clasificare a funcţiilor pădurii
  4. *Funcţia climatică a pădurii
  5. Despădurirea : cauze şi efecte
  6. Reducerea suprafeţelor de pădure pe glob
  7. Despădurirea în România
  8. Măsuri ce ar trebui luate
  9. Concluzii
  10. Bibliografie

Extras din proiect

Scurt istoric

Un loc important printre elementele fizice care au influenţat viaţa poporului nostru de-a lungul timpului l-a avut pădurea.

Graţie pădurii am putut rezista în ţinutul carpato-danubiano-pontic în timpul migraţiilor şi ne-am putut păstra continuitatea în acest ţinut.

Sub raporul valorii economice, ca marfă, lemnul a urmat în ceea ce priveşte preţul, o curbă permanent ascendentă

Valoarea pădurii a crescut însă treptat, odată cu înmulţirea populaţiei şi sporirea exportului.

De când primul topor primitiv a doborât întâiul arbore, pădurile au pierdut jumătate din întinderea lor, în timp ce omenirea în acest răstimp s-a multiplicat de sute sau chiar mii de ori.Distrugerea pădurilor, cărora li se datoreste în cel mai înalt grad stabilitatea şi calitatea a trei elemente fundamentale ale vieţii oamenilor – solul,aerul şi apa – s-a soldat de-a lungul timpului cu efecte dezastruoase.Pădurilor le revine un rol însemnat în fixarea stratului, relativ subţire, de sol fertil, mediul germinativ al masei vegetale

Defrişarea pădurilor a contribuit la degradarea solurilor, la creşterea aridităţii climatului, la intensificarea vitezei vânturior şi la apariţia inundaţiilor catastrofale.

Dar pădurea nu înseamnă numai o importantă bogăţie pe care trebuie să o lăsăm urmaşilor noştri, ci un izvor de sănătate şi destindere.

Pădurea reprezintă factorul determinant în menţinerea echilibrului ecologic, climatic şi hidric, fiind totodată ecosistemul cu o capacitate de regenerare de 3-5 ori mai mare decât oricare alt ecosistem natural.

Importanţa pădurii

Omul a folosit dintotdeauna, pentru nevoile proprii şi pentru cât mai multe avantaje, componentele mediului înconjurător. Dar mai ales în privinţa pădurilor, pajiştilor şi solului, omenirea a abuzat prea mult prin folosirea mijloacelor tehnice, mereu perfecţionate, în exploatarea acestor resurse. Prin acest impact progresiv asupra naturii şi îndeosebi prin distrugerea pădurilor, s-au dereglat echilibrele fizice şi ecologice instaurate de multe milenii în natură.

Importanţa crescută care se acordă în prezent protecţiei mediului înconjurător natural sau divers umanizat, se explică tocmai prin mulţimea efectelor negative ale acestui impact, ale urbanizării şi industrializării accelerate şi a folosirii intensive a resurselor mediului.

Dupa cum stim, pădurile produc loc de viaţa sau habitat pentru multe nişe ale ecosistemelor, fixează solul şi preîntâmpină eroziunea acestuia. De asemenea acestea încetinesc circuitul apei şi permit absorbţia ei în sol astfel încât aceasta să intre în pânza freatică cu o mai mare eficienţă.

Pădurile scad incidenţa şi efectele inundaţiilor cauzate de puternice furtuni care sunt din ce în ce mai severe şi care au o frecvenţă sporită în perioadele recente.

Un alt rol important al pădurilor este acela că temperează efectele climaterice precum încălzirea globală. Cele 4 mild ha de păduri si 5 mild de ha de păşuni naturale reprezintă un imens rezervor de carbon – atât prin vegetaţie, cât şi prin sistemul de rădăcini. Pe măsură ce pădurile şi păşunile continuă să crească, ele elimină carbonul din atmosferă şi contribuie la încetinirea schimbării climatice.

Prin urmare, evitarea emisiilor prin protejarea carbonului terestru depozitat în păduri este un element esenţial de acţiune asupra climatului.

Anual, pe Glob, covorul vegetal (păduri, culturi agricole, ierburi) eliberează peste 23 de miliarde de tone de oxigen. Peste 60% din această cantitate este produsă de păduri.Un hectar de pădure distrus înseamnă periclitarea a 300 de specii de păsări, aproximativ 400 de specii de mamifere, insecte şi alte vieţuitoare precum şi alte câteva sute de specii de plante.

De asemenea, anual, un hectar de pădure consumă aproximativ 16 tone de dioxid de carbon şi eliberează tot atât oxigen. La fel, pădurea filtrează vântul care o tranzitează, plus că reţine peste 60 de tone de praf într-un an. Mai mult decât atât, pădurea scade încărcătura bacteriană din aer cu până la 90%.

Conținut arhivă zip

  • Despaduririle si Influentele lor Climatice.ppt

Alții au mai descărcat și

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Despăduririle

Introducere Omul a folosit dintotdeauna, pentru nevoile proprii şi pentru cât mai multe avantaje, componentele mediului înconjurător. Dar mai ales...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Ai nevoie de altceva?