Extras din proiect
1. Localizare. Pozitie. Accesibilitate / Acces
Parcul National Semenic-Cheile Carasului este situat in partea centrala a judetului Caras-Severin, in Carpatii Occidentali, mai exact in Masivul Central al Semenicului din care izvorasc apele Nerei, Timisului, Barzavei, Carasului si intr-o mare parte a Muntilor Aninei, ocupand o suprafata de 36.364,8 ha ce include 10 rezervatii declarate (14.420,8 ha) si 8 rezervatii propuse. Altitudinea maxima este de 1.400 m, minima de 230 m iar cea medie de 815 m.
Densitatea populatiei este de 60 locuitori / km2 in zona Resita si Anina, 25-44 locuitori / km2 in zona Carasova - Iabalcea si sub 11 locuitori / km2 in celelalte unitati administrativ-teritoriale cuprinse in parc. Activitatile cu impact asupra parcului sunt: vanatoarea, pescuitul, exploatarea silvica, deversarea de ape uzate, turismul necontrolat, colectarea de fosile. Activitati care se desfasoara in perimetrul ariei protejate: pasunat, agricultura, folosinte de apa, piscicultura, pescuit, amenajari hidrotehnice, prelucrarea lemnului, amenajari turistice, retele electrice, exploatari forestiere (defrisari, igienizari etc), amenajari comerciale, vanatoare - braconaj (de diferite tipuri), colectari de material biologic, cai de transport si circulatie, turism.
Limitele parcului sunt urmatoarele:
- la Nord - orasul Resita si localitatile Valiug, Brebu Nou si Garina
- la Est – cumpana apelor Nera si Timis
- la Sud – cumpana apelor Barzava si Cras
- la Vest - orasul Anina si localitatile Garliste, Carasova si Doman
Caile de acces in principalele zone ale parcului sunt suficiente, reprezentate de drumuri nationale, judetene, comunale, private, forestiere, drumuri si carari de pamant sau sapate in stinca. Administrarea in prezent este realizata de Ocoalele Silvice pentru fondul forestier, de primarii pentru pasuni si persoane fizice private pentru terenurile cultivate sau fanete.
2. Incadrarea arealului in unitatea geostructurala. Prezentarea hartii tectonice din foaia de harta geologica a regiunii (sc. 1:50 000)
Arealul se incadreaza in Regiunea Biogeografica Europeana Panonica, conform normelor europene si in Ecoregiunea Romaniei - Muntii Banatului, Dealurile Banatului, conform Strategiei Nationale pentru Conservarea Biodiversitatii.
Intreaga zona apartine unitatii getice, care este alcatuita dintr-un fundament cristalin strapuns de intruziuni granitice si acoperit partial de o cuvertura sedimentara.Rocile metamorfice reprezentate de sisturi cristaline sunt reprezentative in Muntii Semenicului iar rocile sedimentare reprezentate de calcarele reciale domina zona carstica a Muntilor Aninei.
Muntii Semenicului reprezinta centeul orohidrografic al Banatului si au inaltimile cele mai mari in varfurile Goznei (1447m), Semenic (1446m) si Piatra Nedeii (1437m).La aceasta cota altitudinala s-a format Platoul Semenic din care coboara in trepte culmi rotunjite si netede, ori vai domoale sau adancite de torenti.
In Muntii Aninei care au inaltimea maxima pe culme Certej (955m) in zona calcarelor, apele au sculptat chei salbatice si marmite de eroziune adanci. In intreaga regiune intense carstificare a creat fenomele exocarstice si endocarstice deosebite: Cheile Carasului , Cheile Garlistei, Valea Sodol, platouri cu lapiezuri si doline la Iabalcea, Ravenistea si Carneala, vai de doline la Sodol, numeroase cascade, izbucuri si ponoare, peste 600 pesteri si avene (dezvoltare totala 49.491 m si denivelare totala 5674 m), cele mai cunoascute fiind pesterile Buhui, Comarnic, Racovita, Popovat, Spinului si Tolosu. Cheile Carasului sunt printre cele mai lungi (circa 19 km) si mai salbatice chei din Banat si din Romania si sunt inconjurate de ecosisteme specifice si rare, adaptate statiunilor calcaroase in care vegeteaza numeroase specii central europene, vestice si meridionale.
3. Cadrul geologic general din areal. Cadrul tectonic general
Teritoriul Parcului este situat in partea centrala a judetului Caras-Severin, ocupand o suprafata de 36.664,80 ha ce include 10 Rezervatii declarate si 8 Rezervatii propuse.
Este un veritabil "compediu geologic si geomorfologic". Osatura principala o prezinta Muntii Semenic ce se desfasoara ca o dorsala orientata pe directiile NNE - SSV care, structural, apartin Carpatilor Meridionali.
Cele mai multe masive din Carpatii Meridionali, inclusiv M-tii Semenic apartin domeniului getic care a trecut de mai multe ori prin stadiul de geosinclinal si a cunoscut tot atatea stadii de structogen, fiecare cuplu reprezentand un ciclu tectono-magmatic ( ciclu prebaikalian, baikalian, hercinic ) in care formatiunile acumulate au fost metamorfozate regional si transformate in formatiuni cristolofiliene. In structura actuala, acestea formeaza masivele cristalinele prealpine.
Ciclul prebaikalian cuprinde formatiunile cele mai vechi, geosinclinalul recunoscut in domeniul getic, care au fost metamorfozate in conditii de temperatura si presiune ridicata generand sisturile cristaline mesometamorfice. In M-tii Semenic, ele reprezinta prelungirea din seria de Sebes-Lotru cu grosimea la E in jur de 25 km. In cadrul seriei de Sebes-Lotru, s-au separat 5 complexe litostratigrafice :
- complexul paragnaiselor cu silmunit si intercalatii de roci carbonatice ;
- complexul paragnaiselor si gnaiselor cuarto-peldspatice ;
- complexul cuartitelor ;
- complexul micasisturilor ;
- complexul orto-amfibolitelor si a formatiunilor manganifere.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Parcul National Semenic - Cheile Carasului.doc