Ungaria

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 43 în total
Cuvinte : 4643
Mărime: 3.48MB (arhivat)
Publicat de: Filip Petrescu
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. Capitolul I: Repere geografice generale 2
  2. Capitolul II: Incadrarea in tipologia statala conform criteriilor de clasificare 3
  3. Capitolul III: Resursele 9
  4. III.1 Resurse umane 9
  5. III.2 Resurse naturale 10
  6. Capitolul IV: Agricultura – Tipologie si productie agricola 11
  7. Capitolul V: Industria 11
  8. Capitolul VI: Transporturile 12
  9. Capitolul VII: Zonele turistice 12
  10. Capitolul VIII: Concluzii 14
  11. Bibliografie 15

Extras din proiect

Capitolul I: Repere geografice generale

Ungaria se afla in inima Europei, in bazinul Carpatic. Se invecineaza in vest cu Slovenia si Austria, in nord cu Slovacia si Ucraina, in est cu Romania si in sud cu Serbia si Croatia.

Suprafata totala e de 93.030 km2, cam un procent din intreaga Europa. (locul 108)

Populatia cuprinde 10 032 000 locuitori.

Densitatea populatiei este de 107,8 loc./ km2(locul 68).

Capitala este la Budapesta (1 708 000 loc.), iar forma de stat este republica parlamentara; diviziunile administrative cuprind 19 comitate si capitala; sarbatoarea nationala este pe 20 august (ziua Sf. Stefan); limba aficiala este maghiara iar alfabetizarea este de 100%.

Moneda este 1 Forint = 100 Filler.

Tara poate fi impartita in patru regiuni geografice distincte. Campia Mica (Kisalföld) se intinde in nord-vest, avand orasul Györ in centru. Marea Campie (Alföld) se intinde intre Dunare si granita cu Romania si aproape o jumatate din Ungaria. Pusta, stepa fara iarba, folosita in principal ca teren agricol, se afla in centrul acestei regiuni. Doar in regiunea protejata(zona naturala ocrotita inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO) P.N. Hortobagy, din vestul orasului Debrecen, s-a pastrat pusta in forma ei originala. Muntii nordici nu sunt foarte inalti – 1 015 metri la cel mai inalt punct – si separa Campia Mica de cea Mare.

Ungaria face parte din NATO şi a devenit în mai 2004 membră a Uniunii Europene.

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (abreviat NATO în engleză şi OTAN în franceză) este o alianţă politico-militară stabilită în1949, prin Tratatul Atlanticului de Nord semnat în Washington la 4 aprilie 1949. Actualmente cuprinde 19 state din Europa şi America de Nord. Alianţa s-a format din state independente, interesate în mentinerea pacii si apararea propriei independenţe prin solidaritate politică şi printr-o forţă militară defensivă corespunzătoare, capabilă să descurajeze şi, dacă ar fi necesar, să raspundă tuturor formelor probabile de agresiune îndreptată împotriva ei sau a statelor membre.

Uniunea Europeană (UE) este o entitate politică, socială şi economică, dezvoltată în Europa, ce este compusă din 27 state.

Acordul Central European al Comerţului Liber, în forma prescurtată: CEFTA (engl. Central European Free Trade Agreement) este un acord comercial de liber schimb a mărfurilor care a luat fiinţă la 21 decembrie 1992 la Cracovia, membrii fondatori fiind Polonia, Cehoslovacia şi Ungaria. Scopul acestei uniuni a fost adaptarea economiilor statelor membre la o piaţa comunitară lipsită de taxe vamale şi un exerciţiu de preaderare la Uniunea Europeană.

Harta Ungariei

Capitolul II: Incadrarea in tipologia statala conform criteriilor de clasificare

Clima este temperat-continentala de tranzitie intre cea oceanica si, respective, continentala, cu ierni reci (-1,5°C la Budapesta) si precipitatii relative reduse (500-700 mm/an).

Fluviul Dunarea taie lantul muntos in apropiere de Esztergom. Dealurile Transdanubiene separa Dunarea de raul Drava prin dealurile Mecsek, de 682 metri, cel mai inalt varf. Cam 18 procente din aceasta zona este padure, marea parte fiind la o altitudine de aproape 350 metri. Cam 6% sunt pini, iar restul foioase.

Dintre toate raurile din Ungaria, Tisa (579 km pe teritoriul unguresc) si Dunarea (420 km) sunt cele mai lungi. Lacul Balaton, cu o suprafata de 595 km2, este cel mai intins lac dintre numeroasele lacuri existente in Ungaria. Lacul Fertö este al doilea ca intindere, de 320 km2 pe teritoriul unguresc.

Ungaria are o Suprafata de 93 030 Km2 ceea ce o face sa se incadreze drept ca o tara cu o suprafata sub 100 000 de Km2, facand parte din grupul statelor mici.

Din punct de vedere al populatiei Ungaria face parte din grupul tarilor cu o populatie cuprinsa intre 10- 100 milioane locuitori precum si Romania.

Acceptata in UE la 1 mai 2004, Ungaria a avut confirmarea eforturilor sustinute de normalizare a vietii economice, de inlaturare a elementelor economiei centralizate, socialiste. In present, sectorul privat contribuie cu 80% la PIB, investitiile straine depasesc 25mld. $, iar structura PIB-ului (4,3% agricultura, 28,4% industrie, 67,3% servicii) este asemanatoare membrilor mai vechi ai UE.

Dupa ce, la inceputul anului ’90, cresterea economiei a fost “zero” sau chiar negative, din 1994 cresterea a devenit pozitiva, fapt ce a permis dublarea PIB-ului comparativ cu anul 1990.

Inflatia a fost, in 2003 de 4.3%, iar datoria externa in valoare absoluta, este importanta(41,3 md.$, 2003). In acest proces de modernizare a economiei atat industria, cat si agricultura si-au redus ponderea, atat in totalul populatiei active, cat si in PIB, in favoarea serviciilor, care au ajuns principala activitate economica.

Industria prelucratoare – in care s-au realizat mari investitii straine- este diversificata, o pondere mai mare avand contructiile de masini (autovehicule, echipament electric si electronic, diverse masini si utilaje, mecanica fina, electronica s.a.;in centre ca Budapesta,, Miskolc, Pécs, Székesféhérvar, Gyor s.a.), usoara (textile si confectii, pielarie, incaltaminte) si alimentara (produse lactate si din carne, vinuri etc.)

Alte industrii: metalurgie neferoasa (indeosebi aluminiu – Ajka, Székesféhérvar) , chimica ( Budapesta, Szolnok, Debrecen, Nyiregyhaza s.a.), materiale de constructii (ciment: Miskolc, Vac, Tatabanya). Balanta agriculturii este excedentara, Ungaria avand dezvoltata atat productia vegetala ( indeosebi cereale- grul 6.0 mil.t, 2004 si porumbul 8.5 mil.t 2004, ocupacirca ½ din suprafata totala cultivata – plante tehnice- sfecla de zahar, floarea-soarelui, rapita, in ,canepa- dar si cartofi, legume, vita-de-vie- renumite vinuri, precum cele de Tokay – pomi fructiferi, indeosebi meri si pruni), cat si cea animaliera (se cresc indeosebi porcine).

Reteaua de transport este bine dezvoltata si modernizata (exista, intre altele, 448 km autostrazi) iar turismul este cel mai dezvoltat si bine organizat dintre fostele tari socialiste. Balanta comerciala, multa vreme echilibrata, a devenit usor deficitara, exporturile acoperind 91% din valoarea importurilor (2003). Productia industriei constructiilor de masini reprezinta circa 60% din exporturi, iar cele alimentare c. 7%. Principalii parteneri sunt tarile UE ( Germania peste 1/3 din volumul comertului exterior, Austria 7-8 %, Italia 6-7%, Franta, Olanda etc.).

In prezent economia Ungariei s-a comprimat cu 6,3% in 2009, evolutie mai buna decat se estima initial, potrivit datelor finale publicate de biroul national de statistica citate de AFP. Guvernul de la Budapesta estima o contractie economica de 6,7% pentru 2009.

Preview document

Ungaria - Pagina 1
Ungaria - Pagina 2
Ungaria - Pagina 3
Ungaria - Pagina 4
Ungaria - Pagina 5
Ungaria - Pagina 6
Ungaria - Pagina 7
Ungaria - Pagina 8
Ungaria - Pagina 9
Ungaria - Pagina 10
Ungaria - Pagina 11
Ungaria - Pagina 12
Ungaria - Pagina 13
Ungaria - Pagina 14
Ungaria - Pagina 15
Ungaria - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Ungaria
    • Ungaria ppt.ppt
    • Ungaria.doc

Alții au mai descărcat și

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Te-ar putea interesa și

Sisteme electorale și procese de democratizare în spațiul sud est european, analiză comparată în patru state post totalitare - România, Bulgaria, Polonia, Ungaria

INTRODUCERE După cum sugerează şi titlul, epicentru acestei lucrări este dat de abordarea unor subiecte legate de sistemele electorale şi procese...

Sistemul Bancar din Ungaria

CAPITOLUL 1 - SISTEMUL BANCAR UNGAR 1.1 Scurt istoric al sistemului bancar din Ungaria La începutul secolului al XIX-lea, Ungaria era condusă de...

Sistemul Administrației Publice în Ungaria

CAPITOLUL I: SISTEMUL ADMINISTRAŢIEI PUBLICE CENTRALE A UNGARIEI Forma de stat a Ungariei este republica (în maghiară: köztársaság). Constituţia...

Analiza Pieței Imobiliare din Ungaria

CAP 1. Piața imobiliară din Ungaria. Caracteristici generale, factori de influență, evoluție Piața imobiliară din Ungaria este considerată a fi...

Cooperarea transfrontalieră între România și Ungaria

Introducere Cooperarea transfrontalieră reprezintă colaborarea directă între regiuni învecinate de-a lungul graniţei, în toate domeniile, şi...

Locul Turismului în Economia Ungariei

CAP.I. PREZENTAREA UNGARIEI CA DESTINAŢIE TURISTICĂ 1.1. Generalităţi Nume oficial: Republica Ungară Situare: în sud-estul Europei Centrale...

Banca Centrală a Ungariei

Introducere Am ales această temă din curiozitatea de a afla mai multe detalii despre Banca Centrală a Ungariei, şi mai ales despre evoluţia băncii...

Evoluția Economică a Ungariei

Evoluția economică a Ungariei 1. Conjunctura externă În contextul globalizării economiei mondiale şi al integrării economiilor naționale în...

Ai nevoie de altceva?