Aparatul de difuziune a zahărului înclinat cu acțiune continuă

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 5361
Mărime: 70.41KB (arhivat)
Publicat de: Bernard Gherasim
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Sergiu Ignatenco

Extras din proiect

Introducere

Unul din principalele procese tehnologice al fabricelor de zahăr este extragerea zahărului din sfecla, care se efectuează prin extradicţie în aparatele de difuziune. Principalele cerinţe care sunt faţă de aparatele de difuziune, este stricta respectare a principiului de contracurent a sucului şi a tăiţeilor de sfeclă, la o umplere uniformă a aparatului de difuziune.

O funcţionare bună a difuzorului este posibilă numai la întrebuinţarea tăiţeilor de înaltă calitate. Tăiţeii nu trebuie să se amestece în procesul de difuziune, dar doar să fie transportaţi de către şnecurile aparatului. Pentru obţinerea sucului de difuziune de calitate înaltă în aparat trebuie să fie menţinută o temperatură stabilită, iar durata de difuziune trebuie să fie optimală. Procesul de difuziune trebuie să se petreacă în lipsa aerului, din cauza că în caz contrar sucul de difuziune este foarte spumant, şi în el intensiv se dezvoltă microorganisme, care duc la coroziunea aparatului. Pierderile de zahăr nu trebuie să depăşească mărimile stabilite conform normelor de exploatare. Pierderile de căldură trebuie să fie minimale. Aparatele de difuziune trebuie să fie simple în deservire şi reparare.

Aparatele de difuziune moderne trebuie să aibă în construcţia sa, dispozitiv de opărire, în care tăiţeii se încălzesc cu suc fierbinte pentru denaturarea protoplasmei sfeclei de zahăr cu scopul pregătirii de procesul de difuziune, adică de extragere a zahărului din tăiţei. Din dispozitivul de opărire, tăiţeii în amestec cu sucul se introduc în aparatul de difuziune, în care cu ajutorul apei şi se petrece procesul de extragere a zahărului.

După aşa schemă lucrează majoritatea aparatelor de difuziune, excepţie fiind aparatele de difuziune înclinate, în care opărirea se petrece în însuşi aparatul. În afara cerinţelor enumerate până acum toate aparatele de difuziune trebuie să îndeplinească şi următoarele condiţii:

- introducerea continuă a tăiţeilor şi a apei, de asemenea evacuarea continuă a sucului de difuzie şi a tescovinei;

- extragerea zahărului uniformă din tăiţei;

- evacuarea completă a apei de tescovină;

- calitatea înaltă şi posibilitatea de filtrare înaltă, la prelucrarea sfeclei necondiţionate(veştede, îngheţate, stricate), calitatea sucului de difuziune nu trebuie să se micşoreze considerabil;

- consum mic de abur;

- automatizarea completă a procesului;

- un număr de elemente ce se mişcă cât mai mic.

Întrebuinţarea aparatelor de difuziune cu acţiune continuă ne dau posibilitatea de a lichida lucrul fizic greu, de a automatiza obţinerea sucului de difuziune, de a micşora cantitatea de apă folosită, de a micşora pierderile de zahăr, consumul de abur şi a forţei de muncă.

Există un număr larg de aparate de difuziune cu acţiune continuă, care se deosebesc prin principiul de funcţionare, construcţie, gabarite, parametri de lucru şi altele. Şi numai un număr considerabil din ele au găsit o aplicare largă în industrie.

Aparatele de difuziune cu acţiune continuă se despart în următoarele grupe:

- înclinate

- verticale

- orizontale

- de rotaţie

Caracteristica tehnică a instalaţiei

1. Întrebuinţarea difuzorului

Difuzorul cu acţiune continuă se întrebuinţează pentru extragerea sucului din tăiţeii de sfeclă de zahăr în procesul de difuziune continuă.

2. Caracterizarea tehnică a aparatului

a) Difuzorul

Jgheabul difuzorului se termină cu nişte pereţi plaţi. În partea inferioară a jgheabului se află o pâlnie de încărcare a tăiţeilor 2, sita 3 şi ştuţele de evacuare 4 a sucului de difuziune.

Tăiţeii de sfeclă de zahăr sunt transportaţi de la partea inferioară până la cea superioară a jgheabului cu ajutorul arborilor melcaţi 5. Pe pereţii frontali şnecurile sunt cuprinse de garniturile de etanşare 6, iar în interiorul difuzorului – în lagăre de alunecare 7.

După extragerea sucului de difuziune, tăiţeii se îndreaptă în partea superioară a difuzorului, unde se evacuează din aparat cu ajutorul roţii cu căuşe 8, căuşele căreia sunt confecţionate din material strecurător 9, adică tablă special confecţionată pentru a permite scurgerea sucului. În acelaşi capăt se amplasează şi ştuţul de introducere a apei barometrice 10, care este mobil şi ştuţul apei de tescovină 11. Jgheabul este prevăzut cu un rând de camere de abur 12, care sunt proiectate pentru un regim de lucru la o presiune maximă de 0,7 kg/cm2.

b) Mecanismul de acţionare a difuzorului

Mecanismul de acţionare a difuzorului este compus din două staţii de acţionare, care sunt instalate în ambele capete a şnecurilor.

Staţia mecanismului de acţionare este compusă di electromotorul de curent continuu 1, transmisii prin curele trapezoidale 2, transmisii prin roţi dinţate conice 3 şi transmisiei prin lanţ 4.

Mecanismele de acţionare sunt instalate şi fixate pe construcţii portante, care sunt sudate din oţel profilat. Motoarele electrice funcţionează în sistema Vard-Leonard cu posibilitatea de a regla numărul de rotaţii cu moment de rotire continuu.

Pentru asigurarea posibilităţii de întindere a curelelor motoarele electrice sunt instalate pe plăci de montare.

În staţia mecanismului de acţionare inferior arborii ce se rotesc cu viteză mare sunt uniţi între ei cu un cuplaj elastic de tip deget 5, iar în mecanismul de acţionare superior arborii au separat roţi de transmisie de curea trapezoidală, în aşa mod fiecare mecanism de acţionare primeşte transmisia sa de la arborele motorului electric.

Pentru aceea ca fiecare din aceste transmisii prin curele trapezoidale să primească un moment de transmitere egal, pe arborele motorului electric a staţiei mecanismului de acţionare superior, se instalează o roată de transmisie prin curele trapezoidale cu o sistemă diferenţială.

Întinderea lanţului, transmisiei prin lanţ, ce lucrează în baia de ulei 6, se reglează cu ajutorul dispozitivelor de întindere 7.

Preview document

Aparatul de difuziune a zahărului înclinat cu acțiune continuă - Pagina 1
Aparatul de difuziune a zahărului înclinat cu acțiune continuă - Pagina 2
Aparatul de difuziune a zahărului înclinat cu acțiune continuă - Pagina 3
Aparatul de difuziune a zahărului înclinat cu acțiune continuă - Pagina 4
Aparatul de difuziune a zahărului înclinat cu acțiune continuă - Pagina 5
Aparatul de difuziune a zahărului înclinat cu acțiune continuă - Pagina 6
Aparatul de difuziune a zahărului înclinat cu acțiune continuă - Pagina 7
Aparatul de difuziune a zahărului înclinat cu acțiune continuă - Pagina 8
Aparatul de difuziune a zahărului înclinat cu acțiune continuă - Pagina 9
Aparatul de difuziune a zahărului înclinat cu acțiune continuă - Pagina 10
Aparatul de difuziune a zahărului înclinat cu acțiune continuă - Pagina 11
Aparatul de difuziune a zahărului înclinat cu acțiune continuă - Pagina 12
Aparatul de difuziune a zahărului înclinat cu acțiune continuă - Pagina 13
Aparatul de difuziune a zahărului înclinat cu acțiune continuă - Pagina 14
Aparatul de difuziune a zahărului înclinat cu acțiune continuă - Pagina 15
Aparatul de difuziune a zahărului înclinat cu acțiune continuă - Pagina 16
Aparatul de difuziune a zahărului înclinat cu acțiune continuă - Pagina 17
Aparatul de difuziune a zahărului înclinat cu acțiune continuă - Pagina 18
Aparatul de difuziune a zahărului înclinat cu acțiune continuă - Pagina 19
Aparatul de difuziune a zahărului înclinat cu acțiune continuă - Pagina 20
Aparatul de difuziune a zahărului înclinat cu acțiune continuă - Pagina 21
Aparatul de difuziune a zahărului înclinat cu acțiune continuă - Pagina 22
Aparatul de difuziune a zahărului înclinat cu acțiune continuă - Pagina 23
Aparatul de difuziune a zahărului înclinat cu acțiune continuă - Pagina 24
Aparatul de difuziune a zahărului înclinat cu acțiune continuă - Pagina 25
Aparatul de difuziune a zahărului înclinat cu acțiune continuă - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Aparatul de Difuziune a Zaharului Inclinat cu Actiune Continua.doc

Ai nevoie de altceva?