Caracterizarea Merceologica a Ciocolatei Milka

Proiect
9/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 7602
Mărime: 188.15KB (arhivat)
Publicat de: Dorina A.
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

I.Caracterizarea merceologica a ciocolatei si a

pudrei de cacao

Ciocolata este un produs obtinut prin amestecarea si maruntirea fina a masei de cacao, a zaharului si a untului de cacao, cu sau fara alte adaosuri.Este apreciata datorita gustului, aromei agreabile si valorii nutritive ridicate.

Procesul tehnologic al ciocolatei si pudrei de cacao cuprinde o serie de faze specifice precum:prajirea boabelor de cacao, concasarea si macinarea, formarea amestecului, macinarea prin broeza, concasarea, temperarea, ambalarea.

Exista aproximativ 20 de varietati ale arborelui de cacao, dar numai trei sunt folosite in fabricarea ciocolatei:

1. Forastero (termenul spaniol pentru ‘strain’ datorita provenientei africane) este tipul cel mai intalnit – 85% din cacao comercializata provine de la aceasta planta. Este un tip foarte productiv si rezistent la boli. Desi nu este de cea mai buna calitate, acest tip de cacao este folosit ca baza pentru a fi ulterior aromatizata cu tipuri superioare de cacao.

2. Crillo (termenul spaniol pentru ‘nativ’ datorita provenientei venezuelene) este cultivata intr-o proportie mult mai mica. Este cea mai rara varietate de cacao datorita ciocolatei foarte fine produsa in special de cei mai renumiti ciocolatieri. Cea mai renumita cacao din aceasta categorie este Nacional din Ecuador. Are un gust puternic si cremos si o aroma dulce, delicata, aproape deloc amara.

3. Trinitero, cultivata aproape exclusiv in Antile, este un hibrid al celor doua tipuri de cacao, combinand avantajele celor doua. Reprezinta cam 10% din productia mondiala. Are o mai buna rezistenta la boli decat Crillo, fiind in acelasi timp la originea ciocolatelor foarte fine. Gustul este foarte aromat si putin acid.

Ciocolata face parte din subgrupa produselor zaharoase deaorece se caracterizeaza prin continut ridicat de substanta uscata (pana la 98 %)alcatuita in cea mai mare parte din zahar.Are valoare energetica ridicata si gust dulce nuantat specific.Ciocolata este un produs complet din punct de vedere nutritiv, ce contine pe langa glucide si lipide , proteine, substante minerale si chiar vitamine.

1. La aprecierea calitatii produselor pe baza de ciocolata o foarte mare importanta prezinta caracteristicile organoleptice:

Aspectul exterior- se examineaza la temperature de 16…18 grade C.Produsele superioare trebuie sa prezinte suprafata lucioasa, curate, nestratificata, fara pete sau bule de aer;

Aspect in sectiune- Masa de ciocolata trebuie sa fie uniforma, mata in rupture, cu structura uniforma, fara bule de aer.

Culoarea- este variabila de la maro deschis pana la maro inchis, in functie de tipul ciocolatei, uniform pe toata suprafata.

Consistenta ciocolatei trebuie sa fie fina, relativ tare si casanta la rupere.

Mirosul si gustul trebuie sa fie placute, cu arome caracteristice tipului, fara a lasa senzatia de asprime.

2. Caracateristicile de calitate fizico-chimice ale ciocolatei sunt:

Continutul de zahar total: in functie de soriment intre 40%-60%

Continut de apa-maxim 2% insa umpluturile pot ajunge la 18-25 %

Concentratia in zahar invertit este cuprinsa intre 45-60%

Umiditatea 1,2-1,5%

Lipide-26-31%

Aciditatea 5,5-6,5

Calorii-605

Zahar direct reducator nu trebuie sa depaseasca 25%

Substanta grasa totala,% min- intre 29 si 31

Ph-5,5-6,5

Cenusa totala—2

Cenusa insolubila in HCl-0,15

3.Clasificare

Ciocolata alba este ciocolata produsa din unt de cacao, zahar, lapte, vanilie si alte arome. Nu contine alte ingrediente pe baza de cacao si de aceea are o culoare apropiata de alb. Anumite tari nu permit folosirea denumirii de ciocolata pentru acest tip datorita continutului redus de substanta uscata de cacao. Are o aroma usoara si placuta.

Ciocolata cu lapte contine intre 20 si 35% substanta uscata de cacao (masa de cacao si unt de cacao) si peste 12% substanta uscata de lapte.

Ciocolata amaruie este o ciocolata dulce cu un continut ridicat de substanta de cacao si fara sau maxim 10% coninut de lapte.

Ciocolata extra amaruie contine intre 55 si 85% substanta uscata de cacao. Cu cat este mai ridicat continutul de cacao, cu atat cantitatea de zahar este mai mica, ceea ce ii confera un gust intens si foarte amarui. Este cea mai pura ciocolata si de aceea este tot mai preferata de iubitorii de ciocolata.

II.Rezumat introductiv Milka

Milka, un brand de prestigiu al Kraft Foods International, situandu-se in segmentul premium al pietei ciocalatei din Romania vorbeste mai ales consumatorilor “tineri la orice varsta”.

Cel mai vandut produs pe segmentul premium al tabletelor este ciocolata Milka.

Milka este brandul cu cea mai rapida crestere de pe piata, triplandu-si cota in ultimii 3 ani, conform datelor Kraft. Milka concureaza direct cu Heidi sau Anidor (Supreme Chocolat), pe un segment tot mai competitiv datorita importurilor fara taxe din Uniunea Europeana.

Numele „Milka” reprezinta, de fapt alaturarea primelor silabe ale cuvintelor lapte (Milch) si cacao (Kakao) in limba germana. In 1901 „Legenda Mov” vede lumina zilei, cand numele marcii „Milka” este inregistrat. Inca de la aparitie, ambalajul tabletei Milka este mov, pe acesta fiind imprimate o vacuta si o vedere panoramica a Alpilor. Logo-ul Milka este aceleasi cu numele comercial si apare pe ambalaj intr-o grafica stilizata prin imprimarea emblemei in culoare alba pe fundal mov. Sloganul Milka este reprezentat de fraza “Milka – Cea mai fina placere !“.

Lansarea Milka in Romania a fost puternic sustinuta de o campanie integrata de marketing. Internetul a fost unul din canalele de comunicare folosite (o premiera de altfel pentru comunicarea marcii Milka) si a complementat cu brio campania TV, panotajul, printul, si programele in-store.

Preview document

Caracterizarea Merceologica a Ciocolatei Milka - Pagina 1
Caracterizarea Merceologica a Ciocolatei Milka - Pagina 2
Caracterizarea Merceologica a Ciocolatei Milka - Pagina 3
Caracterizarea Merceologica a Ciocolatei Milka - Pagina 4
Caracterizarea Merceologica a Ciocolatei Milka - Pagina 5
Caracterizarea Merceologica a Ciocolatei Milka - Pagina 6
Caracterizarea Merceologica a Ciocolatei Milka - Pagina 7
Caracterizarea Merceologica a Ciocolatei Milka - Pagina 8
Caracterizarea Merceologica a Ciocolatei Milka - Pagina 9
Caracterizarea Merceologica a Ciocolatei Milka - Pagina 10
Caracterizarea Merceologica a Ciocolatei Milka - Pagina 11
Caracterizarea Merceologica a Ciocolatei Milka - Pagina 12
Caracterizarea Merceologica a Ciocolatei Milka - Pagina 13
Caracterizarea Merceologica a Ciocolatei Milka - Pagina 14
Caracterizarea Merceologica a Ciocolatei Milka - Pagina 15
Caracterizarea Merceologica a Ciocolatei Milka - Pagina 16
Caracterizarea Merceologica a Ciocolatei Milka - Pagina 17
Caracterizarea Merceologica a Ciocolatei Milka - Pagina 18
Caracterizarea Merceologica a Ciocolatei Milka - Pagina 19
Caracterizarea Merceologica a Ciocolatei Milka - Pagina 20
Caracterizarea Merceologica a Ciocolatei Milka - Pagina 21
Caracterizarea Merceologica a Ciocolatei Milka - Pagina 22
Caracterizarea Merceologica a Ciocolatei Milka - Pagina 23
Caracterizarea Merceologica a Ciocolatei Milka - Pagina 24
Caracterizarea Merceologica a Ciocolatei Milka - Pagina 25
Caracterizarea Merceologica a Ciocolatei Milka - Pagina 26
Caracterizarea Merceologica a Ciocolatei Milka - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • Caracterizarea Merceologica a Ciocolatei Milka.docx

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Industrie chimică alimentară

Proprietati mecanice - Elasticitatea - Plasticitatea - Duritatea - Rezistenta Proprietati fizice - Electrice - Magnetice - Optice -...

Ai nevoie de altceva?