Prăjituri de casă fără gluten

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2641
Mărime: 65.04KB (arhivat)
Publicat de: Mircea C.
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mironescu Monica
Facultatea de Stiinte Agricole, Industrie Alimentare si Protectia Mediului
Universitatea "Lucian Blaga", Sibiu

Extras din proiect

I. Care este propunerea dvs?

Propunerea mea este o prăjitură de casă cu următoarea rețeta:

Aluat:

- 500 g faina fără gluten

- 300 g unt rece

- 200 g zahăr

- 30 g cacao

- 1 buc ou

- 10 g praf de copt

- 1 praf sare

Umplutura:

- 850 g brânză de vaci

- 200 g zahăr

- 4 buc gălbenușuri

- 4 buc albușuri

- 3 pliculeț zahăr vanilat

- 1 praf sare

- coaja rasă de la o lămâie

II. De ce ați ales acest produs tradițional ca punct de plecare?

Oportunitate de afacere

Am ales acest produs tradițional deoarece este un punct de plecare solid în încercarea de dezvoltare a unei afaceri. În prezent majoritatea „prăjiturilor de casă” care sunt realizate în laboratoare de cofetarii au un gust fad și se observa diferențe de calitate față de prăjiturile realizate în casă. În această perioadă când toți consumatori pun accent ca produsele pe care le achiziționează să fie cât mai „bio” și cât mai naturale, fără conservanți, o afacere cu prăjituri de casă, care deși au un preț mai ridicat decât cele din magazin, dar se simte diferența de calitate, poate fi o afacere de succes.

Alternativa pentru persoane care suferă de Boala celiacă

Boala celiacă

Definiție: o boală cronică intestinală, caracterizată prin diaree, steatoree și malabsorbție, determinată de intoleranța la gluten (o proteină care se găsește în făina de grâu), elementul morfopatologic caracteristic fiind constituit atrofia mucoasei jejunale. Dietă fără gluten duce la ameliorare clinică și histologică.

Afecțiunea este răspândită în zonele cu climat temperat și are o evoluție cronică, cu apariție sau exacerbare după consumul de făinoase din grâu.

Prevalenta bolii este între 10 și 30 cazuri la 100.000 de locuitori.

Boala a fost amplu descrisă în Olanda după cel de al II-lea Război Mondial, deoarece lipsa de grâu din timpul războiului a dus la scăderea frecvenței bolii, iar introducerea din nou a grâului după război, a favorizat reapariția simptomelor.

În ultimii 15 - 20 de ani, alături de formele tipice de boală, ce prezintă diaree, steatoree și malabsorbție, au apărut și forme latente de intoleranță la gluten, ce nu duc obligatoriu la atrofie vilozitară, ci doar la o jejunita interstițiala sau preatrofică.

Noul produs va fi o alternativă pentru produsele de cofetărie, produse care în general persoanele care suferă de boala celiacă nu le pot consuma.

III. Ce aduce nouă propunere?

Pentru realizarea produsului „Prăjituri de casa fără gluten” am decis să folosesc o faină fără gluten, combinație între faină de orez și faină de roșcove.

Făină de roșcove

În prezent boabele din păstăile de roșcove sunt transformate într-o făină care seamănă foarte bine cu pudră de cacao, dulce în mod natural, aromată și ideală în preparatele dulci, fiind unul din aditivii naturali și sănătoși (din păcate prea puțin folosiți) în produsele de panificație, înghețată, sosuri pentru salate și alte produse alimentare. Păstăile de roșcove pot fi măcinate și fierte în apă pentru a produce un sirop gros.

Consumul de roșcove în mod regulat în cantități mici este o sursă de beneficii pentru sănătate. Roșcova merită să fie lăudată pentru capacitatea de a regla procesul de digestie, având calități natural anti-alergice, este antiseptic și anti-bacterian foarte eficient.

Pudră de roșcove este o sursă importantă de proteine vegetale făcând parte din familia leguminoaselor ca și lintea, fasolea, soia.

Preview document

Prăjituri de casă fără gluten - Pagina 1
Prăjituri de casă fără gluten - Pagina 2
Prăjituri de casă fără gluten - Pagina 3
Prăjituri de casă fără gluten - Pagina 4
Prăjituri de casă fără gluten - Pagina 5
Prăjituri de casă fără gluten - Pagina 6
Prăjituri de casă fără gluten - Pagina 7
Prăjituri de casă fără gluten - Pagina 8
Prăjituri de casă fără gluten - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Prajituri de casa fara gluten.docx

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Industrie chimică alimentară

Proprietati mecanice - Elasticitatea - Plasticitatea - Duritatea - Rezistenta Proprietati fizice - Electrice - Magnetice - Optice -...

Te-ar putea interesa și

Regimul alimentare al unei persoane cu intoleranță la gluten

1. Glutenul 1.1 . Definiţie generală . Glutenul este o proteină aflată în grâu, orz, ovăz şi secară. La anumite persoane(şi este dovedită...

Enterocolita

1. ASPECTE GENERALE 1.1. ENTEROCOLITA este o afecţiune inflamatorie a mucoasei intestinului subtire şi gros, având cauze infecţioase (cu bacterii,...

Ai nevoie de altceva?