Limbaje de comunicare pentru agenți inteligenți

Proiect
9/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 7352
Mărime: 98.58KB (arhivat)
Publicat de: Liviu Balint
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Oprea Mihaela

Cuprins

  1. 1. Foaie de capat
  2. 2. Cuprins
  3. 3. Modul de comunicare al agentilor
  4. 4. Limbaje de comunicare
  5. 4.1 LAB BLIA
  6. 4.2 BLIA MAS
  7. 5 Limbaje pentru comunicarea intre agenti - KQML
  8. 6 Comunicatia in sistemele multiagent
  9. 7 Comparatie intre limbaje
  10. 8 Concluzie
  11. 9 Bibliografie

Extras din proiect

STIINTA SAU STIINTELE COMUNICARII?

Comunicarea e asemenea unui “nor gros” pe care vinturile il tot “imping si il destrama si care pluteste peste aproape toate stiintele”. Diversitatea coplesitoare a nivelurilor de comunicare – de la cel interpersonal pina la cel planetar – precum si inevitabilele lor intrepatrunderi si conditionari, ne fac sa impartasim opinia potrivit careia o singura disciplina nu ar putea face fata investigarii unui asemenea conglomerat. Majoritatea stiintelor si profesiilor au propria lor partitura “in corul stiintelor comunicarii”. Fiecare specialist vine cu experinta, perspectiva si interesele proprii pentru a ne povesti cum se vede comunicarea de la fereastra sa. Din aceasta colectie de panorame, fiecare din noi selecteaza ceea ce simte ca poate da un sens mai profund existentei sale efemere. Georgeta Rata aminteste contributia lui Pierre-Antoine Pontoizeau la gruparea celor mai importante discipline care isi dau mina pe tarimul comunicarii si completeaza schema francezului cu inca trei discipline (teoria cibernetica, antropologia si teoria structuralista) care pot oferi modele pertinente de analiza a comunicarii. Daca avem in vedere doar caile de comunicare si contextul comunicarii, atunci biologia, informatica si teoria comunicarii ofera modelele necesare unei bune predictii a evenimentelor; daca ne plasam doar la nivelul continutului informativ, atunci istoria, sociologia si etnologia ne invata cum sa formulam cel mai bine informatia; daca avem in vedere toate constringerile relationale pe care le presupune comunicarea, atunci psihologia, psihanaliza si semiologia contribuie cu siguranta la cunoasterea pretentiilor, atitudinilor si obisnuintelor publicului.

CE SUNT AGENTII?

Agentii inteligenti sunt programe adaptive si autonome care pot fi folosite in vederea crearii de software ce rezolva anumite sarcini (task-uri) in numele unui anumit utilizator, bazandu-se pe instructiuni explicite sau implicite din partea acestuia. Agentii inteligenti pot imbunatati interactiunea om-computer prin:

- ascunderea complexitatii task-urilor dificile

- realizarea de task-uri (actiuni) laborioase

- conducerea unor tranzactii in numele utilizatorului

- pregatire si invatare

- oferirea de ajutor unor anumiti utilizatori in vederea colaborarii acestora

- monitorizarea de evenimente si proceduri diverse.

Exista 2 tipuri de agenti inteligenti:

1. Varietatea cea mai comuna de agent este agentul care este construit cu scopul de a invata si de a prelucra permanent sarcini de rutina sau repetitive ale utilizatorului. Un astfel de agent poate recunoaste, de exemplu, ca utilizatorul ignora in mod constant e-mail-urile provenind de la un anumit expeditor (de exemplu fostul prieten) si sterge automat un astfel de e-mail cand acesta soseste (utilizatorul nici macar nu afla ca a primit un astfel de email, el nefiind retinut in Inbox).

2. Un tip mai special si mai interesant de agent este tipul "fire-and-forget", ceea ce vrea sa insemne ca un utilizator poate instrui un agent pentru a gasi anumite informatii, urmand ca apoi sa-l "trimita" in cautarea acestor informatii. De exemplu, agentul inteligent astfel instruit poate fi lansat in retea, iar el isi poate croi drumul spre sistemul de computere al renumitei Bibiloteci a Congresului (Library of Congress in US) cu scopul de a cerceta/intreba daca si unde sa poate afla informatia pe care el o cauta. Utilizatorul este astfel eliberat de laborioasa sarcina de a cauta pe Internet informatia ce-l intereseaza, lucrul acesta fiind realizat, in schimb, de catre agentul sau, care, dupa un anumit timp (poate si cateva zile) ii va furniza rezultatul cautarii. In acest timp, utilizatorul se poate concentra asupra unor probleme mai creative, imbunatatindu-si astfel randamentul muncii. Sarcinile de rutina vor fi controlate si efectuate de catre agent. Alte operatiuni pe care le poate efectua un agent inteligent tip "fire-and-forget" ar fi: programarea de intalniri (scheduling appointments), realizarea de cumparaturi pe pietele electronice (termen utilizat: e-commerce sau e-shopping sau virtual shopping), sesizarea aparitiei anumitor oportunitati (in care utilizatorul este interesat) si alertarea, eventual remedierea (automata) a problemelor de software.

Din punctul de vedere al aptitudinilor de mobilitate ale unui agent, avem de asemenea 2 categorii: agenti statici si agenti mobili.

- Cei din prima categorie nu-si pot parasi locul si nu pot 'traversa' prin retea pentru a ajunge la alte servere si nu pot comunica nici cu agentii aflati in acele site-uri.

- Agentii mobili, in schimb, pot efectua acest lucru, ei fiind caracterizati din punct de vedere formel ca fiind obiecte ce poseda comportament, stare si locatie. In vederea realizarii sarcinii ce i s- a incredintat, un agent din aceasta categorie poate parasi site-ul pentru care a fost creat si poate naviga prin retea, in fiecare moment el identificandu-se printr-o anumita locatie (site-ul pe care a ajuns), un anumit comportament (task-ul pe care in realizeaza in acea situatie/stare) si starea corespunzatoare.

Modul de lucru al agentilor inteligenti

Agentii inteligenti opereaza in cadrul unui mediu software cum ar fi sistemele de operare, bazele de date sau retelele de calculatoare. Tehnologia aflata in spatele agentilor inteligenti este o combinatie de tehnici din domeniul inteligentei artificiale si de metodologii de dezvoltarea sistemelor, cum ar fi programarea orientata obiect, care permite programelor sa invete din si sa reactioneze la mediul incanjurator. Agentii inteligenti interactioneaza cu mediul din care fac parte prin criterii de selectie a datelor bazate pe reguli. Un agent inteligent isi dezvolta reguli corespunzatoare prin intermediul instructiunilor explicite furnizate de utilizator, prin imitarea utilizatorului, prin feedback (raspuns) pozitiv sau negativ primit de la utilizator si prin indicatii obtinute in urma interactionarii cu alti agenti.

MODUL DE COMUNICARE AL AGENTILOR INTELIGENTI

Tipul interfetei sistemului pe care o are un agent inteligent depinde de tipul resurselor sistemului cu care el comunica. Tipurile de agenti inteligenti disponibili in prezent pot comunica doar cu resursele sitemului din mediul software aflat in imediata sa vecinatate. Astfel, agentii Microsoft Intellisense pot opera doar in cadrul programelor Microsoft; agentii Maxims ai firmei Apple pot opera doar in cadrul sistemului de operare System 7. Cu toate acestea, General Magic doreste sa schimbe acest lucru, astfel ca limitarea impusa de o anumita platforma sa dispara. Se doreste astfel stabilirea interfetei sistem Telescript ca standard pentru toate platformele de computere si pentru toate protocoalele de comunicare. Telescript este un limbaj de programare pentru calculatoare dezvoltat de General Magic si care permite agentilor inteligenti sa realizeze lucruri mai putin obisnuite. Nu numai ca permite agentilor inteligenti sa se miste liber in cadrul unei retele in vederea realizarii unei anumite sarcini, ci da agentilor inteligenti posibilitatea de a conduce tranzactii si de a invata de la orice sistem de calculatoare sau de la orice alt agent pe care-l intalneste. Adoptarea unanima a standardului Telescript va permite crearea unui univers virtual global. Cu cat este mai larg universul, cu atat va creste abilitatea agentilor inteligenti. General Magic este un consortiu al AT&T, Apple Computer, Motorola, Matushita Electric Industrial, Sony si Philips Electronics.

Principalele arii de utilizare a agentilor inteligenti

Cercetare guvernamentala - Administrarea retelelor - Sofware pt. consumatori (recent) Marimea pietei: Ovum, o societate londoneza de consultanta, apreciaza cresterea pietei agentilor inteligenti de la 800 de milioane de dolari in 2000 (fata de 11 milioane dolari in 1995 si 66 milioane dolari in 1996).

Guvernul si institutiile sponsorizare de Guvern (este vorba despre Guvernul US ) se numara printre cei mai activi sponsori ai domeniului agentilor inteligenti, in particular in domeniile transmiterii de mesaje, automatizarea procesului de munca si regasirea informatiei. De exemplu, agenti inteligenti sunt utilizati in mecanismele de urmarire si control a sofisticatelor mecanisme de lupta ce presupun lansari de bombe (proiectile) (missile systems) cum ar fi platformele Patriot si Tomahawk.

Preview document

Limbaje de comunicare pentru agenți inteligenți - Pagina 1
Limbaje de comunicare pentru agenți inteligenți - Pagina 2
Limbaje de comunicare pentru agenți inteligenți - Pagina 3
Limbaje de comunicare pentru agenți inteligenți - Pagina 4
Limbaje de comunicare pentru agenți inteligenți - Pagina 5
Limbaje de comunicare pentru agenți inteligenți - Pagina 6
Limbaje de comunicare pentru agenți inteligenți - Pagina 7
Limbaje de comunicare pentru agenți inteligenți - Pagina 8
Limbaje de comunicare pentru agenți inteligenți - Pagina 9
Limbaje de comunicare pentru agenți inteligenți - Pagina 10
Limbaje de comunicare pentru agenți inteligenți - Pagina 11
Limbaje de comunicare pentru agenți inteligenți - Pagina 12
Limbaje de comunicare pentru agenți inteligenți - Pagina 13
Limbaje de comunicare pentru agenți inteligenți - Pagina 14
Limbaje de comunicare pentru agenți inteligenți - Pagina 15
Limbaje de comunicare pentru agenți inteligenți - Pagina 16
Limbaje de comunicare pentru agenți inteligenți - Pagina 17
Limbaje de comunicare pentru agenți inteligenți - Pagina 18
Limbaje de comunicare pentru agenți inteligenți - Pagina 19
Limbaje de comunicare pentru agenți inteligenți - Pagina 20
Limbaje de comunicare pentru agenți inteligenți - Pagina 21
Limbaje de comunicare pentru agenți inteligenți - Pagina 22
Limbaje de comunicare pentru agenți inteligenți - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Limbaje de Comunicare pentru Agenti Inteligenti.doc

Alții au mai descărcat și

Probabilitatea de Lovire în Cazul unei Poziții Date a Traiectoriei Medii Fața de Tinta

1. CONSIDERATII GENERALE Succesul împotriva unui adversar este evident condiţionat de calitatea armamentului din dotarea unităţilor, subunitătilor...

Teoria Jocurilor

1. Introducere Teoria jocurilor, este o ramură a matematicii aplicate care abordează problema comportamentului optim în jocurile cu 2 sau mai...

Sisteme Informatice pentru Asistarea Deciziilor Business Intelligence

BUSINESS INTELLIGENCE INFORMATII CORECTE LA MOMENTUL OPORTUN Business Intelligence. Conceptul Busniss Intelligence s-a cristalizat alaturi de...

Baze de Date Multimedia

Baze de date multimedia Definirea conceptelor. Aplicatii. Data base - baza de date - este un grup de fisiere în care este înregistrata o multime...

Aplicații Client Server

Aplicatii client server Studiu de caz- Solutie de gestiune a Resurselor Umane si Salarizarii Solutiile de gestiune economica Mobius, sunt...

Evenimente Naturale care se Autoconsolideaza prin Circuite de Feedback

“Feedback-ul este ceea ce lipsea din stiinta, in afara lui Newton”, spunea omul de stiinta britanic Steve Grand. “Noi credeam ca este un fenomen...

Sisteme bazate pe cunoștințe în conducerea proceselor

Programul realizeaza determinarea procesului de incalzire ,respectiv racire intr-o camera si a timpului (maxim respectiv minim) in functie de trei...

Cercetare științifică - modele de decizie, risc și prognoză

Introducere Unul dintre motivele pentru care logica fuzzy este de succes este faptul ca sistemele fuzzy sunt aproximatori universali, adica putem...

Te-ar putea interesa și

Publicitatea și Promovarea prin Internet

1.1 Reteaua Internet Internet-ul reprezinta mai mult decât o retea uriasa ce uneste milioane de calculatoare. El constituie o retea de retele si...

Sisteme Multiagent ca Tip de Sisteme Distribuite

Partea I: Introducere Prezenta lucrare se doreşte a fi o incursiune în cadrul sistemelor multiagent dorind în primul rând să sublinieze importanţa...

Reducerea timpului de livrare a produselor prin noi politici de distribuție

Introducere În vreme ce previziunile economice sunt pesimiste, în schimb cele demografice sunt promiţătoare, astfel că, până în 2020, numărul...

Managementul Recompenselor

Capitolul I-Descrierea Societăţii Comerciale Mega Fashion Com S.A. Firma de comerţ se numeşte S.C. "Mega Fashion Com" S.A. şi toate documentele,...

Tehnologia agenților software

Introducere Inca de la începutul secolului trecut, oamenii au fost fascinaţi de ideea unor agenţii non-umane. Cuvântul "robot" isi are originea in...

Sisteme bazate pe cunoștințe

Capitolul unu:Un sistem expert este un sistem bazat pe cunostinte care se bazeaza pe avantajul memoriilor sau capacitatiilor de memorii mari ale...

Limbaje de Modelare a Sistemelor Multiagent

In privinta limbajelor care sa faciliteze comunicatia in Sistemele Multi Agent cele mai cunoscute pana in prezent sunt KQML (Knowledge Query and...

Logistica Mărfurilor

Capitolul 1 ASPECTE CE CARACTERIZEAZĂ LOGISTICA MARFURILOR 1.1. Logistica mărfurilor si relaţia de interdependenţă cu distribuţia mărfurilor...

Ai nevoie de altceva?