Aparatele de Lucru ale Primilor Miniștri din Finlanda și Croația

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 3239
Mărime: 251.73KB (arhivat)
Publicat de: Constantin Szasz
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. Univ. Armenia Androniceanu

Cuprins

  1. I. Titlul lucrării şi justificarea acestuia
  2. II. Prezentarea particularităţilor sistemului administrativ din Finlanda, a componentelor sale structurale, precum şi alte subiecte cu impact asupra acestuia
  3. III. Prezentarea particularităţilor sistemului administrativ din Croaţia, a componentelor sale structurale, precum şi alte subiecte cu impact asupra acestuia
  4. IV. Identificarea şi explicarea asemănărilor
  5. V. Identificarea şi explicarea deosebirilor
  6. VI. Prezentarea şi explicarea avantajelor competitive esenţiale ale sistemelor administrative din Finlanda, respectiv Croaţia
  7. VII. Prezentarea şi explicarea modalităţilor de transfer de know-how din sistemele administrative din Finlanda, respectiv Croaţia, în sistemul administrativ din România
  8. VIII. Bibliografie

Extras din proiect

I. Titlul lucrării şi justificarea acestuia

Scopul lucrării de faţă, “Aparatele de lucru ale Primilor Miniştri din Finlanda şi Croaţia”, este să explice cum funcţionează mai exact administraţiile celor două ţări identice ca formă de organizare statală, dar diferite prin structura aparatului administrativ, astfel încât reuşesc atât de bine să se menţină printre cele mai dezvoltate state ale Europei.

Am ales Republica Finlanda atât ca membră a Uniunii Europene, cât şi ca reprezentantă a ţărilor scandinave, o republică între monarhii, iar la celălalt pol Republica Croaţia, stat fără doar şi poate adiacent Uniunii Europene şi totuşi rezistent prin însăşi buna funcţionare a administraţiei publice, o administraţie care s-a dovedit eficientă în nenumărate rânduri prin flexibilitate şi capacitatea de a genera soluţii atunci când a fost cazul.

Pentru a vedea, aşadar, cum funcţionează, voi prezenta în cele ce urmează instituţiile autorităţii executive din cele două state, scoţând în evidenţă principalele trăsături ale acestora, strânsa legătură existentă între puterea publică, administraţia publică şi puterea economică, dar şi modalităţile de transfer de know-how conclusive studiului comparativ sau, mai bine zis, cum ar trebui adaptate aceste trăsături sistemului românesc pentru a genera efecte economice, sociale, culturale şi politice similare cu cele ale Finlandei şi Croaţiei.

II. Prezentarea particularităţilor sistemului administrativ din Finlanda, a componentelor sale structurale, precum şi alte subiecte cu impact asupra acestuia

Finlanda este o republică constituţională şi un stat unitar cu democraţie parlamentară, alegerile având loc pe două niveluri: parlamentar şi local. Cu o suprafaţă de 338 000 km2, Finlanda are o populaţie de 5.3 mil. loc. şi două limbi oficiale: finlandeza (93%) şi suedeza (6%).

Şeful Statului este Preşedintele Republicii, ale cărui funcţii şi atribuţii sunt definite prin Constituţie. Acesta este ales prin votul direct al poporului pentru o perioadă de şase ani şi trebuie să fie cetăţean nativ al Finlandei. Preşedintele Republicii conduce politica externă a ţării în strictă cooperare cu Guvernul, luând astfel decizii în ceea ce priveşte relaţia cu alte state şi acţiunile sale în organizaţiile si negocierile internaţionale. De asemenea, Şeful Statului este şi Comandantul Suprem al Forţelor Armate.

Parlamentul, reprezentantul autorităţii legislative în stat, este unicameral, format din 200 de membri aleşi pentru un mandat de patru ani. La rândul lor, aceştia aleg un Speaker şi doi adjuncţi ai acestuia.

Proiectele sunt trimise Parlamentului de către Guvern sau pot fi iniţiate chiar de parlamentari. În Finlanda, spre deosebire de alte ţări, activitatea Parlamentului este controlată de Guvern şi de diferite instituţii publice. La rândul lor parlamentarii pot trimite sesizări scrise membrilor Consiliului de Stat şi solicită interpelări ale acestora, însă, în astfel de cazuri, au nevoie de susţinerea a cel puţin 20 de parlamentari.

Guvernul, reprezentantul autorităţii executive în stat, trebuie înţeles, pe de o parte, ca instituţia responsabilă pentru conducerea generală a ţării, cunoscută drept Consiliul de Stat şi formată din Primul Ministru alături de ceilalţi miniştri, iar pe de altă parte, ca autoritatea decizională în problemele guvernamentale şi cele specifice sistemului administrativ, exercitată de către ministere în şedinţele plenare ale Guvernului.

Partidele reprezentative în Finlanda sunt:

• Partidul de Centru;

• Partidul Social Democrat Finlandez;

• Partidul Naţional de Coaliţie;

• Alianţa de Stânga;

• Partidul Popular Suedez;

• Verzii;

• Uniunea Creştină Finlandeză.

Primul Ministru este ales de către Parlament şi, ulterior, este formal numit în funcţie de către Preşedintele Republicii, care îi numeşte apoi pe ceilalţi miniştri la propunerea Primului Ministru. Acesta conduce activitatea guvernului şi supraveghează activitatea de evaluare şi analiză a problemelor care apar în decursul mandatului guvernului. Primul-ministru prezidează şedinţele guvernului şi ale comitetelor cabinetului.

Preview document

Aparatele de Lucru ale Primilor Miniștri din Finlanda și Croația - Pagina 1
Aparatele de Lucru ale Primilor Miniștri din Finlanda și Croația - Pagina 2
Aparatele de Lucru ale Primilor Miniștri din Finlanda și Croația - Pagina 3
Aparatele de Lucru ale Primilor Miniștri din Finlanda și Croația - Pagina 4
Aparatele de Lucru ale Primilor Miniștri din Finlanda și Croația - Pagina 5
Aparatele de Lucru ale Primilor Miniștri din Finlanda și Croația - Pagina 6
Aparatele de Lucru ale Primilor Miniștri din Finlanda și Croația - Pagina 7
Aparatele de Lucru ale Primilor Miniștri din Finlanda și Croația - Pagina 8
Aparatele de Lucru ale Primilor Miniștri din Finlanda și Croația - Pagina 9
Aparatele de Lucru ale Primilor Miniștri din Finlanda și Croația - Pagina 10
Aparatele de Lucru ale Primilor Miniștri din Finlanda și Croația - Pagina 11
Aparatele de Lucru ale Primilor Miniștri din Finlanda și Croația - Pagina 12
Aparatele de Lucru ale Primilor Miniștri din Finlanda și Croația - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Aparatele de Lucru ale Primilor Ministri din Finlanda si Croatia.doc

Ai nevoie de altceva?