Aspecte Teoretice a Funcțiilor Firmei

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 9969
Mărime: 41.12KB (arhivat)
Publicat de: Trandafir Oroș
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

1. Conceptul de funcţie şi locul lor in sistemul de management

“Timpurile se pot schimba, dar practica managerială mereu va separa

organizaţiile în cele eficiente şi neeficiente.”(Bateman, 2004)

Managementul este o realitate în orice tip de organizaţie. Ideea din spatele managementului este îndrumarea subordonaţilor în direcţia scopurilor comune.

Managementul poate fi definit în mai multe moduri:

“Managementul este rezolvarea creativă a problemelor.”

Conform dicţionarului Marriam-Webster, managementul este definit ca : “a manipula sau direcţiona cu un grad înalt de abilitate, a lucra asupra ceva sau a încerca să modifice ceva cu un scop, a reuşi în autoperfecţionare şi să direcţioneze carierele profesionale ale subordonaţilor.” (Marriam,2005)

“Managementul este utilizarea îmbinată a resurselor organizatorice cu lucrul în echipă, ce conduce la realizarea scopurilor organizaţiei.”(Bateman-Snell,2006)

Conform definiţiei Dicţionarului Online Webster, 1 apr. 2007, managementul este: “procesul de conducere şi direcţionare a unei părţi sau a organizaţiei în întregime, de obicei una din domeniul afacerilor, prin răspîndirea şi manipularea cu resursele: umane, financiare, materiale, intelectuale sau intangibile”

In opinia autorului: Managementul este procesul de conducere reprezentat de ansamblul intervenţiilor conducătorilor care înglobeaza modul în care ei prevăd, organizează, controlează şi reglează activitatea unui colectiv în scopul obţinerii eficienţei economice maxime.

Iar managerii, dupa Bergman, Stagg, Coulter, sunt: “oamenii care acţioneaza drept catalizatori şi conduc procesul de schimbare”.

Pentru a-şi putea exercita funcţiile de manager şi a-şi asuma multiplele roluri, un manager trebuie să fie abil. Robert Kitz identifică trei abilităţi manageriale esenţiale pentru succesul managerial: tehnic, uman şi conceptual.

Priceperea în “mînuirea” resurselor umane presupune deprinderea de a interacţiona efectiv cu oamenii. Managerii interacţionează şi cooperează cu angajaţii.

Abilităţile tehnologice implică procesul sau cunoştinţele tehnologice şi competenţa. Managerii fac uz de procese, tehnici şi instrumente din domenii specifice.

Deprinderile conceptuale se referă la formularea ideilor. Managerii inţeleg relaţiile abstracte, dezvoltă idei şi rezolvă problemele creativ.

Managerii lucrează cu o viteză inexorabilă şi administrează o largă varietate de probleme pe parcursul zilei. Astfel, pentru a asigura activitatea eficientă a businessului sau a organizaţiei managerii se conduc de funcţiile manageriale ale firmei.

Ţinând cont că organizarea constituie mijlocul prin care se realizează obiectivele firmei, conţinutul şi modul său de manifestare sunt condiţionate de sistemul de obiective ale firmei. Fiecare perioadă de funcţionare a unei firme este caracterizată prin anumite obiective fundamentale ce pot fi evaluate din punct de vedere economic. Derivând aceste obiective fundamentale se stabilesc obiectivele derivate, adică condiţiile pentru ca un obiectiv fundamental să se îndeplinească.

Y=f(Xi)

unde : Y- obiectivul fundamental

Xi - obiectivele derivate din domeniile i

Specialiştii au dedus, astfel, domeniile de activitate în care este necesar a fi stabilite obiective derivate (de gradul I) :cercetare-dezvoltare(Cd), producţie (P), :commercial (C),financiar-contabil(Fc), resurse umane (Ru), management (M).

Respectiv se stabileşte funcţia :

Y=f(Cd, P, C, Fc, Ru, M)

Realizarea obiectivului fundamental (Y), presupune stabilirea obiectivelor derivate de gradul I în domeniile: de cercetare-dezvoltare (Cd), de producţie (P), comercial (C), financiar-contabil (Fc), de resurse umane (Ru) şi de management (M).

Pentru identificarea tuturor obiectivelor derivate de gradul I se foloseşte matricea pătratică reprezentată în Tabelul 1(Anexa 1).

De unde:

C-Cd -reprezintă un obiectiv derivat de gradul I, de natură comercială, stabilit pentru domeniul cercetării-dezvoltării.

Cd-Ru -reprezintă un obiectiv derivat de gradul I, de cercetare-dezvoltare, stabilit in domeniul resurselor umane.

Realizarea fiecarui obiectiv derivat de gradul I presupune desfăşurarea unor activităţi specifice, în domeniul pentru care a fost stabilit, de către persoane cu o anumită pregătire de specialitate, folosind anumite metode şi tehnici specifice. Iar pentru ansamblul obiectivelor derivate de gradul I dintr-un anumit domeniu vor fi necesare un ansamblu de activităţi omogene şi/sau complementare.

Preview document

Aspecte Teoretice a Funcțiilor Firmei - Pagina 1
Aspecte Teoretice a Funcțiilor Firmei - Pagina 2
Aspecte Teoretice a Funcțiilor Firmei - Pagina 3
Aspecte Teoretice a Funcțiilor Firmei - Pagina 4
Aspecte Teoretice a Funcțiilor Firmei - Pagina 5
Aspecte Teoretice a Funcțiilor Firmei - Pagina 6
Aspecte Teoretice a Funcțiilor Firmei - Pagina 7
Aspecte Teoretice a Funcțiilor Firmei - Pagina 8
Aspecte Teoretice a Funcțiilor Firmei - Pagina 9
Aspecte Teoretice a Funcțiilor Firmei - Pagina 10
Aspecte Teoretice a Funcțiilor Firmei - Pagina 11
Aspecte Teoretice a Funcțiilor Firmei - Pagina 12
Aspecte Teoretice a Funcțiilor Firmei - Pagina 13
Aspecte Teoretice a Funcțiilor Firmei - Pagina 14
Aspecte Teoretice a Funcțiilor Firmei - Pagina 15
Aspecte Teoretice a Funcțiilor Firmei - Pagina 16
Aspecte Teoretice a Funcțiilor Firmei - Pagina 17
Aspecte Teoretice a Funcțiilor Firmei - Pagina 18
Aspecte Teoretice a Funcțiilor Firmei - Pagina 19
Aspecte Teoretice a Funcțiilor Firmei - Pagina 20
Aspecte Teoretice a Funcțiilor Firmei - Pagina 21
Aspecte Teoretice a Funcțiilor Firmei - Pagina 22
Aspecte Teoretice a Funcțiilor Firmei - Pagina 23
Aspecte Teoretice a Funcțiilor Firmei - Pagina 24
Aspecte Teoretice a Funcțiilor Firmei - Pagina 25
Aspecte Teoretice a Funcțiilor Firmei - Pagina 26
Aspecte Teoretice a Funcțiilor Firmei - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • Aspecte Teoretice a Functiilor Firmei.doc

Te-ar putea interesa și

Studiu privind Motivarea Resurselor Umane

ARGUMENT PRIVIND ALEGEREA TEMEI „Oamenii contează, iar în lumea afacerilor, modul în care ştii să te apropii de ei şi să-i conduci constituie...

Posibilități de Perfecționare a Managementului Finanțării Întreprinderilor Românești

Capitolul 1. Aspecte teoretice privind managementul intreprinderii 1.1. Funcţiile şi principiile managementului întreprinderii În prezent, vorbim...

Managementul resurselor umane și creșterea economică la SC Agrocomplex SA Bârlad

CAPITOLUL I. ÎMBUNǍTǍŢIREA RESURSELOR DE MUNCǍ, OBIECTIV ESENŢIAL AL CREŞTERII ECONOMICE Privitǎ ca un ansamblu funcţional, care asigurǎ în cadrul...

Procesul Investițional în România

INTRODUCERE În condiţiile actuale de membră cu drepturi depline ale Uniunii Europene începând cu 1 ianuarie 2007, una din cerinţele ce i se impun...

Comerț electronic - Quelle

Introducere În ultimul deceniu, Internet-ul a evoluat într-o unealtă formidabilă având un impact major în toate aspectele vieţii. La fiecare...

Politica de Preț - Țările Vestice ale Europei

Introducere Se va analiza politica de pret la nivel european, cuprinzand tarile vestice. O abordare simplificata a Europei de Vest include...

Metode Calitative și Cantitative de Asistare a Deciziilor

Introducere În orice sistem socio-economic, în care există și acționează agenții economici decizia reprezintă actul esențial cel mai reprezentativ...

Rolul cercetării științifice în dezvoltarea firmei moderne

INTRODUCERE Demersul ştiinţific urmărit prin subiectul raportului de cercetare îşi propune abordarea unei teme de actualitate , respectiv modul în...

Ai nevoie de altceva?