Conceptul de economie bazată pe cunoștințe

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 3063
Mărime: 27.81KB (arhivat)
Publicat de: Jean Duță
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ioan Frasineanu

Extras din proiect

Inainte de definirea si caracterizarea economiei bazate pe cunostinte,este oportuna prezentarea celor trei elemente care in opinia lui Thomas Stewart (Stewart,1998,pp. 14-18) reprezinta pilonii sau fundamentele economiei bazate pe cunostinte,care constituie esenta acestui nou tip de economie si faciliteaza intelegerea si construirea sa.

a) Cunostintele devin continutul proceselor de cumparare, vanzare si productie. Pentru a ilustra aceasta trasatura, el foloseste numeroase exemple:suma cheltuita anual in SUA pentru reclama este de 73 miliarde USD; in pretul pastei de dinti, cheltuielile de cercetare-dezvoltare si reclama reprezinta peste 50%; ziarul Ney York Times, publicat zilnic, contine 150000 de cuvinte, la fel ca o carte groasa etc.

b) Activele-cunostinte,componenta a capitalului intelectual,au devenit mai importante decat activele financiare sau tehnico-materiale.

c) Valorificarea cunostintelor,a capitalului intelectual,obtinerea proprietatii in cadrul economiei de piata necesita o noua tehnologie,noi metode si tehnici manageriale,noi tehnologii si noi strategii.

DEFINIREA ECONOMIEI BAZATE PE CUNOSTINTE

Opiniile specialistilor referitoare la definirea economiei bazate pe cunostinte sau a noii economii difera inca intre limitele foarte largi, de la un specialist la altul. Spre exemplu, Daniela Archibugi si Bengt Ake Lundvall, intr-o recenta carte definesc noua economie ca fiind economie ca fiind o economie dominanta mai mult de influentele globale si de viteza, adesea in timp real, a comunicatiilor si informatiilor, indiferent de distanta.

Specialistul Thomas Stewart abordeaza mult mai profound economia bazata pe cunostinte,denumind-o ca atare si neutilizand termenul de noua economie.Astfel, el precizeaza (Stewart,1998, pp. 12-14) ca “economia bazata pe cunostinte are in vedere-fiindca e o economie- banii, in contextul cumpararii, producerii,si vanzarii cunostintelor”.

Bine-cunoscuta organizatie internationala OCDE(OCDE,1996) a formulat, prin specialistii sai, urmatoarea definitie a economiei bazate pe cunostinte: ”economia bazata in mod direct pe productie, distributia si utilizarea cunostintelor si informatiilor”.

Aceasta varianta de definire a economiei bazate pe cunostinte aduce in plus, fata de precedentele variante, urmatoarele elemente:

indica rolurile,functiile economice pe care le au cunostintele in cadrul proceselor economice

precizeaza tipurile de transformari, de operatii, la care sunt supuse cunostintele in cadrul circuitului economic

statueaza relatia de conditionalitate ce exista intre obtinerea de performante economica si asigurarea sustenabilitatii economiei si derularea ansamblului in proceselor de utilizare a capitalului intelectual.

TRASATURILE DEFINITORII ALE ECONOMIEI BAZATE PE CUNOSTINTE

primordialitatea cunostintelor in toate sferele activitati economice, datorita impactului decisiv pe care il au asupra functionalitatii si performantelor organizatiilor.

in procesele de productie, cunostintele reprezinta adesea un input mai important pentru obtinerea performantelor decat pamantul, banii sau munca.

proprietatea intelectuala detine o pondere apreciabila in patrimoniile nationale, in continua crestere, iar granitele dintre proprietatea intelectuala si proprietatea clasica tind sa se estompeze

concentrarea activitatilor economice nu asupra producerii de bunuri, ci asupra tratarii informatiilor, acumularii cunostintelor si producerii de bunuri-cunostinte.

capitalul-cunostinte, continutul principal al capitalului intelectual, este un capital, intangibil, fluid, a carui posesiune in exclusivitate de asigurat si care, adesea, poate fi preluat si reutilizat de alte organizatii fara acordul proprietarului sau.

fundamentarea activitatilor economice nu in primul rand pe resurse tangibile (pamant,cladiri,echipamente), ci pe resurse intangibile, reprezentate de cunostinte si de mintile oamenilor competenti.

Preview document

Conceptul de economie bazată pe cunoștințe - Pagina 1
Conceptul de economie bazată pe cunoștințe - Pagina 2
Conceptul de economie bazată pe cunoștințe - Pagina 3
Conceptul de economie bazată pe cunoștințe - Pagina 4
Conceptul de economie bazată pe cunoștințe - Pagina 5
Conceptul de economie bazată pe cunoștințe - Pagina 6
Conceptul de economie bazată pe cunoștințe - Pagina 7
Conceptul de economie bazată pe cunoștințe - Pagina 8
Conceptul de economie bazată pe cunoștințe - Pagina 9
Conceptul de economie bazată pe cunoștințe - Pagina 10
Conceptul de economie bazată pe cunoștințe - Pagina 11
Conceptul de economie bazată pe cunoștințe - Pagina 12
Conceptul de economie bazată pe cunoștințe - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Conceptul de Economie Bazata pe Cunostinte.doc

Te-ar putea interesa și

Societatea Informațională și Noua Economie în Republica Moldova

Introducere Una dintre problemele actuale ale perioadei de tranziţie în Republica Moldova este cea a apariţiei noii economii şi problema...

Managementul bazat pe cunoștințe

Managementul bazat pe cunostinte s-a conturat in ultimul deceniu, fiind zona cea mai dezvoltata a managementului. Cristalizarea sa are loc in...

Cercetare teoretică privind conceptul de organizație bazată pe cunoaștere

1. CONCEPTUL DE ORGANIZATIE 1.1. FORME DE ORGANIZARE Omul, prin natura sa, simte nevoia sa-si urmareasca si sa-si indeplineasca scopurile. Simte...

România și economia bazată pe cunoștințe

Introducere Civilizatia noastra a intrat de aproape 3 decenii pe o noua treapta evolutiva, cunoscuta sub numele de Societatea Informationala. Insa...

Economia Bazată pe Cunoștințe

1.1. Cunoştinţele şi evoluţia lor 1.1.1. Revoluţia cunoştinţelor Autorii conceptului au considerat că termenii utilizati pentru a defini...

Sistemul informațional

1.Sistemul informaţional: notiuni, definitii, concepte, legătura dintre sistemul decizional si sistemul informaţional al întreprinderii, avantaje...

Economia Bazată pe Cunoaștere

Economia bazată pe cunoştinţe reprezintă un nou tip de economie, radical deosebită de precedentele tipuri de economie pe care le-a cunoscut...

Economia bazată pe cunostiințe - management vs marketing

Societatea omenească parcurge în ultima perioadă o etapă a dezvoltării sale, pe care numeroşi specialişti o încadrează într-un nou tip de economie,...

Ai nevoie de altceva?