Controlul și Auditul Economico - Financiar

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 4240
Mărime: 26.64KB (arhivat)
Publicat de: Angel Baciu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. Univ. Dr. Ioan Bogdan
Universitatea Lucian Blaga Sibiu Facultatea de Stiinte Economice Specializarea Management

Extras din proiect

Introducere

Modalitatea in care o cercetare de audit poate conduce la imbunatatirea evidenta a performantelor agentului economic, la eficientizarea activitatii, la reducerea costurilor, la evitarea pierderilor generate de fraude sau de valorificarea insuficienta a resurselor firmei reprezinta doar cateva dintre aspectele care ar trebui sa motiveze managerii in adoptarea deciziei de a infiinta un departament de audit intern in cadrul organizatiilor pe care le conduc.

Societatea contemporana promoveaza criteriul fundamental al eficientei, vizand in mod proritar intensificarea laturilor calitative ale activitatilor economice, sociale, administrative sau de alta natura.

Componenta de baza a manangementului modern, controlul asigura cunoasterea operativa a modului in care se desfasoara activitatile economice si sociale, respectarea disciplinei economice, financiare si contractuale, prevenirea dezechilibrelor in economie.

Rolul controlului economic, financiar si gestionar se manifesta indeosebi in trei directii principale, care corespund de fapt celor trei mari grupe mari de interese care intervin in societate.

Ca functie de baza a managementului, controlul are un caracter universal iar diversificarea si importanta complexitatii domeniilor si laturilor activitatii sociale si economice determina largirea sferei sale, precum si diversificarea modului de realizare a acestuia.

Evaluarea controlului intern reprezinta una dintre cele mai importante etape ale unei misiuni de audit financiar. Insa controlul intern nu este doar o etapa a acestei misiuni, pentru ca o entitate economica poate – si trebuie – sa-si organizeze propriul control intern chiar daca nu realizeaza auditul situatiilor financiare.

Este foarte adevarat faptul ca in procesul complex al derularii operatiunilor si tranzactiilor economice, pot sa apara anumite erori sau abateri datorate unor fenomene neprevizibile ori datorita interpretarii diferentiate a normelor juridice.

Cap 1. Baza conceptuala a proiectului

1.1 Conceptul de control si audit intern financiar

Controlul, reprezinta o functie a managementului constienta si programata, parte componenta a sistemului general si de conducere si se caracterizeaza printr-un proces de cunoastere si perfectionare a activitatii economico-sociale de participare democratica la procesul decizional. Obiectul îl reprezinta urmarirea continua a funtionarii unui sistem economico-social, a performantelor acestuia în raport cu obiectivele pe care si le-a propus,comparatia facându-se prin prisma unor criterii si standarde prestabilite în vederea preîntâmpinarii aparitiei de disfunctionalitati în vederea eliminarii abaterilor constatate.

Controlul poate fi definit ca fiind procesul de asigurare a indeplinirii eficiente a obiectivelor intreprinderii. Controlul este functia manageriala de masurare si corectare a performantelor activitatii subordonatilor, pentru ca planurile si obiectivele organizatiei sa fie realizate. A controla inseamna a stabili standardele de performanta folosite pentru a masura progresul spre realizarea obiectivelor.

Funcţia de control-evaluare, deci, este definită ca fiind ansamblul proceselor prin care performanţele firmei, subsistemelor şi componenţilor acesteia sunt măsurate şi comparate cu obiectivele şi standardele stabilite, în vederea identificării abaterilor, a cauzelor care le-au generat, a măsurilor de remediere şi recuperare şi, mai cu seamă, a celor pentru perfecţionarea activităţii viitoare şi pentru prevenirea repetării neajunsurilor respective.

Prin planificare se aleg obiectivele si se stabilesc strategiile si tacticile de realizare.

Controlul trebuie sa asigure prevenirea nerealizarii obiectivelor prin supravegherea in timp a performantelor indivizilor, compartimentelor ca si ale intregii organizatii.

Cunoaşterea, evaluarea, monitorizarea şi controlul influenţelor evenimentelor trecute şi potenţial viitoare, care pot avea un impact negativ asupra activităţii societăţilor de asigurare, nu se pot realiza în bune condiţii fără existenţa unor sisteme de control intern şi de management al riscului.

Conditia functionarii corespunzatoare a oricarei activitati e data de echilibrul care trebuie sa existe, sa se formeze, sa fie generat de activitatea respectiva prin fazele amintite anterior. Ca un corolar al tuturor acestor faze desi face parte din activitate, controlul trebuie sa fie faza care "certifica" sau da certificat de buna desfasurare a activitatii economico-financiare, de productie, contabilitate care s-a desfasurat si care a respectat standardele, prescriptiile, normele legale etc.

Preview document

Controlul și Auditul Economico - Financiar - Pagina 1
Controlul și Auditul Economico - Financiar - Pagina 2
Controlul și Auditul Economico - Financiar - Pagina 3
Controlul și Auditul Economico - Financiar - Pagina 4
Controlul și Auditul Economico - Financiar - Pagina 5
Controlul și Auditul Economico - Financiar - Pagina 6
Controlul și Auditul Economico - Financiar - Pagina 7
Controlul și Auditul Economico - Financiar - Pagina 8
Controlul și Auditul Economico - Financiar - Pagina 9
Controlul și Auditul Economico - Financiar - Pagina 10
Controlul și Auditul Economico - Financiar - Pagina 11
Controlul și Auditul Economico - Financiar - Pagina 12
Controlul și Auditul Economico - Financiar - Pagina 13
Controlul și Auditul Economico - Financiar - Pagina 14
Controlul și Auditul Economico - Financiar - Pagina 15
Controlul și Auditul Economico - Financiar - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Controlul si Auditul Economico - Financiar.doc

Te-ar putea interesa și

Raportul practicii de producție BC Eurocreditbank SA

1. STRUCTURA, ORGANIZAREA ŞI FUNCŢIONAREA BĂNCII COMERCIALE Banca Comercială EuroCreditBank S.A din Chişinău a fost înfiinţată conform...

Managementul calității

INTRODUCERE „Managementul calitatii si controlul tehnic de calitate” este o tema ce reflecta specializarea MANAGEMENT, sintetizand elementele...

Situațiile Financiare în Contextul Standardelor Internaționale de Contabilitate Publică

Introducere Integrarea europeană este un proces istoric evolutiv de ajustare a economiilor ţărilor occidentale la un nivel comun de dezvoltare, în...

Aplicații CECCAR III rezolvate

Analiză economico-financiară 1/S.G. Analizaţi nivelul fondului de rulment, al necesarului de fond de rulment şi al trezoreriei pentru o...

Obiectivele și Principiile Fundamentale ale Controlului Intern

1. Definitia Controlului Intern Controlul intern vizează ansamblul sistemelor întreprinderii. Dacă iniţial controlul intern avea ca obiectiv...

Analiza Rapoartelor Financiare

INTRODUCERE Piaţa ca mecanism de reglare a funcţionării economiei are un impact complex şi permanent asupra deciziilor libere şi autonome ale...

Procedee și Tehnici de Control Financiar

1. Introducere Procedeul de control reprezintă un ansamblu de reguli specifice, tehnici și instrumente care, îmbinate cu profesionalism, se aplică...

Controlul calității prestării serviciilor într-o companie

INTRODUCERE Varietatea funcțiilor îndeplinite de o construcție, a nevoilor societății ce le deservește (spațiu de locuit, adăpost, depozitare,...

Ai nevoie de altceva?