Gestionarea situațiilor de criză - criza rromilor și a românilor din Italia

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 3573
Mărime: 24.28KB (arhivat)
Publicat de: Aciobanitei M.
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Conceptul de criza

“Atunci când apare o criza, rezultatele cercetarii trebuie sa fie la îndemâna...faptele trebuie sa fie clare…,iar comunicatorii sa fie gata sa actioneze” (Frank W.Whylie)

Desi exista multiple definitii ale acestei stari, în toate se regasesc urmatoarele caracteristici: reprezinta un moment critic; se declanseaza brusc, prin schimbarea rapida si brutala a unei stari; se manifesta prin dificulati; reprezinta un moment periculos, o situtie grava, ce induce o perioada de tensiune.

Sub orice forma s-ar prezenta, doi factori sunt întotdeauana prezenti într-o astfel de situatie: criza implica oameni si întrerupe lantul decizional normal, de aici si aparitia unei probleme de comunicare a unei situatii de criza, alaturi de dificultatile legate de gestionarea fenomenelor neasteptate si nedorite.

Cauzele crizelor sunt, din punct de vedere fizic, violente si nonviolente, fiecare dintre aceste categorii având subcategorii cu descriptori specifici. Astfel, exista crize violente (uragan, taifun) sau nonviolente (epidemii virale) provocate de natura, dupa cum exista si crize generate ca urmare a actelor unui individ sau grup de indivizi(acte de terorism) cu impact violent sau crize nonviolente, dar urmând acelasi act intentionat (amenintari cu bomba, virusii sistemelor informatice). Nu în ultimul rând se poate vorbi si de existenta unor crize neintentionate, care nu au ca factor declansator nici un fenomen din natura, nici un act intentionat al unei persoane sau al unui grup, incluzându-se în aceasta categorie incendiile sau raspândirea unor substante chimice ca accidente neintentionate violente si problemele legate de un proces sau un produs- care pot consta în caderi ale cotelor bursei sau esecuri în afaceri- catalogate drept evenimente neintentionate nonviolente.

Problemele care apar, de regula, la declansarea unei crize sunt legate de comportamentul specific al institutiilor de presa si al jurnalistilor în momentele în care ar trebui sa relateze o astfel de situatie. În ceea ce priveste comunicarea cu presa, majoritatea organizatiilor transmit catre mass-media informatiile si ,ulterior, urmaresc modul de gestionare si prelucrare a acestora de catre presa. Însa, în general, într-o situatie de criza, organizatia în cauza tinde sa plaseze responsabilitatea pentru o imagine negativa catre factorii externi, fara a-si modifica politica de comunicare sau strategiile de management. Una dintre cauzele pentru care presa poate promova o imagine mai putin favorabila a unei oraganizatii aflata într-o situatie de criza consta în lipsa de interes- pe care o percepe aceasta – fata de comunicarea unor informatii din interiorul organizatiei, prin aceasta explicându-se apelul, de multe ori, al mass-mediei la alte surse mai putin informate. În schimb, daca din momentul declansarii unei crize, jurnalistii sunt sprijiniti în activitatea de documentare, apare un climat de încredere si întelegere între cei doi factori, ceea ce poate conduce la diminuarea efectelor negative ale crizei.

Criza rromilor si a românilor din Italia

Decsrierea crizei

Situatia cu care s-a confruntat România în legatura cu actiunile cetatenilor români pe teritoriul Italiei si efectele acestora, este încadrata în categoria crizelor violente, ca rezultat al unui act intentionat : infractionalitatea româneasca, fiind declansata la acel moment de moartea Giovannei Reggiani. Asasinarea acesteia de catre Romulus Mailat a reprezentat deznodamântul unei stari de tensiune alimentata de tot mai multe infractiuni de furt, crima, escrocherii comise de români.

Ca urmare a producerii acestei crime îngrozitoare, mass-media peninsulara a prezentat o serie de documentare despre viata în România, în ideea de a cauta originile emigrarii excesive a populatiei în Italia. Rezultatul : înfatisarea unei Românii într-o lumina negativa, unde nu întâlnesti decât sate dezolante, drumuri impracticabile, figuri abrutizate de alcool si multi rromi surprinsi în diferite ipostaze, fara a uita reuniunile maneliste la care acestia participa cu mare fast.

Preview document

Gestionarea situațiilor de criză - criza rromilor și a românilor din Italia - Pagina 1
Gestionarea situațiilor de criză - criza rromilor și a românilor din Italia - Pagina 2
Gestionarea situațiilor de criză - criza rromilor și a românilor din Italia - Pagina 3
Gestionarea situațiilor de criză - criza rromilor și a românilor din Italia - Pagina 4
Gestionarea situațiilor de criză - criza rromilor și a românilor din Italia - Pagina 5
Gestionarea situațiilor de criză - criza rromilor și a românilor din Italia - Pagina 6
Gestionarea situațiilor de criză - criza rromilor și a românilor din Italia - Pagina 7
Gestionarea situațiilor de criză - criza rromilor și a românilor din Italia - Pagina 8
Gestionarea situațiilor de criză - criza rromilor și a românilor din Italia - Pagina 9
Gestionarea situațiilor de criză - criza rromilor și a românilor din Italia - Pagina 10
Gestionarea situațiilor de criză - criza rromilor și a românilor din Italia - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Gestionarea Situatiilor de Criza - Criza Rromilor si a Romanilor din Italia.doc

Te-ar putea interesa și

Conflictul româno-italian

Introducere Tema asupra căreia m-am oprit în cercetarea mea este Conflictul româno-italian. M-am decis să aleg această temă pentru că este una de...

Gestionarea Situațiilor de Criză pe Exemplul Crizei Românilor și Rromilor din Italia

1. Cadrul teoretic 1.1 Noţiunea de „criză” Deşi există numeroase încercări de abordare a crizei şi a situaţiilor de criză, nu s-a ajuns încă la o...

Ai nevoie de altceva?