Idei împărtășite de diverși autori ai managementului intercultural

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 5124
Mărime: 623.09KB (arhivat)
Publicat de: Dominic Teodorescu
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Management Intercultural

Dimensiunile culturale la Geert Hofstede

1.Prezentarea autorului

Managementul intercultural are origini recente de sine statatoare de pe la mijlocul anilor 1980. Cartea Culture's Consequences scrisa in 1980 de G. Hofstede subliniaza faptul ca companiile multinationale trebuie sa adopte un stil de management care este apropiat de cultura tarii in care lucrau. Multumita lui Hofstede managerii de la IBM au realizat cadaca ei ar fi lucrat in Mexic ar fi trebuie sa adopte un stil de management mai autoritar, pe cand daca ar fi lucrat in Suedia ar fi trebui sa adopte un stil mai democratic.

Gerard Hendrik Hofstede nascut la data de 2 oct 1928, este un influent scriitor olandez in interactiunea dintre culturile nationale si organizationale, este autorul catorva carti printre care Culture's Consequencessi Cultures and Organizations, Software of the Mind, co-autor fiul sau Gert Jan Hofstede .

Geert Hofstede este profesor emerit la Universitatea din Maastricht, în Olanda. El încă mai serveşte colegii de la Centrul pentru Cercetari Economice de la Universitatea din Tilburg.

2.Enumerarea dimensiunilor

Hofstede a gasit 5 dimensiuni culturale in studiul sau asupra valorilor nationale legate de munca.

Aceste idei au fost bazate pe un mare proiect de cercetare în cultura nationala de diferentele dintre nivelurile de filiale ale unei corporatii multinationale (IBM), în 64 de tari. Dupa alte studii acoperite de elevi din 23 de tari, elitele în 19 tari, companii aeriene comerciale piloţi din 23 de tari, în crestere de pe piata consumatorilor în 15 tari, serviciul civil şi manageri din 14 tari . Aceste studii au identificat impreuna şi validate independent cinci dimensiuni ale culturii nationale diferinte :

- DIMENSIUNEA PRIVIND PUTEREA este asociata cu mijloacele pe care societatea le foloseste in relatiile cu oameni, care sunt inegali. Prin nastere, oameni sunt diferiti si isi exploateaza in masura diferita calitatile mentale si fizice. In anumite societati, inegalitatile individuale se amplifica, astfel ca in timp, duc la diferente mari in bogatie si putere, diferente care sunt institutionalizate de societate.

- INDIVIDUALISM/COLECTIVISM se refera la raporturile individului cu celelalte fiinte umane. Anumite societati apreciaza individualismul ca pozitiv, altele ca retineri si chiar dezaprobare.

- EVITAREA INCERTITUDINI se refera la abordarea societatii vizavi de faptul ca timpul curge intr-o singura directie. Exista un trecut, prezent si un viitor, iar societatea se ocupa in mod diferit de fiecare dintre aceste perioade. Pe planurile organizarii si managementului, evitarea incertitudini influenteaza masura in care organizatia inceraca sa satisfaca necesitatea de a structura activitatile sale. In plan mnagerial, aceasta dimensiune afecteaza in special conceperea si exercitarea functiilor de previziune, organizare si control .

- MASCULINITATE/FEMINITATE are in vedere masurarea diviziunii rolurilor intre sexe. Diviziunea sociala a rolurilor este mai mult sau mai putin arbitrara, variind intre diferite societati in limite foarte largi.

- ABORDAREA PE TERMEN SCURT/LUNG – este legată de perioada de timp pentru care oamenii isi fac planuri si asteapta rezultate si masura în care au tendinta de a sacrifica gratificatia de astazi pentru un rezultat viitor.

- MONUMENTALISM / SELF-EFFACEMENT-UL

Sintagma „self-effacement” sugereaza insusirea de a fi modest, sentimentul care ne face sa nu exageram valoarea ideilor si actiunilor noastre. La polul opus, termenul „monumentalism” este opusul primei sintagme si face referire la infatuare, inginfare, infumurare.

3.Caracterizarea celor doi poli

- DIMENSIUNEA PRIVIND PUTEREA- in organizatiile unde cadrele de conducere superioare mentin un grad ridicat de putere, subordonatii tind sa accentueze dependenta lor de putere. In contrast, in societatile cu grad redus de distanta puterii, managerii din organizatii promoveaza o reducere a distantei ierarhice fata de subordonati, iar acestia prefera sa participe la adoptarea deciziilor ce le afecteaza performantele muncii.

- INDIVIDUALISM/COLECTIVISM- intr-o societate care predomina individualismul ca pozitiv, legaturile dintre membri sai sunt reduse In societatile in care primeaza valorile colectiviste, de grup, indivizii conlucreaza intre ei, luand in considerare, frecvent, deciziile, actiunile, interesele celorlalti sau ale grupului din care fac parte. Caracteristicile acestei dimensiuni, astfel fiind mai usor de realizat un management functional, intrucat atasamentul, loialitatea, implicarea si responsabilitatea salariatilor vizavi de organizatie fac eficace exercitarea functiilor managementului in special motivarea, coordonarea si intr-o masura apreciabila organizarea favorizand o abordare de tip participativ.

Preview document

Idei împărtășite de diverși autori ai managementului intercultural - Pagina 1
Idei împărtășite de diverși autori ai managementului intercultural - Pagina 2
Idei împărtășite de diverși autori ai managementului intercultural - Pagina 3
Idei împărtășite de diverși autori ai managementului intercultural - Pagina 4
Idei împărtășite de diverși autori ai managementului intercultural - Pagina 5
Idei împărtășite de diverși autori ai managementului intercultural - Pagina 6
Idei împărtășite de diverși autori ai managementului intercultural - Pagina 7
Idei împărtășite de diverși autori ai managementului intercultural - Pagina 8
Idei împărtășite de diverși autori ai managementului intercultural - Pagina 9
Idei împărtășite de diverși autori ai managementului intercultural - Pagina 10
Idei împărtășite de diverși autori ai managementului intercultural - Pagina 11
Idei împărtășite de diverși autori ai managementului intercultural - Pagina 12
Idei împărtășite de diverși autori ai managementului intercultural - Pagina 13
Idei împărtășite de diverși autori ai managementului intercultural - Pagina 14
Idei împărtășite de diverși autori ai managementului intercultural - Pagina 15
Idei împărtășite de diverși autori ai managementului intercultural - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Idei Impartasite de Diversi Autori ai Manegementului Intercultural.doc

Ai nevoie de altceva?