Recrutarea, selecția și încadrarea resurselor umane

Proiect
8.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 6409
Mărime: 164.68KB (arhivat)
Publicat de: Mugur Irinel Coman
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cochina Ion
Academia de Studii Economice Facultatea Administrație și Management Public

Cuprins

  1. Introducere .1
  2. Capitolul 1 – Noțiuni teoretice
  3. 1.1. Managementul ca știință 2
  4. 1.2. Managementul resurselor umane 2
  5. 1.3. Evoluția conceptului de Resurse Umane 2
  6. Capitolul 2 - Recrutarea resurselor umane
  7. 2.1. Conceptul de recrutare 3
  8. 2.2. Surse de recrutare a resurselor umane 3
  9. 2.3. Metode de recrutare a resurselor umane 5
  10. 2.4. Tendințe moderne în recrutarea resurselor umane .6
  11. Capitolul 3 - Selecția resurselor umane
  12. 3.1. Generalități despre selecția resurselor umane 7
  13. 3.2. Procesul de selecție a resurselor umane 8
  14. 3.3. Testele utilizate pentru selecția resurselor umane 10
  15. Capitolul 4 - Integrarea profesională a noilor angajați
  16. 4.1. Noțiuni introductive 12
  17. 4.2. Scopul integrării profesionale 12
  18. 4.3. Etapele integrării profesionale 13
  19. Concluzii 14
  20. Bibliografie 15

Extras din proiect

Motto:

“ Managementul este unul din factorii esențiali

care explică de ce o țară este bogată sau săracă.”

( Richard Farmer,

Advances in International Comparative Management)

INTRODUCERE

Am ales să dezvolt această temă, considerând-o una foarte importantă deoarece recrutarea, selecţia şi integrarea personalului în managementul resurselor umane are rolul de a stabili exact treapta şi felul muncii care îi revine fiecărei persoane în evoluţia sa.

Personalul unei întreprinderi cuprinde salariaţi încadraţi permanent sau temporar, prezenţi la lucru, aflaţi în concediu de odihnă, concediu de boală sau de studii, salariaţi absenţi motivat sau nemotivat, cei care efectuează ziua liberă, cei trmişi să lucreze în afara întreprinderii, cei aflaţi în deplasare, precum şi elevii şi studenţi aflaţi în timpul practicii în întreprindere, în cazul în care sunt salariaţi ai acesteia.

Lucrarea este structurată pe patru capitole, astfel:

Capitolul 1 intitulat “Noțiuni teoretice” în care am definit conceptul de management, de management al resurselor umane și de asemenea am prezentat aspecte legate de evoluția conceptulului de resurse umane.

Capitolul intitulat “Recrutarea resurselor umane” în care am definit conceptul de recrutare, am enumerat principalele surse de recrutare a personalului precum şi principalele metrode de recrutare utilizate în cadrul societăţilor comerciale. În încheierea capitolului am realidat o scurtă descriere a inovaţiilor în domeniul recrutării de resurse umane.

Capitolul 3 intitulat “Selecţia resurselor umane” care conţine descrierea procesului de selecţie a resurselor umanecu accent pe principalele metode de selecţie şi anume: formularul de cerere pentru angajare, interviul, curriculum vitae, scrisoarea de intenţie şi alte teste utilizate în domeniul selecţiei personalului.

În capitolul 4 intitulat “Integrarea profesională a noilor angajaţi” începe cu o descriere a noţiunilor generale în domeniul integrării profesionale, a scopului pe care aceasta îl îndeplineşte în cadrul organizaţiei precum şi etapele principale de urmat.

În încheierea lucrării am prezentat concluziile cu privire la recrutarea, selecţia şi integrarea personalului în general.

CAPITOLUL 1. NOȚIUNI TEORETICE

1.1 Managementul ca știință

Managementul este știința care se ocupă cu studiul proceselor și relațiilor de management din cadrul sistemelor socio-economice, în vederea descoperirii legităților și principiilor care le guvernează, sistematizării și generalizării acestora și conceperii de noi sisteme, metode, tehnici de management care să asigure evoluția competitivă a acestora (sistemelor studiate) în raport cu ele însele sau cu altele (comparabile).

1.2 Managementul resurselor umane

Având în vedere faptul că în literatura de specialitate apărută până acum, se pune accentul pe aspectele relațiilor dintre angajatori și persoanele angajate, putem defini Mangementul Resurselor Umane ca fiind un complex de măsuri concepute interdisciplinar, cu privire la recrutarea personalului, selecţia, încadrarea, formarea și perfecționare acestuia, dar și stimularea materială şi morală până în momentul încetării contractului de muncă, crearea unui climat organizaţional corespunzător, care permite asigurarea cu Resurse Umane necesare îndeplinirii obiectivelor organizaţionale.

1.3 Evoluţia conceptului de Resurse Umane

Succesul unei organizaţii e determinat şi de calitatea resurselor umane, de procedurile prin care se face atragerea şi menţinerea celor mai strălucite talente, care să realizeze cele mai dificile sarcini cu acelaşi entuziasm cu care le realizează pe cele uşoare.

Primele menţiuni ce fac trimitere la importanţa Resurselor Umane le avem de la utopistul specialist R. Owen (1820-1850).

Fondatorii disciplinei sunt personalităţi cu rezonanţă în domeniul managementului, sociologiei, psihologiei. Astfel, Fr. Taylor (1915), a fost preocupat de bunăstarea angajaţilor ce depinde de îndeplinirea viguroasă a sarcinilor specifice, Elton Mayo (1931), fondator al şcolii relaţiilor umane.

În 1936, H. Maslow, a devenit cunoscut pentru studiul nevoilor umane pe care le ierarhizează conform “piramidei trebuinţelor”sau “scării lui Maslow”, iar Peter Drucker (1955), pune accentul pe necesitatea unui “Creative Leadership”. Mc Gregor, în anii’60, s-a preocupat de pregătirea managerilor ca pentru luptă (fivefighters). Tot acum apare şi se dezvoltă mişcarea “Behavioral Science Movement”, care a cunoscut 3 etape: 1915-1965, 1965-1985, 1985-2000.

La finele anilor ’60 apare şi se cristalizează conceptul de “Managementul personalului”, care e un rezultat al diferitelor abordări, cum ar fi “Welfare & Services”, “training” şi negocierea cu sindicatele “Trade Union Barganing”.

Perioada 1985-2000 se concentrează pe dezvoltarea conceptelor şcolii culturale, reprezentată de A. Athos, R Pascale, preocupaţi de descifrarea “The Art of Japanesse Management”. Un grup de cercetători din şcoala McKinsey a determinat factorii ce influenţează managementul organizaţiei, concretizaţi în teoria celor “7 S”: strategie, structură, sistem valori supreme, stil, deprinderi, staff. Dezvoltarea teoriei “7 S” asigură o abordare nouă asupra elementelor constitutive ale organizaţiei: cei trei hard (structură, sistem, strategie) şi cei 4 soft (setul de valori supreme, stilul, personalul, deprinderile).

CAPITOLUL 2. RECRUTAREA RESURSELOR UMANE

2.1. Conceptul de recrutare

Una dintre cele mai importante investiţii ale unei organizaţii este reprezentată de resursele umane, rezultatele acestui fapt devenind tot mai evidente în timp. Instituţiile cheltuiesc sume importante cu angajarea iar datorită costurilor ridicate atât remunerarea personalului cât şi angajarea şi dezvoltarea acestuia reprezintă, unul dintre cele mai evidente investiţii în resurse umane.

Unul dintre cele mai importante elemente al politicii de resurse umane îl constituie demersul recrutării. Prin intermediul recrutării poate fi întinerită forţa de muncă dintr-o organizaţie sau poate fi ameliorat sau ajustat nivelul mediu de competenţă profesională.

O serie de specialiști din domeniul resurselor umane au acordat o atenție deosebită înțelegerii particularităților procesului de luare al deciziilor organizaționale, astfel în lucrarea “Managementul resurselor umane” Cindrea Ioan, analizează acest concept şi consideră recrutarea ca fiind ,, prima parte din procesul de ocupare a unui loc de muncă vacant şi include examinarea atentă a locului de muncă şi a cerinţelor sale, pentru a se putea identifica sursa adecvată de candidaţi şi modul în care aceştia pot fi atraşi să candideze”.

Într-o altă viziune , recrutarea reprezintă “recrutarea personalului reprezintă activitatea organizată de întreprindere de a atrage resursele umane neocupate, pentru satisfacerea necesarului de forţă de muncă din perioada respectivă – acţiune prealabilă încheierii contractului de muncă şi care nu implică obligaţii din partea întreprinderii”.

2.2. Surse de recrutare a resurselor umane

Într-un studiu privind managementul resurselor umane în companiile din România realizat în 2006 autorul Marinaş Cristian demonstrează că cele mai importante patru criterii de recrutare a resurselor umane utilizate la nivelul organizaţiilor din România sunt, următoarele : calităţile, abilităţile şi aptitudinile individuale ale candidaţilor (2,00), studiile (2,04), cunoştinţele profesionale (2,30) şi experienţa (2,35%) (tabelul.1.1.). Această ierarhizare a criteriilor de selecţie semnifică faptul că, în momentul în care doresc să angajeze salariaţi noi, companiile au în vedere mai multe criterii în funcţie de care viitorii angajaţi să fie selectaţi.

Preview document

Recrutarea, selecția și încadrarea resurselor umane - Pagina 1
Recrutarea, selecția și încadrarea resurselor umane - Pagina 2
Recrutarea, selecția și încadrarea resurselor umane - Pagina 3
Recrutarea, selecția și încadrarea resurselor umane - Pagina 4
Recrutarea, selecția și încadrarea resurselor umane - Pagina 5
Recrutarea, selecția și încadrarea resurselor umane - Pagina 6
Recrutarea, selecția și încadrarea resurselor umane - Pagina 7
Recrutarea, selecția și încadrarea resurselor umane - Pagina 8
Recrutarea, selecția și încadrarea resurselor umane - Pagina 9
Recrutarea, selecția și încadrarea resurselor umane - Pagina 10
Recrutarea, selecția și încadrarea resurselor umane - Pagina 11
Recrutarea, selecția și încadrarea resurselor umane - Pagina 12
Recrutarea, selecția și încadrarea resurselor umane - Pagina 13
Recrutarea, selecția și încadrarea resurselor umane - Pagina 14
Recrutarea, selecția și încadrarea resurselor umane - Pagina 15
Recrutarea, selecția și încadrarea resurselor umane - Pagina 16
Recrutarea, selecția și încadrarea resurselor umane - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Recrutarea, Selectia si Incadrarea Resurselor Umane.doc

Alții au mai descărcat și

Asigurarea Motivației și Motivării pentru Performanță a Resurselor Umane

Introducere Individul, prin structura sa, prin sentimente, mentalitate, cultura, motivaţie, dorinţe şi în special prin conştiinţa de sine,...

Recrutarea resurselor umane

INTRODUCERE La întrebarea “ La ce foloseşte cuiva să fie cel mai apreciat angajator?”, răspunsul este cât se poate de logic: pentru a atrage cei...

Managementul Resurselor Umane

INTRODUCERE Una din cele mai importante valori a unei organizaţii o reprezintă resursa umană. Nici o organizaţie nu poate funcţiona bine fără...

Metode, Tehnici și Instrumente de Management

INTRODUCERE Acest proiect conţine informaţii cu privire la metodele, tehnicile şi instrumentele de management, iar în partea a doua este prezentat...

Managementul performanței

1. Definirea conceptului managementul performantei Procesele de management al performantei au inceput sa se bucure de multa atentie in ultimii...

Managementul resurselor umane

Capitolul 1 1. Introducere Locul Mangementului Resurselor Umane e bine precizat în contextul Managementului General. Astfel, în literatura de...

Motivarea resurselor umane în cadrul instituțiilor publice

Forme, modalitati, modele de motivare a resurselor umane din institutiile publice din perspectiva noului management public “Motivarea este arta...

Recrutarea și selecția resurselor umane cu studiu de caz

INTRODUCERE Recrutarea şi selecţia resurselor uname este o parte importantă în managementul resurselor umane deoarece îndeplineşte o condiţie...

Te-ar putea interesa și

Aspecte ale Managementului Resurselor Umane în Cadrul SC Ambient SRL

CAPITOLUL 1 GENERALITĂŢI PRIVIND MANAGEMETUL RESURSELOR UMANE 1.1 Resursa umană, principala resursă a organizaţiei Ocupând un loc bine delimitat...

Relația resurse umane - logistică

1. IMPORTANTA RESURSELOR UMANE IN ORGANIZATII Managementul modern pune in centrul preocupărilor sale omul, ca principal factor al succesului...

Recrutarea, selecția și angajarea în Resurse Umane

INTRODUCERE În centrul tuturor afacerilor stă omul. Toate celelalte resurse, terenuri, clădiri, mecanisme, utilaje autovehicule sau bani sunt doar...

Relația dintra logistică și resurse umane

Continutul si importanta Resurselor Umane pentru activitatea unei organizatii Scurt istoric Importanta fiintei umane in conducerea cu succes a...

Componente Manageriale în Procesul de Dezvoltare a Resurselor Umane

INTRODUCERE Dacă ne gândim la schimbările petrecute în ultimii zece ani în economia românească, una dintre cele mai importante, la nivel de...

Angajarea și Salarizarea Personalului

INTRODUCERE "Resursele umane sunt unice în ceea ce priveşte potenţialul lor de creştere şi dezvoltare, precum şi capacitatea de a-şi cunoaşte...

Resursele Umane în Domeniul Logisticii

I. Resursele umane 1.1. Definirea si functiile managementului resurselor umane “Succesul si supravietuirea organizatiilor este asigurata aproape...

Recrutarea și selecția resurelor umane în farmaciile Help Net

INTRODUCERE Aş vrea să încep de la faptul că anume omul este fiinţa ce stă în centrul tuturor afacerilor. Toate celelalte resurse, terenuri,...

Ai nevoie de altceva?