Studiu de Caz - SC Artfil SA

Proiect
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 7459
Mărime: 51.64KB (arhivat)
Publicat de: Timotei Savin
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Vaida Vasile

Extras din proiect

1.- Prezentare de ansamblu a industriei de ceramica fina din România

Industria ceramicii fine din România este una dintre ramurile importante ale economiei nationale care furnizeaza bunuri de larg consum destinate atât pietei interne, cât si pietei externe. Produsele realizate în cadrul unitatilor economice din cadrul industriei de ceramica fina sunt de o mare diversitate, atât din punct de vedere al materiilor utilizate, cât si din punct de vedere al domeniilor de utilizare.

În functie de natura materiilor prime utilizate la obtinerea lor, produsele din ceramica fina pot fi :

- Produse de faianta

- Produse de vitrus

- Produse de portelan

- Produse de portelan fosfatic

Dupa domeniul de utilizare, produsele de ceramica fina cuprind o gama foarte diversa de articole ceramice ce includ : cesti, farfurii, cesti cu farfurii pentru cafea si ceai, servicii de masa, servicii de cafea si ceai, ghivece si vaze pentru flori, bibelouri si articole decorative, piese tehnice etc.

Unitatile economice, mari producatoare de articole de ceramica fina sunt raspândite pe tot teritoriul tarii. Produsele de faianta se realizeaza la Sighisoara si la Baia-Mare. Produse din vitrus sunt obtinute la Târnaveni si Cluj-Napoca, în timp ce produsele din portelan se fabrica în mari unitati industriale existente la Cluj-Napoca, Alba Iulia, Curtea de Arges, Dorohoi etc. Produsele de portelan fosfatic sunt realizate la Sighisoara, în cadrul S.C. ARTFIL S.A. Dupa anul 1990, firme producatoare de ceramica fina au luat fiinta si functioneaza în mai multe localitati din tara, de regula în centre unde industria ceramica a avut o dezvoltare corespunzatoare (Alba Iulia, Cluj-Napoca, Curtea de Arges, Sighisoara).

Industria ceramica româneasca, pe lânga faptul ca acopera necesitatile de consum ale pietei interne, ramâne una din ramurile cu o pondere însemnata în activitatea de export, produse ale industriei ceramice românesti fiind exportate practic în întreaga lume. Chiar si dupa 1990, când mai multe ramuri ale economiei nationale si-au pierdut punctele de echilibru si pietele de desfacere avute anterior, industria ceramica româneasca si-a pastrat si consolidat prezenta pe majoritatea pietelor externe. Astazi, peste 60 % din ceea ce se realizeaza în cadrul industriei ceramice românesti este exportat, chiar si în tari cu traditie în domeniu, exportul constituind una din caile viabile ale unei existente prospere pentru ceramica româneasca.

2.1.1. Generalitati despre portelanul fosfatic  BONE CHINA  si evolutia acestuia în industria româneasca

Cunoscut în întreaga lume sub denumirea de "Bone China", portelanul fosfatic a fost inventat în urma cu doua secole ( 1774 ), de catre englezul Jovish Spoode Jr.

Comparativ cu vârsta altor mase ceramice de menaj, masa de "Bone China" este foarte tânara, având înca multe secrete de dezvaluit.

La Sighisoara, ideea fabricarii portelanului fosfatic s-a nascut în urma cu aproape 17 ani, trecându-se de la faza de laborator la cea de productie în mai putin de un an (1987).

Între 1988 - 1990, productia a avut mai mult o evolutie cantitativa, fiind realizata în paralel cu cea de faianta, pe aceleasi utilaje.

În 1991 se renunta complet la fabricarea faiantei de menaj, stabilindu-se o strategie de

îmbunatatire atât a tehnologiei, cât si a echipamentului, astfel încât produsele realizate sa detina cu adevarat caracteristicile masei de "Bone China", conditie necesara patrunderii pe piata externa.

În perioada 1991 - 1996, productia s-a derulat ajungând la 600 tone / an, iar exportul la circa 90 %. În aceasta perioada s-au utilizat materii prime indigene care, alaturi de o tehnologie de preparare înca neadecvata, completa gama pierderilor la 30 - 40 %.

Preview document

Studiu de Caz - SC Artfil SA - Pagina 1
Studiu de Caz - SC Artfil SA - Pagina 2
Studiu de Caz - SC Artfil SA - Pagina 3
Studiu de Caz - SC Artfil SA - Pagina 4
Studiu de Caz - SC Artfil SA - Pagina 5
Studiu de Caz - SC Artfil SA - Pagina 6
Studiu de Caz - SC Artfil SA - Pagina 7
Studiu de Caz - SC Artfil SA - Pagina 8
Studiu de Caz - SC Artfil SA - Pagina 9
Studiu de Caz - SC Artfil SA - Pagina 10
Studiu de Caz - SC Artfil SA - Pagina 11
Studiu de Caz - SC Artfil SA - Pagina 12
Studiu de Caz - SC Artfil SA - Pagina 13
Studiu de Caz - SC Artfil SA - Pagina 14
Studiu de Caz - SC Artfil SA - Pagina 15
Studiu de Caz - SC Artfil SA - Pagina 16
Studiu de Caz - SC Artfil SA - Pagina 17
Studiu de Caz - SC Artfil SA - Pagina 18
Studiu de Caz - SC Artfil SA - Pagina 19
Studiu de Caz - SC Artfil SA - Pagina 20
Studiu de Caz - SC Artfil SA - Pagina 21
Studiu de Caz - SC Artfil SA - Pagina 22
Studiu de Caz - SC Artfil SA - Pagina 23
Studiu de Caz - SC Artfil SA - Pagina 24
Studiu de Caz - SC Artfil SA - Pagina 25
Studiu de Caz - SC Artfil SA - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Studiu de Caz - SC Artfil SA.doc

Ai nevoie de altceva?