Analiza pieței ciocolatei

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 3371
Mărime: 181.00KB (arhivat)
Publicat de: Voicu Staicu
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

1. Produsul

Deşi mulţi o consideră un simbol modern al dulciurilor, ciocolata este, de fapt, un aliment destul de vechi, datând din 250-290 e.n. şi originând din America Centrală. În timpul perioadei clasice, ciocolata nu era mancată ca dulce, ci era consumată ca o bautură amară şi juca un rol important în viaţa religioasă şi socială a acestui popor antic. Prima dovada despre existenţa ciocolatei a fost gasită îin rămăşiţele de vase antice din această perioadă. Multe artefacte descriu scene în care oamenii petreceau în timp ce savurau ciocolata.

Cristofor Columb (1502) a fost primul explorator care a luat contact cu boabele de cacao din Lumea Nouă. Aduse în Europa , acestea nu s-au bucurat de o prea mare atenţie, deoarece nimeni nu ştia la ce folosesc.

În 1519, conchistadorul Hernando Cortez a descoperit că Montezuma, conducătorul aztecilor, obişnuia să bea o băutură preparată din seminţe de cacao, numită "chocolatl". Montezuma obişnuia să bea aproape cincizeci de căni pe zi. El i-a servit lui Hernando Cortez această băutură regală, pe care acesta a găsit-o cam amară pentru gustul său.

Spaniolii au adăugat trestie de zahăr şi i-au îmbogăţit aroma cu ajutorul vaniliei şi scorţişoarei. În plus, au descoperit că băutura este mai gustoasă servită fierbinte.

Locuitorii Spaniei au început, treptat, să aprecieze miraculosul preparat, servit cu precădere de aristrocaţie. Ei nu au dezvaluit Europei secretul acestei băuturi timp de un secol. Călugării spanioli au fost cei care au făcut public modul de preparare a acestei băuturi ce a fost rapid apreciată la Curtea Regală din Franţa şi apoi din Marea Britanie.

Locul privilegiat al ciocolatei în civilizaţiile moderne se datoreşte aromei sale inimitabile, dar şi unei aureole magice transmise de-a lungul timpului. Într-adevar cacohuaquatl în limba incaşă înseamnă "cadoul grădinarului paradisului către primii oameni", adică a zeului Quetzalcoatl.

Fructele de cacao serveau ca monedă de schimb, iar amanda (pulpa de cacao) se folosea pentru prepararea băuturii zeilor, "tchocolaltl", ciocolata cu efecte stimulatorii pentru înlăturarea oboselii şi cu gust foarte plăcut. Arborele de cacao poate atinge 8 metri în 12 ani, înfloreşte în tot cursul anului, având aproape 100.000 flori în buchete, dar din care doar 0,2 % dau fructe.

În secolul XIX s-au produs două transformări importante în istoria ciocolatei. În 1847, o companie engleză a creat un proces tehnologic de solidifiere a ciocolatei, iar doi ani mai târziu, suedezul Daniel Peter s-a gândit să adauge un ingredient nou: laptele.

La scurt timp, o nouă invenţie a marcat istoria ciocolatei: temperatura de topire mai scazută decât cea a corpului uman. Aşadar, ciocolata se topeşte în gură şi la figurat, dar şi la propriu. Ciocolata neagră se topeşte la 34 - 35 grade Celsius, în timp ce pentru ciocolata cu lapte este nevoie de o temperatură mai scazută cu câteva grade. În prezent, ciocolata cu lapte este cel mai căutat sortiment, ciocolata neagră fiind apreciată doar de 5-10 % dintre consumatorii acestui produs.

Există trei mari sortimente de ciocolată : ciocolată neagră, cu lapte şi albă. Ciocolata neagră numită şi ciocolată amăruie este un amestec de cacao şi unt de cacao cu zahar. Ea conţine minimum 34% cacao, proporţia depinzând de fabricant. Necesarul de zahăr depinde de amăreala varietăţii de cacao utilizată. Ciocolata cu lapte conţine între 20 şi 35% substanţă uscată de cacao (masă de cacao şi unt de cacao) şi peste 12% substanţă uscată de lapte. Prima ciocolată cu lapte este lansată de elveţianul Daniel Peter în 1875.aceasta este una dintre cele mai bogate ciocolate din punct de vedere nutririv. Ciocolata albă este ciocolata produsă din unt de cacao, zahăr, lapte, vanilie şi alte arome. Nu conţine alte ingrediente pe bază de cacao şi de aceea are o culoare apropiata de alb.

Piaţa ciocolatei din România este una dinamică şi complexă, cu peste 10 mărci promovate şi mai mult de 200 de sortimente diferite de produse din ciocolată, dintre care cele mai apreciate sunt cele trei sortimente deja menţionate, ciocolata neagră,cicolata cu lapte,ciocolata albă, şi ciocolata cu diferite ingrediente (alune, stafide, arahide) sau creme (cappuccino, caramel, iaurt, căpsuni, brandy, rom, piersici, cireşe).

2.Oferta

Piaţa românească de ciocolată a crescut semnificativ din 2003 încoace şi are o valoare estimată la 120-150 milioane de euro . Patru mari jucători concentrează peste 90% din această piaţă: Kandia-Excelent, producător autohton, între 30 şi 40%, Kraft Foods România, subsidiara locală a concernului multinaţional Kraft, între 30 şi 35%, Supreme Chocolat, producător autohton, parte a Supreme Group, aproximativ 25%, Heidi Chocolats Suisse, membră a grupului elveţian Läderach Chocolatier Suisse, aproximativ 7%. În top zece al producătorilor şi importatorilor de tablete de ciocolată relevat de compania Nielsen în 2006 au mai intrat Romana Prod, Modares Food, Ferrero, APT Sauro Food Distribution, Elvan şi SDN Trading.

Preview document

Analiza pieței ciocolatei - Pagina 1
Analiza pieței ciocolatei - Pagina 2
Analiza pieței ciocolatei - Pagina 3
Analiza pieței ciocolatei - Pagina 4
Analiza pieței ciocolatei - Pagina 5
Analiza pieței ciocolatei - Pagina 6
Analiza pieței ciocolatei - Pagina 7
Analiza pieței ciocolatei - Pagina 8
Analiza pieței ciocolatei - Pagina 9
Analiza pieței ciocolatei - Pagina 10
Analiza pieței ciocolatei - Pagina 11
Analiza pieței ciocolatei - Pagina 12
Analiza pieței ciocolatei - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Analiza Pietei Ciocolatei.doc

Te-ar putea interesa și

Analiza pieței unui produs - piața ciocolatei

1. Descrierea produsului Ciocolata este un un produs alimentar obţinut dintr-un amestec de cacao, zahăr, uneori lapte şi unele arome specifice....

Analiza pieței ciocolatei Milka

1.Istoria ciocolatei Cu aproximativ 1400 de ani inainte de aparitia tabletei mov Milka, bastinasii Americii se Sud descopereau arborele de cacao,...

Analiza pieței batoanelor de ciocolată în România

CAPITOLUL I: Produsul a) Scurt istoric al produsului: Ciocolata este un un produs alimentar obţinut dintr-un amestec de cacao, zahăr, uneori...

Analiza Pieței Ciocolatei

INTRODUCERE În accepţiunea generală, marketingul reprezintă "ştiinţa şi arta de a convinge clienţii sã cumpere".Marketingul – după cum spune...

Proiect la marketing - analiza pieței ciocolatei

1. Produsul 1.1. Scurt istoric Istoria ciocolatei începe cu două mii de ani în urmă, când cultura arborelui de cacao era practicată în America de...

Analiza pieței ciocolatei

Produsul Etapa I 1.1 Scurt istoric Arborele de cacao a fost descoperit in urma cu mai bine de 2000 de ani in paduriletropicale din continentul...

Analiza pieței ciocolatei

1.PRODUSUL CIOCOLATA •Istoria ciocolatei Poti sa iubesti ceva fara sa stii exact ceea ce este. Acest lucru se aplica si in cazul ciocolatei....

Analiza pieței ciocolatei

Analiza pietei ciocolatei 1)Scurt istoric al ciocolatei la nivel mondial si national Poti sa iubesti ceva fara sa stii exact ceea ce este. Acest...

Ai nevoie de altceva?