Îndrumar pentru afaceri în Japonia

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 9088
Mărime: 32.36KB (arhivat)
Publicat de: Cornelia Dicu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Vlasceanu Gheorghe

Extras din proiect

Japonia de astazi se afla intr-o stare de prefacere constanta. Masura si ritmul schimbarilor din Japonia constituie subiecte intens dezbatute. Totusi este limpede ca fluctuatiile politice si economice care au avut loc in ultimii cativa ani in aceasta tara au indus in economia si societatea japoneza evolutii care au creat pentru companiile straine numeroase oportunitati de a-si extinde afacerile pe aceasta piata.

Evolutia si tendintele economiei

Economia Japoniei este a doua ca marime in lume, cu un PIB de 3.783 miliarde dolari in 1998 (cca. 17% din produsul mondial brut). Dupa cateva decenii de crestere rapida, economia Japoniei a inregistrat o incetinire drastica de la inceputul anilor '90. In 1998, PIB a scazut cu 2,8% fata de anul precedent, inclusiv ca urmare a manifestarii in 1997 a crizei finaciar-valutare din Asia.

Din moment ce contractul social acceptat in mod tacit in Japonia impiedica marile companii japoneze sa opereze concedieri masive, multe isi reduc cheltuielile cu forta de munca prin pensionari voluntare, inghetarea angajarilor sau transfer de personal. Unele companii au mutat productia peste hotare pentru a alimenta pietele de export, miscare care a avut drept rezultat cresterea exporturilor de piese si de masini unelte. Confruntate pe piata interna cu costuri cu forta de munca ridicate, din ce in ce mai multe firme si-au transferat productia in tari cu costuri reduse precum China, Tailanda si Indonezia. De asemenea, acestea au inceput sa caute furnizori de subcomponente mai ieftine in verderea scaderii costurilor finale.

In masura in care evolutiile prezente vor continua, furnizorii straini vor putea beneficia de noi oportunitati in unele sectoare ale pietei japoneze. Totusi, aceste evolutii ar putea crea bariere in calea accesului pe piata, pe masura ce companiile japoneze si furnizorii traditionali ai acestora ar strange randurile pentru a proteja locurile de munca interne. Punerea in aplicare cu succes a programului japonez de dereglementare va intari si ea competitivitatea japonezilor. Este foarte posibil ca economia japoneza sa iasa din actuala sa recesiune cu multe din atuurile sale traditionale intacte.

La inceputul anilor 90, Japonia si-a exprimat intentia de a reduce preturile cu amanuntul la un nivel comparabil cu acela al altor tari din OCDE. Progresul in aceasta directie a fost mic. Preturile in Japonia reflecta costuri ridicate cu terenul, distributia, salariile, precum si reglementarile guvernamentale care protejeaza forta de munca din sectoarele ineficiente.

O tendinta societala prezenta in Japonia de azi va avea un profund impact economic si social in anii urmatori: populatia Japoniei imbatraneste cu rapiditate. Intrucat cheltuielile individuale cu sanatatea sporesc rapid dupa varsta de 60 de ani, aceasta imbatranire va produce o crestere rapida a costului ingrijirii medicale in deceniile urmatoare. Producatorii vor concepe astfel productia incat sa reduca la minim intrarile de forta de munca si sa asigure o cerere crescuta pentru productia intensiva de capital si cu valoare adaugata ridicata.

Principalele sectoare de crestere

In ultimii ani, guvernul Japoniei a luat o serie de masuri in vederea cresterii accesului furnizorilor straini pe piata achizitiilor guvernamentale. Guvernul a sporit in mod voluntar numarul agentiilor si a scazut pragul inferior al achizitiilor guvernamentale sub limita stabilita de reglementarile OMC. In plus: 1).organizeaza seminarii anuale pentru a oferi in avans informatii privind achizitiile; 2). asigura mai multa transparenta prin anunturi publice; 3). semnaleaza in avans procedurile pentru oferte singulare; 4). pune la dispozitie instiintari separate pentru achizitii regementate de OMC; 5). intretine un sistem on-line pentru accesarea pe internet a anunturilor tuturor achizitiilor guvernului japonez. O gama larga de proiecte de constructii sunt in prezent deschise licitatiei competitive. Ofertele din constructii sunt anuntate in mod regulat in publicatiile "Kensetsu Kogyo Shimbun" si "Kensetsu Tsushin Shimbun".

Japonia este a doua piata ca marime din lume pentru tehnologiile informationale (computere, optica, telecomunicatii de inalta tehnicitate). Este de asteptat ca piata acestor produse sa depaseasca pragul de 1000 miliarde dolari in jurul anului 2010. Guvernul Japoniei a fixat ca termen anul 2010 pentru conectarea tuturor companiilor, organismelor guvernamentale, scolilor si locuintelor la proiectul "Fiber to the Home". In realitate, costul acestui proiect poate sa determine unele modificari ale planului, dar prioritatile au fost fixate si Japonia investeste masiv in multi-media, telecomunicatii si servicii on-line. Numai Ministerul Economiei, Comertului si Industriei (METI) cheltuieste 5 miliarde de dolari pentru cercetare in acest domeniu.

Statisticile au aratat ca locuintele din Japonia sunt de doua sau trei ori mai scumpe decat cele echivalente din SUA si ca numerosi japonezi nu sunt satisfacuti nici de calitatea, nici de preturile acestora. In schimb, casele in stil american importate sunt considerate a fi de calitate superioara, ieftine si rezistente la cutremure. METI si Organizatia de comert exterior afiliata (JETRO) promoveaza in prezent, in mod activ, importul de case superioare calitativ si accesibile ca pret din America de Nord si Europa. Ministerul Teritoriului, Infrastructurii si Transportului (MLIT), care coordoneaza si activitatea de constructii, intentioneaza sa scada costurile locuintelor si incurajeaza importul de case si de materiale de constructii.

In urmatorii cativa ani, pe pietele regionale din afara orasului Tokyo, pe masura ce cumparatorii presati de nivelul preturilor vor demonstra o mai mare receptivitate fata de bunuri furnizate din strainatate, vor aparea noi oportunitati de afaceri in infrastructura si locuinte; in turism, pe masura ce japonezii dispun de mai multi bani si de mai mult timp liber; in crearea de facilitati pentru pensionari si in asistenta medicala necesara populatiei de virsta a treia, cat si in realizarea de facilitati destinate handicapatilor; precum si prin modificarea si diversificarea gusturilor consumatorilor, pe masura ce consumatorul japonez devine mai cosmopolit si mai expus produselor straine.

Oportunitatile de afaceri majore pe regiuni sunt descrise in cele ce urmeaza.

Tokyo, sofisticata capitala a Japoniei, si prefecturile din jur - Kanagawa, Saitama si Chiba, ocupa cea mai mare arie de ses a Japoniei, numita Campia Kanto. Impreuna, aceste 4 prefecturi au o populatie de peste 31 de milioane. Tokyo este centrul guvernamental, economic, universitar, informational si mediatic, cultural si de moda cel mai important din Japonia. Majoritatea principalelor companii japoneze si a asociatiilor comerciale isi au cartierul general sau filiale majore in Tokyo. Kanagawa, care include orasele Yokohama si Kawasaki, este de departe cea mai bogata prefectura din Japonia, cu un venit pe cap de locuitor cu aproximativ 50% superior mediei. Prezenta in Japonia, de regula, inseamna prezenta in Tokyo. Probabilitatea de a intra in contact cu produse, alimente si mode straine a consumatorilor din Tokyo este mai mare ca oriunde in alta parte a Japoniei. De asemenea, deprinderile de consum si moda emana din Tokyo prin intermediul revistelor citite cu aviditate si al retelelor de televiziune.

Kansai este regiunea de vest a centrului Japoniei, formata din 7 prefecturi cu o populatie de circa 22 de milioane, concentrata in jurul oraselor Osaka, Kobe, Kyoto si Nara. Centrul comercial traditional al Japoniei, Kansai este un gigant economic al carui produs regional brut este de aproximativ 1000 miliarde dolari, mai mare decat al R. Coreea, Taiwanului, Hong-Kong-ului si Thailandei la un loc. Guvernele locale din Kansai (indeosebi prefecturile Hyogo si Osaka si orasele Kobe si Osaka) au proiecte majore de dezvoltare agresiva (circa 400 miliarde de dolari in 625 de proiecte dintr-un total de 917) ale caror costuri estimative sunt disponibile. Proiecte de viitor ca Technoport Osaka si Osaka International Culture Park City vor include masive lucrari de imbunatatiri funciare si construirea unor complexe de facilitati comerciale, industriale si de cercetare, precum si construirea de poduri, extinderea noului aeroport Kansai (construit pe o insula artificiala) si realizarea unui nou aeroport similar la Kobe. Kansai ofera numeroase avantaje companiilor straine ce incearca sa patrunda pe piata japoneza: costuri cu locuintele si cu forta de munca mai scazute decat la Tokyo; infrastructuri de transporturi, comunicatii si de alta natura exceptionale; preturi medii de inchiriere a birourilor de aproximativ 80% din cele de la Tokyo; o orientare clara catre afaceri, ca sediu a mii de companii si centru al industriei textile, confectiilor, chimice, farmaceutice, de echipament sportiv si electronica; o indelungata traditie in privinta dorintei de inovare.

Preview document

Îndrumar pentru afaceri în Japonia - Pagina 1
Îndrumar pentru afaceri în Japonia - Pagina 2
Îndrumar pentru afaceri în Japonia - Pagina 3
Îndrumar pentru afaceri în Japonia - Pagina 4
Îndrumar pentru afaceri în Japonia - Pagina 5
Îndrumar pentru afaceri în Japonia - Pagina 6
Îndrumar pentru afaceri în Japonia - Pagina 7
Îndrumar pentru afaceri în Japonia - Pagina 8
Îndrumar pentru afaceri în Japonia - Pagina 9
Îndrumar pentru afaceri în Japonia - Pagina 10
Îndrumar pentru afaceri în Japonia - Pagina 11
Îndrumar pentru afaceri în Japonia - Pagina 12
Îndrumar pentru afaceri în Japonia - Pagina 13
Îndrumar pentru afaceri în Japonia - Pagina 14
Îndrumar pentru afaceri în Japonia - Pagina 15
Îndrumar pentru afaceri în Japonia - Pagina 16
Îndrumar pentru afaceri în Japonia - Pagina 17
Îndrumar pentru afaceri în Japonia - Pagina 18
Îndrumar pentru afaceri în Japonia - Pagina 19
Îndrumar pentru afaceri în Japonia - Pagina 20
Îndrumar pentru afaceri în Japonia - Pagina 21
Îndrumar pentru afaceri în Japonia - Pagina 22
Îndrumar pentru afaceri în Japonia - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Indrumar pentru Afaceri in Japonia.doc

Te-ar putea interesa și

Amenajarea turistică a litoralului românesc

INTRODUCERE Una dintre măsurile importante de redresare a activităţii turistice în ţară este dezvoltarea centrului infoturistic de baze de date cu...

Mediul de Afaceri Japonez Versus Mediul de Afaceri American

Introducere Japonia este a doua putere economică a lumii, după SUA. Transformarea dintr-o ţară cu o economie ruinată în a doua putere economică a...

Strategia de pătrundere pe o piață internațională în cadrul Bitdefender SRL

Introducere Managementul și marketingul se află într-o strânsă relație, buna desfășurare în practică a acesteia influențând semnificativ existența...

Profilul pieței turistice în Spania

PROFILUL PIETEI TURISTICE IN SPANIA I. Introducere: Spania este asezata in sud-estul Europei, in Peninsula Iberica, inconjurata de Oceanul...

Prezentarea generală a Italiei

I. Prezentare generală a Italiei Motivul alegerii Italiei Am ales să descriem această ţară, datorită faptului că istoria Italiei are cea mai...

Perfecționarea unităților vamale

Introducere Managementul sistemului vamal din România impune, dupa parerea noastra, o cercetare stiintifica necesara din punct de vedere...

Introducerea Magiunului de Topoloveni pe piața japoneză

Partea I 1. Identificarea oportunitatii derularii programului de marketing international si a necesitatii pentru organizatie a acestui demers...

Politica comercială în Canada

INTRODUCERE Canada este un stat situat în extremitatea nordică a continentului american. Ca suprafaţă, Canada este cea mai întinsă ţară a lumii...

Ai nevoie de altceva?