Industria Laptelui din România

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 7089
Mărime: 37.58KB (arhivat)
Publicat de: Pompilia Morar
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Tudorache M.

Extras din proiect

Industria laptelui este în pragul falimentului în România

Conform www.SMARTfinancial.ro, industria laptelui din România se află în prezent în fața celei mai dramatice restructurări din ultimii 30 de ani, fiind, practic, în pragul falimentului, se arată într-o scrisoare deschisă a Asociației Patronale Române di Industria Laptelui, adresată premierului Călin Popescu Tăriceanu, informație citată de Rompres și ziarul financiar electronic www.SMARTfinancial.ro.

„ Aceasta poate avea repercusiuni sociale inimaginabile prin neprelucrarea laptelui de la gospodăriile țărănești (peste un milion), dar și prin pierderea mai multor locuri de muncă ca urmare a falimentului / falimentelor unor fabrici autohtone”, se explică în scrisoare.

Situația actuală este creată, potrivit patronatelor din domeniu, de faptul că marea majoritate a procesatorilor români din industria laptelui sunt obligați, de la 1 ianuarie 2007, să prelucreze numai lapte materie primă conform cu cerințele Uniunii Europene.

În prezent, în România numai 15% din laptele produs îndeplinește reglementările europene din domeniu, restul fiind neconform. Din această cauză, și în condițiile în care prețul laptelui materie primă plătit fermierilor români este mai mare decît în U.E. ( 0,36-0,40 euro/litru, față de 0,31 euro/litru în Olanda sau 0,27 euro/litru în Europa Centrală), societățile procesatoare vor fi obligate să importe o mare parte din materia primă.

Importurile de produse finite vor crește, de asemenea, substanțial, ceea ce va pune în dificultate atât industria autohtonă de prelucrare, cât și micii producători români care își vor pierde sursele de venit.

Calitatea laptelui

Conform www.infolapte.ro/calitatea laptelui.html, calitatea laptelui nu este legată de nivelul de grăsime și de proteine din lapte, ci de nivelul bacterial și biologic ( numărul de bacterii și numărul de celule somatice), substanțe inhibitorii, cum ar fi impuritățile , dezinfecțiile, antibioticele.

Calitatea laptelui determină atât posibilitatea unui producător de a produce o gamă largă de produse, cât și calitatea produselor respective. Deoarece România va adera la U.E., trebuie să se conformeze regulilor și legislației europene. Până la 31 decembrie 2005, calitatea laptelui din țările membre ale U.E. a fost stabilită prin Directiva nr.94/46/EEC. Această directivă a fost inclusă în Hotărârea nr389/2002 a Ministerului Agriculturii din România. Totuși, s-a stabilit împreună cu U.E. ca aceste criterii să fie realizate în 3 etape ( Hotărârea 1106/2003 a Ministerului Agriculturii ) .

Etapa 1 : 1 ianuarie 2005-31 decembrie 2006

TBC < 1.000.000

SCC < 600.000

- implementarea unor programe de auto-control pentru calitatea laptelui ]n ferme,

- monitorizarea calității laptelui

Etapa 2 : 1 ianuarie 2007- 31 decembrie 2008

TBC < 100.000

SCC < 400.000

Etapa 3 : 1 ianuarie 2009- 31 decembrie 2010

TBC < 100.000

SCC < 300.000

TBC = Număr total de bacterii

SCC = Număr celule somatice

Din 1 ianuarie 2006 a intrat în vigoare o nouă legislație a statelor membre ale U.E. 178/2002 care stabilește principiile generale și cerințele referitoare la Legea alimentelor. În cadrul procesului de pre-aderare, Guvernul României a inclus această lege în Hotărârile Guvernamentale 924, 925, 954, 955/2002.

Sectorul producției de lapte

La fel ca întregul sector agricol, sectorul producției de lapte este dominat de gospodărrii care produc doar pentru consumul propriu și care vând surplusul de lapte centrelor de colectare a laptelui de pe piață.

Conform statisticilor Ministerului Agriculturii, în 2006 erau înregistrate 1,1 mil. ferme ca deținând vaci de lapte din care 93% au 1-2 vaci.

Numărul de vite din gospodării % din gospodării

1-2 vaci 9,31

3-5 vaci 5,7

6-10 vaci 0,7

10- <100 vaci 0,5

În 2006 existau 1,7 mil. vaci înregistrate, din care 75,75% erau în ferme cu 1-2 vaci , 2% din numărul total (34.300 de vaci) erau deținute în ferme cu mai mult de 100 animale.

Stabilirea plății laptelui și a prețului

În principiu, laptele ar trebui plătit în funcție de :

- compoziție

- calitatea igienică

- cantitate ( volumul livrărilor în litri sau kilograme)

Fiecare procesator este liber să determine prețul laptelui care este în general bazată pe valoarea dată de nivelul de proteine și grăsime al laptelui.

În 1984 s-a decis de către statele membre ale U.E.( Hotărârea 856/ 84 CEE) limitarea producției de lapte în statele membre ale U.E. ( așa numita cotă de lapte).

Scopul principal al acestei scheme este reducerea dezechilibrului dintre oferta și cererea pe piața laptelui și a produselor din lapte și surplusul structural rezultat astfel sperând să se obțină un mai bun echilibru al pieței.

Această decizie se aplică în cazul fiecărui stat care aderă la U.E. și deci, Guvernul României a elaborat Ordonanța Guvernamentală 48/2005 referitoare la organizarea pieței de lapte de vacă, aprobată și completată prin Legea 72/2006.

Ca țară candidată la U.E., România a obținut o alocare a cotei de lapte din partea Comisiei Europene. Cota a fost alocată la sfîrșitul anului 2004 și a fost stabilită la 3.425.000 tone litri din care :

- 1.093.000 tone pentru livrări la producători,

- 1.964.000 tone pentru vânzări directe,

- 188.000 tone pentru rezerva națională.

Preview document

Industria Laptelui din România - Pagina 1
Industria Laptelui din România - Pagina 2
Industria Laptelui din România - Pagina 3
Industria Laptelui din România - Pagina 4
Industria Laptelui din România - Pagina 5
Industria Laptelui din România - Pagina 6
Industria Laptelui din România - Pagina 7
Industria Laptelui din România - Pagina 8
Industria Laptelui din România - Pagina 9
Industria Laptelui din România - Pagina 10
Industria Laptelui din România - Pagina 11
Industria Laptelui din România - Pagina 12
Industria Laptelui din România - Pagina 13
Industria Laptelui din România - Pagina 14
Industria Laptelui din România - Pagina 15
Industria Laptelui din România - Pagina 16
Industria Laptelui din România - Pagina 17
Industria Laptelui din România - Pagina 18
Industria Laptelui din România - Pagina 19
Industria Laptelui din România - Pagina 20
Industria Laptelui din România - Pagina 21
Industria Laptelui din România - Pagina 22
Industria Laptelui din România - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Industria Laptelui din Romania.doc

Te-ar putea interesa și

Analize Fizico-Chimice ale Laptelui de Consum

1. INTRODUCERE Până la sfârşitul secolului al XIX-lea laptele a constituit circa 50% din hrana zilnică a poporului român. Date privind primele...

Secție de tratare termică a laptelui pentru obținerea smântânii dulci

MEMORIU JUSTIFICATIV Proiectul prezintă tehnologia obținerii smântânii dulci din lapte de vacă. Smântâna este produsul rezultat prin separarea și...

Analiza economico-financiară S.C. Albalact S.R.L.

1.1 Scurt istoric, descrierea succintă a firmei și a sectorului de care aparține S.C. ALBALACT S.R.L1.a fost înființată în anul 1971, iar în 1990 a...

Plan de Afaceri - SC Lactate Capriatis SRL

1. Descrierea afacerii 1.1. Ideea afacerii Unul dintre primele animale domesticite de către om, capra îşi demonstrează utilitatea şi în zilele...

Filiera laptelui

INTRODUCERE. Laptele este un aliment complet si complex, caracterizat prin marea diversitate a componentelor sale: lipide, proteine (dintre care...

Cercetare de marketing privind gama de produse Napolact

NAPOLACT – PREZENTARE GENERALA Date de identificare: Detalii de identificare NAPOLACT SA. Nume firma NAPOLACT SA Cod Unic de InregistrareRO...

Piața iaurtului din România

1.1. Laptele in antichitate : Cele mai vechi informatii despre productia de lapte si prelucrarea laptelui se refera la laptele de vaca. Ele ar...

Analiza comparativă a comunicării de marketing pentru mărcile Danone-Nutriday și Tnuva-Yoplait

I.Elemente definitorii ale pietei iaurtului 1.Caracterizare generala Iaurturile constituie una dintre cele mai dinamice categorii de pe piaţa...

Ai nevoie de altceva?