Cuprins
- Introducere 3
- Cap 1. Prezentarea firmei 4
- 1.1. Denumire, localizare, forma juridică de constituire 4
- 1.2. Scurt istoric 4
- 1.3. Oferta societăţii 4
- Cap 2. Analiza macromediului firmei 5
- 2.1. Mediul demografic 5
- 2.2. şşşMediul economic 7
- 2.3. Mediul tehnologic 8
- 2.4. Mediul legislativ. 9
- Cap 3. Selectarea unei pieţe externe 10
- 3.1. Determinarea criteriilor de selectare 10
- 3.2. Caracteristici ale pieţei externe alese şi influenţa acestora asupra mixului de marketing 13
- Cap 4. Modatităţi de pătrundere pe piaţa internaţională 15
- Cap 5. Politica de produs a firmei 17
- Cap 6. Politica de preţ a firmei 20
- Cap 7. Politica de distribuţie a firmei 21
- Cap 8. Politica de promovare a firmei 22
- Cap 9. Concluzii şi propuneri 23
- 9.1. Concluzii 23
- 9.2. Propuneri 24
Extras din proiect
Introducere
În contextul actual în care trăim, lumea se micşorează din ce în ce mai mult datorită transporturilor rapide, a comunicaţiilor mereu într-o dezvoltare uimitoare sau a mijloacelor financiare moderne cu care lumea poate să efectueze plăţi de oriunde ar fii în diferite conturi din lume. În ziua de azi orice destinaţie este practic mult mai mică faţă de exemplu la începutul secolului. Oricine vrea să ajungă dintr-un colţ în altul al lumii poate să o facă în doar câteva ore. Oricine vrea să ia legătura cu cineva oriunde s-ar afla poate să ia legătura cu acesta în decurs de câteva minute. Lumea este într-o continuă schimbare, pe care vrem nu vrem trebuie să o acceptăm. Dar pentru a putea rezista în acest adevărat furnicar trebuie să ne adaptăm la mediu. Datorită acestui context apare dorinţa normală de globalizare. Acest fenomen de globalizare se dezvoltă de la micro la macro. Astfel acest fenomen este întâmpinat aproape în orice mediu: atât în mediul social, cultural, politic cât şi în mediul economic care practic putem spune că a lansat acest fenomen. Acest fenomen a cuprins îndeosebi şi firmele puternice care nu se mai mulţumesc să producă doar pentru piaţa internă ci pentru a-şi putea păstra şi bineînteles creşte forţa economică pe care o are, decide să participe şi pe alte pieţe. Pentru a putea pătrunde pe anumite pieţe unde există diferite obstacole care pot interveni atât din cultura diferită a populaţiei autohtone, a pieţei cât şi a unor obstacole intenţionate pe care diferite guverne sau grupuri de interes le sădesc pentru a obstrucţiona intrarea unor firme pe pieţele lor din diferite motive trebuie să-şi elaboreze anumite strategii de marketing.
Piaţa românească de consum ne oferă un număr extrem de mare de mărci de ape minerale naturale. Spre deosebire de celelalte ţări, România are şansa de a avea un sol bogat în izvoare de apă minerală. În funcţie de tipul de sol, în aceste ape putem regăsi diferite minerale şi oligoelemente ce sunt necesare dezvoltării corpului uman. Cum consumul apei de la robinet nu este recomandat din cauza proastei administrări de către cei în cauză, au crescut semnificativ vânzările firmelor ce distribuie apă minerală.
Scopul acestui proiect este acela de a analiza paşii pe care a trebuit să îi urmeze firma “Tuşnad” atunci când s-a lansat pe piaţa externă cu o apă minerală îmbogăţită cu minerale şi vitamine, bazându-se pe o inovaţie activă.
Cap. 1. Prezentarea firmei
1.1. Denumire, localizare, forma juridică de constituire
S.C Apemin Tuşnad S.A este o societate pe acţiuni, producătoare de apă minerală care s-a lansat pe piaţa românească în urmă cu 12 ani cu produse de cea mai bună calitate cu sediul principal în judeţul Harghita. Momentan, firma rulează în continuare pe piaţă cu o cifră de afaceri de cca. 1,5 mil €. Cunoscută pe piaţa internă pentru calitatea produselor sale, este permanent preocupată de introducerea în fabricaţie a unor produse noi, în scopul satisfacerii preferinţelor segmentelor de consumatori cunoscute şi atragerea unor segmente noi.
1.2. Scurt istoric
Compania Tuşnad este o societate cu capital privat autohton şi a devenit în timp, un producător important pe piaţa românească a apei minerale. Media de vârstă a echipei de conducere este sub 30 de ani, iar numărul total de angajaţi întruneşte 100 de persoane.
Apemin Tuşnad a obţinut în 2010 o cifră de afaceri de 6,6 mil. euro, ceea ce reprezintă o creştere de 60% faţă de anul 2009.
Cota de piaţă a produselor Apemin Tuşnad creşte într-un ritm mai ridicat decât piaţa de ape minerale. Compania deţine în prezent o cotă de piaţă de 5,8%, potrivit propriilor estimări.
Consumul de apă minerală a crescut în ultimii 5 ani cu 35%, potrivit unor studii de piaţă ale institutului de cercetări GfK. Creşterea s-a datorat în principal schimbării comportamentului consumatorilor
1.3 Oferta societăţii
Din multitudinea de idei, compartimentul de marketing a solicitat, pentru început, fabricarea produsului “Tuşnad” - apă minerală plată cu efecte curative - pentru a fi introdus în fabricaţie şi introdus pe piaţă. Tuşnad este o apă minerală plată izvorâtă din adâncurile Munţilor Harghita, cu un conţinut bogat şi echilibrat de minerale uşor asimilate de către organism. Puritatea apei, gustul plăcut şi “bagajul” mineral, o recomandă ca un concurent important pe piaţa apelor minerale din România şi nu numai.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Lansarea pe Piata Internationala a Apei Tusnad.doc