Pastă de dinți

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 9915
Mărime: 247.93KB (arhivat)
Publicat de: Marcel Vlad
Puncte necesare: 7
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCURESTI FACULTATEA DE CONTABILITATE SI INFORMATICA DE GESTIUNE

Extras din proiect

Pasta de dinti este o pastă (sau un gel) folosită pentru a curăta si îmbunătăti sănătatea si aspectul estetic al dintilor. Se aplică cu periuta de dinti. Folosirea pastei de dinti este un semn al unei bune igiene bucale, ajutând la îndepărtarea plăcii dentare si a resturilor de mâncare dintre dinti si prevenind afectiuni ale dintilor si gingiilor.

Istoric

Prima referintă la pasta de dinti vine din Egipt unde un manuscris din secolul patru AD recomanda o amestecătură de sare, piper, frunze de mentă, si flori de iris. În Roma antică se considera că urina umană este un agent de curătare a dintilor foarte bun.

Totusi, pasta de dinti si pudra pentru dinti nu au fost folosite prea mult până în secolul al XIX-lea în Marea Britanie. Pe la începutul anilor 1800 periuta de dinti se folosea numai cu apă, dar la scurt timp pudrele pentru dinti au devenit populare. Multe erau făcute în casă, cu cretă, cărămidă pulverizată si sare. O enciclopedie din anul 1866 recomanda o pudră pentru dinti fabricată din cărbune pulverizat, dar în acelasi timp avertiza că pudrele pentru dinti ce se comercializau făceau mai mult rău decât bine.

Până în anul 1900, o pastă de dinti făcută din apă oxigenată si praf de copt (bicarborat de sodiu) a devenit combinatia recomandată. Pastele de dinti pre-amestecate au fost prima oară fabricate în secolul al XIX-lea dar nu au întrecut în popularitate pudra pentru dinti înaintea primului război mondial. În anul 1896 în New York, compania Colgate a făcut prima pastă de dinti în tuburi deformabile similare cu cele folosite pentru acuarele.

Fluoruri au fost adăugate în pasta de dinti în anul 1914 si a fost criticat de Asociatia Dentală Americană (ADA) în 1937. În anii '50, noile paste cu fluor au primit însă aprobarea de la ADA. Limitele acceptabile si cantitătile sugerate de fluor în pasta de dinti diferă în fiecare tară.

Înaintea celui de-al doilea război mondial pasta de dinti se vindea în containere din plumb. Chiar dacă acestea erau cerate, plumbul se amesteca cu pasta de dinti, cauzând boli si decese. După al doilea război mondial, pasta de dinti se comercializa în containere de plastic. Lucrul rău a fost că, deoarece toti membrii familiei foloseau pasta de dinti împreună cu aceeasi periută si se puteau transmite boli.

Pasta de dinti se comercializează de obicei în tuburi flexibile, desi containere mai rigide sunt disponibile (acestea având avantajul că, putând sta vertical, folosesc mai putin spatiu).

Ingrediente si arome

Fluorura de sodiu (NaF) este cel mai popular ingredient în pasta de dinti pentru a proteja împotriva cariilor; unele companii producătoare de pastă de dinti folosesc monofluoro-fosfat de sodiu (Na2PO3F). Aproape toată pasta de dinti vândută în Statele Unite contine 1000-1100 părti dintr-un milion ioni de fluor proveniti dintr-unul din aceste ingrediente active. Această particularitate a condus la concluzia că pasta de dinti ieftină este la fel de bună ca cea scumpă.

Ingrediente ca bicarbonatul de sodiu, enzime, vitamine, plante medicinale, calciu, apă de gură si/sau apă oxigenată fac adesea parte din amestec si sunt comercializate ca fiind benefice. Unii producători adaugă si agenti antibacteriali cum ar fi triclosanul sau clorura de zinc.

Pasta de dinti este într-o varietate de arome, de cele mai multe ori fiind variatii de mentă. Alte arome mai exotice sunt cele de caise, ananas si chiar de gumă de mestecat(comercializate mai ales pentru copii), dar si miere de albine, caramel, scortisoară, molură, ghimbir, vanilie, lămâie, portocală, pin. Au mai fost încercate unele arome, dar fără mare succes comercial, cum ar fi cele de unt de arahide, ceai si chiar whisky. Unele paste nu au arome.

Pasta de dinti in prezent

Pasta de dinti moderna are mult mai multe ingrediente decat cele din vremurile de inceput ale acesteia. Noile ingrediente au fost introduse pentru a oferi protectie eficienta impotriva diferitilor factori care pot avea influenta asupra dintilor. Cele mai importante ingrediente ale pastei de dinti sunt:

- fluorida - cel mai popular ingredient activ din pasta de dinti datorita capacitatii sale recunoscute de a preveni cariile.

- agentii antimicrobieni - lupta impotriva bacteriilor placii dentare.

- agentii antitartru - indeparteaza calciul si magneziul din saliva astfel incat sa evite depunerea acestora pe dinti si, implicit, formarea tartrului.

- alte ingrediente: agenti de desensibilizare a dintilor, abrazivi (bicarbonat de sodiu, cu actiune de inalbire si mentinere a unui mediu alcalin in gura, nefavorabil bacteriilor placii dentare), agenti de albire a dintilor si aroma.

Gama sortimentala

Dinamica pietei produselor de ingrijire orala, remarcata in decursul ultimilor ani, este pusa in primul rand pe seama cresterii nivelului de trai si pe atentia pe care romanii o acorda imaginii. Modificarea obiceiurilor de consum au condus treptat si la o diversificare a categoriilor existente, inovatia fiind piesa de rezistenta a celor mai competitivi jucatori. Astfel, au aparut noi segmente, unele destinateconsumatorilor dintr-o anumita grupa de varsta (cum sunt produsele de ingrijire orala pentru copii, in continua crestere), altele vizand prevenirea cariilor, inalbirea sau protejarea danturii sensibile.

Marea varietate de paste de dinti poate face alegerea grea!

Astazi putem gasi in magazine foarte multe tipuri de paste de dinti, cu o varietate de ingrediente pentru probleme dentare specifice, mai mult ca oricand in istoria pastei de dinti. Iata cateva din tipurile disponibile:

1. pastele pentru prevenirea cariilor contin fluorida cu rol in stoparea decalcifierii smaltului dintilor si protejarea impotriva cariilor;

Preview document

Pastă de dinți - Pagina 1
Pastă de dinți - Pagina 2
Pastă de dinți - Pagina 3
Pastă de dinți - Pagina 4
Pastă de dinți - Pagina 5
Pastă de dinți - Pagina 6
Pastă de dinți - Pagina 7
Pastă de dinți - Pagina 8
Pastă de dinți - Pagina 9
Pastă de dinți - Pagina 10
Pastă de dinți - Pagina 11
Pastă de dinți - Pagina 12
Pastă de dinți - Pagina 13
Pastă de dinți - Pagina 14
Pastă de dinți - Pagina 15
Pastă de dinți - Pagina 16
Pastă de dinți - Pagina 17
Pastă de dinți - Pagina 18
Pastă de dinți - Pagina 19
Pastă de dinți - Pagina 20
Pastă de dinți - Pagina 21
Pastă de dinți - Pagina 22
Pastă de dinți - Pagina 23
Pastă de dinți - Pagina 24
Pastă de dinți - Pagina 25
Pastă de dinți - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Pasta de Dinti.doc

Te-ar putea interesa și

Pastă de dinți - analiză antreprenorială

Capitolul 1 Analiza pietei 1.1.Piata de referinta 1.1.1.Evolutie si perspective de dezvoltare Piata pastelor de dinti a avut un curs ascendent,...

Colgate - Proiect Marketing

1.1. Produsul: Obiceiul de a pastra gura curata dateaza inca de pe vremea lui Buddha. Exista dovezi ca acesta folosea un ”betisor pentru dinti” de...

Internaționalizarea firmei Smokers

1. Introducere “ABC Cosmetics” este o companie producatoare de bunuri de igiena si intretinere corporala, mereu in cautare de noi posibilitati de...

Piața pastei de dinți

Piata pastei de dinti a ramas relativ constanta in ultimii ani, iar producatorii nu intrevad cresteri. Consumatorii raman in continuare influentati...

Proiect achiziții - pastă de dinți colgate

Introducere –motivatie Am ales pasta de dinti pentru ca este un produs cu folosinta zilnica, care nu ar trebui sa lipseasca din vreo gospodarie....

Pasta de Dinți pentru Animale de Companie

PIAŢA DESCRIEREA FIRMEI Firma DIXI-PHARM s-a înfiinţat în anul 2009 şi comercializează produse pentru hrana şi îngrijirea animalelor de...

Pastele de dinți

Primele paste de dinti au aparut in India si China intre anii 300-500 i.H. Conform istoriei chineze un invatat Huang-Ti, trata durerile dentare...

Periuța de Dinți

Periuţa de dinţi 1. Istoric Periuţa de dinţi este instrumentul principal folosit pentru îndepărtarea plăcii bacteriene ca parte necesară a...

Ai nevoie de altceva?