Piața Autoturismelor

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 6552
Mărime: 251.85KB (arhivat)
Publicat de: Milena Necula
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Iuliana Tudor
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCUREŞTI FINANŢE, ASIGURǍRI, BǍNCI SI BURSE DE VALORI

Cuprins

  1. 1.Scurt istoric al produsului la nivel mondial
  2. 2. Elemente ce individualizeaza cele mai importante marci
  3. 3.Analiza pietei
  4. 3.1. Aria pieţei
  5. 3.2. Structura pieţei
  6. 3.3. Capacitatea pieţei
  7. 3.4. Dinamica pieţei
  8. 3.5. Dezvoltarea pieţei
  9. 3.6. Conjunctura pieţei
  10. 3.7. Cererea
  11. 3. 8. Oferta
  12. 3.9. Preţurile practicate
  13. 3.10. Importurile şi exporturile
  14. 3.11.Promovarea-spoturi publicitare
  15. 3.12.Distributia
  16. 4. Previziuni asupra pietei
  17. 5.Bibliografie

Extras din proiect

1.Scurt istoric al produsului la nivel mondial si national

Originile automobilului modern

Automobilul modern nu a fost inventat intr-o singura zi de un singur om, ci a fost un proces evolutiv avut loc la nivel mondial. Automobilul modern are la baza peste 100 000 de patente. Primele idei teoretice pentru construirea unui vehicul cu tractiune proprie apar inca de la Leonardo da Vinci si Isaac Newton.

Primul astfel de vehicul a fost tractorul contruit pentru armata de Nicolas Cugnot in 1769. Avea un motor cu aburi si trei roti, putand trage artileria franceza la viteze de 5-6 km/h. Vehiculul era impractic, trebuind sa se opresca la fiecare 15 min pentru a se reincarca. In 1771, Cugnot a intrat cu un vehicul al sau in zid, acesta fiind primul accident din lume. Motorul cu aburi nu s-a dovedit practic pentru automobile, dar a functionat pentru locomotive si trenuri. Istoricii care accepta automobilul cu propulsie pe baza de aburi sunt de acord ca Nicolas Cugnot a fost inventatorul primului automobil.

La inceputuri, au existat si tentative pentru un motor electric. Robert Anderson a contruit intre 1832-1839 un astfel de vehicul. La fel de impractic ca cel cu aburi, a fost abandonat, electricitatea folosindu-se mai intens pentru tramvaie, unde era posibila alimentarea continua cu electricitate.

Masina moderna a aparut odata cu motorul cu combustie interna. Gottlieb Daimler si Karl Benz sunt priviti de multi ca inventatorii masinii moderne. In 1886 a fost contruit primul automobil cu patru roti, Daimler montand motorul sau pe benzina cu cilindru vertical pe o trasura. La inceputul anilor 1900 motoarele pe benzina au inceput sa domine.

Primele companii producatoare au fost franceze, Benz si Daimler castigand bani mai intai din patente si vanzandu-si motoarele, apoi facandu-si firme. Panhard & Levassor (1889) si Peugeot (1891) au fost primele companii. Panhard & Levassor au construit masini cu ambreiaj cu pedala si au mutat motorul in fata masinii, pentru echilibru si directie mai precise. Masinile nu erau standardizate, prima masina standardizata fiind Benz Velo(1894).

Producerea in masa

Producerea in masa a inceput cu dezvoltarea liniei de asamblare. Ransome Eli Olds a inventat conceput de baza al liniei de asamblare si a pus bazele zonei industriale automobilistice de langa Detroit. Primul vehicul produs in masa in SUA a fost Curved Dash Oldsmobile. Henry Ford a imbunatatit conceptul liniei de asamblare, faimosul model T fiind construit in doar 93 de minute. Dupa instalarea liniilor de asamblare mobile in 1913 Ford a devenit liderul mondial. 15 milioane de model T au fost fabricate pana in 1927.

Istoria automobilului in Romania

In 1908 la Arad a aparut fabrica de automobile Marta, unde erau produse autobuze si camioane sub licenta firmei Westinghouse. Dupa 1912 Westinghouse intra in faliment si fabrica Marta este preluata de Daimler. Dar odata cu inceperea razboiului incep sa fie produse motoare de avioane. Dupa 1918, unindu-se cu fabrica de vagoane Weitzer, societatea devine cunoscuta ca Astra. In 1926 societaeta este inchisa si toate utilajele sunt trimise la Brasov, unde se va infiinta Intreprinderea Aeronautica Romanesca (IAR).

Ford a avut o fabrica de automobile in Romania, in 1935 achizitionand un teren in cartierul Floreasca din Bucuresti, unde a fost construita prima linie de asamblare operationale din Europa de Est. Soferi romani au participat si au castigat premii si raliuri pentru Ford, inclusiv raliul Monte Carlo. In 1944 fabrica Ford intra sub controlul armatei iar dupa razboi Ford nu mai reia legaturile cu Romania.

Dacia, cea mai cunoscuta marca romanesca, isi deschide fabrica de la Colibasi in 1968. ARO incepuse deja productia in 1957.

2.Elemente care individualizeaza cele mai importante marci

Dacia

Aceasta marca se bucura de cea mai mare popularitate la ora actuala pe piata autoturismelor in Romania. Dacia a fost prncipalul producator si implicit vanzator de autoturisme in Romania in timpul regimului comunist si si-a mentinut aceasta pozitie desi a pierdut o bucata importata de piata in fata Daewoo si a importatorilor. Datorita faptului ca s-a bucurat de o notorietate uriasa nu a avut nevoie sa-si creeze imaginea ci de o consolidare a acesteia si de o recuperare a cotei de piata intrucat a suferit pierderi importante de imagine in principiu datorita lipsei de inovatie in primul deceniu dupa revolutie. O data cu preluarea de catre Reanult Dacia a inceput procesul de revigorare ce a atins punctul culminant o data cu Daci Logan, un model cu performante mult peste vechile modele si cu un design nou. Acest lucru a fost reflectat in toate mesajele publicitare prin prezentarea unei imagini de echipa puternica, tanara, adaptata prezentului. Reclamele TV s-au prezentat intr-un stil total diferit de imaginea veche a Dacia, cu accentul pus pe aventura, pe senzatia de nou, de produs de top pe care ti-o ofera masina. Cu toate acestea modelul Dacia Logan este o masina din clasa inferioara, cu dotari scazute si orientata clar inspre cumparatorul pragmatic care doreste o masina ieftina pentru familie.

Daewoo

Daewoo a fost prima alternativa viabila la Dacia destul de repede dupa revolutie. Modelele Daewoo acopera doua clase de masini: mini si sedan si prezentau atractivitate prin pretul redus si designul mai elaborat decat al celui mai bun model Dacia de atunci, Dacia Nova. In momentul de fata Daewoo continua comercializarea automobilelor de aproape acelasi tip si cu aceeasi orientare, aproximativ. Preturile sunt in continuare scazute dar totusi, ceva mai mari decat la Dacia la modele sedan. Daewoo se adreseaza prin modelel mini celor care vor sa cumpere o masina ieftina pentru a le folosi o perioada limitat de timp, sau tinerilor care nu sunt dispusi sa cheltuie prea mult pentru o masina in timp ce masinile din clasa sedan sunt orientate catre publicul care este dispus sa cheltuie mai mult decat pentru o Dacie pentru o masina care depaseste Logan ca si performante si dotari. Este destul de interesant ca Daewoo reuseste sa vanda destul de multe autoturism fara sa aiba mesaje publicitare frecvente sau puternice.

Renault

Firma franceza se bazeaza pe pragmatism cand vine vorba de tactica sa de piata oferind preturi destul de reduse dar si performanta buna a masinlor sale. Acestea apar in defavoarea fiabilitatii dar datorita faptului ca a cumparat Dacia detine un sistem de service-uri auto bine dotat. Produsele Renault sunt orientate inspre conceptul unei masini de familie

Skoda

Marca ceha se bazeaza in produsele sale pe siguranta si fiabilitate. Pretul este destul de redus si ofera o alternativa viabila sedan-elor de genul Volkswagen Passat. Este ca si orientare pe piata o masina de famile desi ofera un plus de eleganta.

Volkswagen

Autotrismele din marca Volkswagen cuprind atat autoturisme sport orientate catre persoane mai tinere cat si autoturisme de familie sau de tip limuzaina acoperind astfel o gam variata. Principala caracteristica cu care se identifica masinile Volkswagen este fiabilitatea, producatorul german fiind recunoscut pentru calitatea constructiei. Design-ul autoturismelor este unul mai putin extravagnt impresia fiind aceea de masina ,,serioasa”.

Preview document

Piața Autoturismelor - Pagina 1
Piața Autoturismelor - Pagina 2
Piața Autoturismelor - Pagina 3
Piața Autoturismelor - Pagina 4
Piața Autoturismelor - Pagina 5
Piața Autoturismelor - Pagina 6
Piața Autoturismelor - Pagina 7
Piața Autoturismelor - Pagina 8
Piața Autoturismelor - Pagina 9
Piața Autoturismelor - Pagina 10
Piața Autoturismelor - Pagina 11
Piața Autoturismelor - Pagina 12
Piața Autoturismelor - Pagina 13
Piața Autoturismelor - Pagina 14
Piața Autoturismelor - Pagina 15
Piața Autoturismelor - Pagina 16
Piața Autoturismelor - Pagina 17
Piața Autoturismelor - Pagina 18
Piața Autoturismelor - Pagina 19
Piața Autoturismelor - Pagina 20
Piața Autoturismelor - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Piata Autoturismelor.doc

Alții au mai descărcat și

Piața auto din România

Piata auto. Caracteristici In orice colt al lumii, piata auto reprezinta un barometru pentru mersul economiei unei tari. Constructia de maşini...

Piața Autoturismelor

1. Elemente reprezentative ale celor mai importante mărci Dacia Această marcă se bucură de cea mai mare popularitate la ora actuală pe piaţa...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Concurența pe Piața de Autoturisme în România

Productia, piata si concurenta în domeniul autoturismelor din România se afla înca de la începuturile lor sub influenta exigentelor interne si,...

Strategii pe piața autoturismelor din România

Capitolul 1. Piaţa şi mediul economic concurenţial 1.1. Mediul de afaceri contemporan Mediul de afaceri reprezintă ansamblul reglementărilor...

Criza economică mondială și efectele asupra României

INTRODUCERE Anul 2009 atât de imprevizibil, precum capitalismul însuşi. Mânaţi de prosperitate şi de instinctul de a evolua rapid, oamenii au fost...

Tranzacții comerciale - privatizarea Automobile Craiova de către Ford

1. Caracterizarea generala a privatizarii 1.1. Definirea privatizarii Privatizarea consta in transferul activelor care sunt in proprietatea...

Oligopolul pe piața autoturismelor

Introducere Producţia, piaţa şi concurenţa în domeniul autoturismelor din România se află înca de la începuturile lor sub influenţa exigenţelor...

Piața autoturismelor

1. Istoria automobilului Inca din cele mai vechi timpuri, omul a cautat metode prin care sa poata transporta diferite materiale sau hrana de la...

Piața autoturismelor în România

1.Scurt istoric Adevaratii pionieri in constructia automobilului sunt considerati Lenoir, Delamare - Deboutterville, Daimler, Benz si Ford. Odata...

Piața de Autoturisme în România

CAPITOLUL 1: PIAŢA DE AUTOTURISME ÎN ROMÂNIA 1.1. Clasic şi modern în abordarea pieţei de autoturisme 1.1.1. Portalul pieţei de autoturisme...

Ai nevoie de altceva?