Procesul Decizional de Cumpărare a unei Imprimante cu Jet de Cerneală

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 1589
Mărime: 60.66KB (arhivat)
Publicat de: Elvira Mihalache
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Procesul decizional de cumparare

Procesul decizional de cumparare, in conformitate cu teoria comportamentului consumatorului, poate fi descins in cinci faze. Exemplificare pentru produsul imprimanta ; parcurgerea tuturor fazelor acestui proces.

1.Aparitia nevoii nesatisfacute.

Imprimanta apare ca un produs complementar calculatorului, dar nu in mod obligatoriu. In ultimul an de facultate, cam pe la inceputul lui, chiar in primul semestru, datorita unor evenimente bune din punct de vedere financiar, am decis achizitionarea unui calculator. Dupa aproximativ cateva luni , in conditiile in care examenul de licenta se apropia cu pasi repezi, deci inclusiv redactarea lucrarii de licenta, am ajuns la concluzia ca am nevoie de o imprimanta. Lucru care pana atunci nu se incadra intr-o necessitate, ci numai ca un alt obiect de birou. Oricum, eram constient de faptul, ca inca de la inceput de existenta dezechilibrului dintre cele doua produse (calculator si imprimanta-exprimata prin complementaritatea produselor), dar acesta devenise extrem de mare. Deci, pentru echilibrarea situatiei, era nevoie de o imprimanta.

Daca la inceput era nevoie doar de o imprimanta, normala, dar si datorita progreselor tehnologice foarte avansate, am trecut la o imprimanta color.Aceasta trecere de la cea normala alb-negru la una color s-a realizat extrem de rapid, fara nici evaluare in prealabil. Aparitia nevoii noi de imprimanta color a rezultat si din faptul ca lucrarea de licenta nu putea sa fie scrisa numai intr-o singura culoare.O alta cauza, pe care mi-am motivat-o singur, evident dupa realizarea trecerii la cel de-al doilea produs, pentru a-mi intarii si mai bine alegerea facuta a stat si disponibilitatea financiara de care dispuneam in acel moment.

Aparitia nevoii nesatisfacute si identificarea acesteia cu un anumit produs a condus la trecerea la urmatoarea etapa a procesului decizional de cumparare.

2. Cautarea de informatii si identificarea alternativelor.

Pentru a realiza cea mai buna identificare si evaluarea alternativelor existente, in vederea fundamentarii deciziei de cumparare, aveam nevoie de informatii. Indiferent de natura produsului, dar si de caracteristicile consumatorului (ale mele), trebuia sa culeg o anumita cantitate de informatii.

Datorita faptului ca imprimanta se incadreaza in categoria produselor cu o valoare mai mare si are o frecventa mai redusa de cumparare (se inlocuieste in medie la circa 4-5 ani), aveam nevoie de un volum mai mare de informatii decat pentru alte produse cu frecvente mult mai mari de cumparare(tricouri, pantaloni, incaltaminte, etc.)- pentru ca acestea au o valoare mult mai mica; dar si datorita faptului ca din aceasta categorie de produse nu mai realizasem nici o achizitie.

Eram constient si de faptul ca daca nu culegeam multe informatii, si nu realizam o baza de date sufficient de mare, puteam face o alegere gresita si prin urmare a acestei greseli aparea si un cost prea mare pentru mine la acel moment, pe care nu mi l-am permis.

In continuare am trecut l-a analizarea diverselor alternative de produse existente pe piata romaneasca in cadrul acelui domeniu.Ceea ce m-a preocupat foarte mult a fost analizarea si intrepretarea atributelor acestora, avantajelor si dejavantajele diferitelor produse, cat si posibilitatile de obtinere a acestora( un lucru important era distanta de la mine si pana punctul de desfacere a acelui produs-cheltuielile de transport; care in tara noastra ocupa o pondere foarte mare din totalul cheltuielilor).

Preview document

Procesul Decizional de Cumpărare a unei Imprimante cu Jet de Cerneală - Pagina 1
Procesul Decizional de Cumpărare a unei Imprimante cu Jet de Cerneală - Pagina 2
Procesul Decizional de Cumpărare a unei Imprimante cu Jet de Cerneală - Pagina 3
Procesul Decizional de Cumpărare a unei Imprimante cu Jet de Cerneală - Pagina 4
Procesul Decizional de Cumpărare a unei Imprimante cu Jet de Cerneală - Pagina 5
Procesul Decizional de Cumpărare a unei Imprimante cu Jet de Cerneală - Pagina 6
Procesul Decizional de Cumpărare a unei Imprimante cu Jet de Cerneală - Pagina 7
Procesul Decizional de Cumpărare a unei Imprimante cu Jet de Cerneală - Pagina 8
Procesul Decizional de Cumpărare a unei Imprimante cu Jet de Cerneală - Pagina 9
Procesul Decizional de Cumpărare a unei Imprimante cu Jet de Cerneală - Pagina 10
Procesul Decizional de Cumpărare a unei Imprimante cu Jet de Cerneală - Pagina 11
Procesul Decizional de Cumpărare a unei Imprimante cu Jet de Cerneală - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Procesul Decizional de Cumparare a unei Imprimante cu Jet de Cerneala.doc

Te-ar putea interesa și

Procesul Decizional de Cumpărare

CONSIDERENTE GENERALE DESPRE PROCESUL DECIZIONAL DE CUMPĂRARE În cele ce urmează, voi analiza procesul decizional de cumpărare a unei...

Procesul decizional de cumpărare a unei multifuncționale

In cele ce urmeaza, voi analiza procesul decizional de cumparare a unei multifunctionale (imprimanta, copiator, scanner, fax). La baza procesului...

Ai nevoie de altceva?