Program de fidelizare a clienților companiei Astral Telecom

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 7253
Mărime: 1.28MB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gheorghe Adrian
Program_de_fidelizare_a_clientilor_companiei_Astral_Telecom

Extras din proiect

Managementul operaţional al relaţiilor cu clienţii

Indiferent că este vorba de recrutarea de noi clienţi cu costuri minime, de motivarea suplimentară a acelora care au tendinţa să migreze spre concurenţi, de dezvoltarea unor programe de primire a noilor clienţi, de a vinde mai mult clienţilor existenţi datorită extinderii ofertei sau de a profita de creşterea segmentelor pentru a lărgi portofoliul de servicii adresate clienţilor, managementul relaţiilor cu clienţii trebuie să furnizeze un răspuns operaţional eficient, în perspectiva ajustării la obiectivele organizaţiei.

Pentru cele trei tipuri de programe CRM- atragerea de noi clienti, fidelizarea clienţilor existenţi şi creşterea valorii aportate de clienţi prin intermediul vânzărilor încrucişate şi adiţionale - obiectivul unei politici operaţionale de management a relaţiilor cu clienţii trebuie să asigure o coerenţă a lanţului de creare a valorii, aliniind managementul fluxurilor de contact cu clienţii la tactici operaţionale eficiente.

Atragerea noilor clienţi

Dezvoltarea sectorului telecomunicaţiilor şi globalizarea pieţelor oferă consumatorilor posibilitatea de a alege uşor şi repede un produs sau altul, un serviciu sau altul. În acest context, reuşita comercială necesită o rapiditate şi flexibilitate adaptate la o cerere din ce în ce mai sofisticată şi la exigenţe din ce în ce mai mari. Unul dintre factorii esenţiali care asigură succesul unei firme rezidă în capacitatea sa de a-şi lărgi baza de clienţi. Eşecul unei politici de recrutare de noi clienţi este mijlocul prin care o firmă poate intra în declin. Principiul atragerii clienţilor este următorul: „A propune cea mai buna ofertă, celei mai reprezentative ţinte, la cel mai bun moment şi cu cea mai bună argumentaţie.”

Chiar dacă formula de mai sus este uşor de reţinut, se dovedeşte adesea că este dificil de pus în practică. O atragere de noi clienti reuşită nu se rezumă doar la valorile generate de o primă vânzare. Ea trebuie mai degrabă considerată ca un prim pas spre fidelizarea unui client care, pe de o parte, va recurge la noi achiziţii, şi pe de altă parte, va oferi oportunităţi de vânzare adiţionale, generând astfel o creştere în viitor. Intr-adevăr, rata de rentabilitate a unui program de atragere a clienţilor este legată de suma totala cheltuită în timpul ciclului de viaţă de către fiecare client. Rata de rentabilitate a unui program CRM (ROI – Return on Investment) reprezintă cel mai important indicator în cadrul strategiilor CRM şi se calculează prin împărţirea valorii cumulate a veniturilor generate de un client la valoarea investiţiilor necesare atragerii şi fidelizării acelui client.

Acest indicator trebuie să aibă obligatoriu o valoare de peste 100%; o valoare a sa de peste 200% demonstrează o eficacitate mare a respectivului program CRM.

Schema valorii aportate de un client în această primă etapă a ciclului de viaţă a clientului este redată în schema de mai jos:

Figura 1. Valoarea aportată de clienţi în prima etapă a ciclului de viaţă

Atragerea clienţilor reuşită trebuie considerată ca o primă etapă strategică a managementului ciclului de viaţă al clienţilor; este esenţial ca în orice firmă sa se dezvolte o „mentalitate de atragere a clienţilor”. În această etapă, este necesară o segmentare fină a pieţei şi poziţionarea pe clienţii susceptibili a se transforma în clienţi fideli. Firma trebuie să asigure în această fază iniţială oferte de calitate care sa inducă clienţilor o imagine pozitivă. Clienţii care cumpără pentru prima data un produs sau serviciu sunt circumspecţi; din aceasta cauză, impresia lor trebuie să fie pozitivă, o singură eroare a firmei în acest stadiu riscând să antreneze pierderea iremediabilă a clienţilor.

După contactele viitoare cu clienţii, de exemplu în cadrul unui serviciu de asistenţă tehnică, obiectivul va fi de a construi o relaţie bazată pe încredere, asigurându-i că au făcut cea mai bună alegere. Eficacitatea programelor de management a valorii clienţilor se evaluează după impactul asupra valorii ciclului de viaţă şi nu doar în termenii de beneficii imediate.

Preview document

Program de fidelizare a clienților companiei Astral Telecom - Pagina 1
Program de fidelizare a clienților companiei Astral Telecom - Pagina 2
Program de fidelizare a clienților companiei Astral Telecom - Pagina 3
Program de fidelizare a clienților companiei Astral Telecom - Pagina 4
Program de fidelizare a clienților companiei Astral Telecom - Pagina 5
Program de fidelizare a clienților companiei Astral Telecom - Pagina 6
Program de fidelizare a clienților companiei Astral Telecom - Pagina 7
Program de fidelizare a clienților companiei Astral Telecom - Pagina 8
Program de fidelizare a clienților companiei Astral Telecom - Pagina 9
Program de fidelizare a clienților companiei Astral Telecom - Pagina 10
Program de fidelizare a clienților companiei Astral Telecom - Pagina 11
Program de fidelizare a clienților companiei Astral Telecom - Pagina 12
Program de fidelizare a clienților companiei Astral Telecom - Pagina 13
Program de fidelizare a clienților companiei Astral Telecom - Pagina 14
Program de fidelizare a clienților companiei Astral Telecom - Pagina 15
Program de fidelizare a clienților companiei Astral Telecom - Pagina 16
Program de fidelizare a clienților companiei Astral Telecom - Pagina 17
Program de fidelizare a clienților companiei Astral Telecom - Pagina 18
Program de fidelizare a clienților companiei Astral Telecom - Pagina 19
Program de fidelizare a clienților companiei Astral Telecom - Pagina 20
Program de fidelizare a clienților companiei Astral Telecom - Pagina 21
Program de fidelizare a clienților companiei Astral Telecom - Pagina 22
Program de fidelizare a clienților companiei Astral Telecom - Pagina 23
Program de fidelizare a clienților companiei Astral Telecom - Pagina 24
Program de fidelizare a clienților companiei Astral Telecom - Pagina 25
Program de fidelizare a clienților companiei Astral Telecom - Pagina 26
Program de fidelizare a clienților companiei Astral Telecom - Pagina 27
Program de fidelizare a clienților companiei Astral Telecom - Pagina 28
Program de fidelizare a clienților companiei Astral Telecom - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • Program de Fidelizare a Clientilor Companiei Astral Telecom.doc

Te-ar putea interesa și

Managementul Valorii Clienților

INTRODUCERE Timp de treizeci de ani (din 1990), Internet-ul a fost o retea de calculatoare fara specific comercial, finantata de guvernul S.U.A....

Managementul Relațiilor cu Clienții

INTRODUCERE Timp de treizeci de ani (din 1990), Internet-ul a fost o reţea de calculatoare fără specific comercial, finanţată de guvernul S.U.A....

Marketingul Serviciilor - SC Astral Telecom SA

Cap. I Denumirea si obiectul de activitate al companiei Istoria Astral este astazi rezultatul unui lung sir de succese care au contribuit la...

Ai nevoie de altceva?