Studiu privind legătura dintre sistemul logistic și marketing

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 6837
Mărime: 38.79KB (arhivat)
Publicat de: Alex M.
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Introducere

Noțiunea de "logistică" a fost folosită pentru prima dată în domeniul militar. La începutul secolului al XX-lea, logistica era considerată o ramură a artei războiului care se ocupa de deplasarea și reaprovizionarea trupelor, dar, treptat, termenul s-a extins la activitățile economice și la alte domenii. Schimbările în abordările teoretice și practice ale fluxului fizic al materiilor prime, materialelor, semifabricatelor și produselor finite au dat naștere unor noi termeni, cum ar fi logistică, logistică, managementul materialelor, managementul logisticii și managementul lanțului de aprovizionare. Acești termeni sunt adesea considerați sinonimi și sunt utilizați pentru a descrie aproape același domeniu - logistica. Un număr din ce în ce mai mare de practicieni și lideri consideră logistica ca fiind o sursă reală de avantaj competitiv și o capacitate organizațională importantă.

Marketingul este una dintre marile "descoperiri" ale acestui secol, o știință care este dezvoltată și utilizată pentru dezvoltarea economică și socială armonioasă a societății umane. Marketingul constituie funcția unei organizații care, prin metode și tehnici științifice, îi permite să identifice în mod sistematic nevoile, cererile și dorințele grupului său țintă și să le satisfacă la nivelul dorit de acesta. Funcția de marketing a unei organizații este de mare importanță, deoarece îi permite acesteia să optimizeze utilizarea resurselor necesare pentru a răspunde cât mai bine nevoilor clienților săi.

Logistica era responsabilă în primul rând de depozitarea, inventarierea și transportul produselor în cadrul multor întreprinderi, în timp ce marketingul era responsabil de vânzarea, promovarea, stabilirea prețurilor și distribuția produselor. Niciunul dintre cele două departamente nu avea responsabilitatea de a gestiona întregul canal, ceea ce a dus la conflicte, adesea exacerbate de o structură organizațională care încuraja fiecare funcție să își atingă obiectivele, în detrimentul obiectivelor generale ale companiei. În prezent, logistica este un domeniu de studiu distinct și, în multe organizații, este un departament special, independent de marketing, vânzări și producție. Cu toate acestea, există multe relații între logistică și marketing și între logistică și componentele de bază ale mixului de marketing.

CAPITOLUL 1 - EVOLUȚIA ISTORICĂ DINTRE LOGISTICĂ ȘI MARKETING

Logistica este gestionarea (managementul) fluxului de mărfuri între origine și destinație pentru a satisface cerințele clienților și ale companiilor. Ea se ocupă de organizarea, coordonarea, prezentarea (punerea la dispoziție) și optimizarea proceselor de transport de informații, mijloace financiare, energie, bunuri și personal prin producție și eliminare (aprovizionare).

"Logistica constă în aducerea lucrurilor potrivite la locul potrivit și la momentul potrivit" conform Logistics World. Reprezintă procesul care asigură un flux consistent și neîntrerupt de produse și servicii de la furnizorii organizației până la clientul final, ținând cont de procesele din cadrul organizației. Procesul de logistică se ocupă de operațiunile și resursele din următoarele domenii:

- achiziții;

- stocuri;

- transport;

- aprovizionare;

- depozite;

- servicii clienți.

Mai precis, logistica reprezintă planificarea, organizarea, impozitarea și gestionarea integrată a tuturor fluxurilor de bunuri și materiale, împreună cu fluxurile de informații asociate, de la furnizor, trecând prin etapa de creare a valorii (de exemplu, etapa de producție și/sau de distribuție) până la livrarea produselor către clienți, inclusiv eliminarea și reciclarea deșeurilor. Aceasta se definește astfel. O definiție a logisticii este aplicarea celor șase P (bunurile potrivite, momentul potrivit, calitatea potrivită, cantitatea potrivită, costul potrivit, locul potrivit). Adesea există și un al șaptelea P - informația corectă pentru toți participanții. În special în producția just-in-time, prelucrarea informațiilor joacă un rol crucial.

Marketingul este definit ca fiind "știința și arta de a convinge clienții să cumpere" în general. Philip Kotler a descris marketingul ca fiind "un proces social și de management prin care oamenii sau grupurile de persoane primesc ceea ce au nevoie și doresc prin dezvoltarea, oferirea și schimbul de produse și servicii la o valoare stabilită". Pur și simplu, marketingul este "arta și știința de a vinde". În schimb, abilitatea de a modifica percepția clientului pentru a obține banii acestuia. Interesele clientului sunt rareori urmărite.

Bibliografie

Dumitru Fundatura, Managementul Resurselor Materiale, Editura Economică, București, 2000

Virgil Balaure, Marketing, Editura Uranus, București, 2002

Carmen Bălan, Logistica, ediția a III-a, Editura Uranus, București, 2006

Laurentiu Dan Anghel, Eva Cristina Petrescu, Business to business marketing, Editura Uranus, București, 2002

Philip Kotler, Managementul Marketingului, Editura Teora, București, 1999

John I.Gattorna, Managementul logisticii și distribuției, Editura Teora, Bucuresti, 2003

Radu Emilian, Gabriela Tigui, Managementul operațiunilor în intreprinderile de servicii, Editura ASE, București, 2002

Preview document

Studiu privind legătura dintre sistemul logistic și marketing - Pagina 1
Studiu privind legătura dintre sistemul logistic și marketing - Pagina 2
Studiu privind legătura dintre sistemul logistic și marketing - Pagina 3
Studiu privind legătura dintre sistemul logistic și marketing - Pagina 4
Studiu privind legătura dintre sistemul logistic și marketing - Pagina 5
Studiu privind legătura dintre sistemul logistic și marketing - Pagina 6
Studiu privind legătura dintre sistemul logistic și marketing - Pagina 7
Studiu privind legătura dintre sistemul logistic și marketing - Pagina 8
Studiu privind legătura dintre sistemul logistic și marketing - Pagina 9
Studiu privind legătura dintre sistemul logistic și marketing - Pagina 10
Studiu privind legătura dintre sistemul logistic și marketing - Pagina 11
Studiu privind legătura dintre sistemul logistic și marketing - Pagina 12
Studiu privind legătura dintre sistemul logistic și marketing - Pagina 13
Studiu privind legătura dintre sistemul logistic și marketing - Pagina 14
Studiu privind legătura dintre sistemul logistic și marketing - Pagina 15
Studiu privind legătura dintre sistemul logistic și marketing - Pagina 16
Studiu privind legătura dintre sistemul logistic și marketing - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Studiu privind legatura dintre sistemul logistic si marketing.docx

Te-ar putea interesa și

Distribuția și logistica produselor

CAPITOLUL I PREZENTAREA FIRMEI 1.1. Scurt istoric Numele societatii: S.C Dorna Lactosan S.A. Nr. inmatriculare la Oficiul Registrului...

Interconectarea dintre logistică și marketing

CAPITOLUL I. Aspectele conceptuale privind interconectarea dintre logistica si marketing 1.1Introducere Logistica si marketingul au o legatura...

Marketing 2

Rezumat: Urmărind o specializare a produselor şi serviciilor practicate, firmele au în vedere specializarea pentru un anumit tip de serviciu sau...

Ai nevoie de altceva?