Introducere în Mass-Media

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Mass Media
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 8725
Mărime: 36.69KB (arhivat)
Publicat de: Alina V.
Puncte necesare: 7
Universitatea din Bucureşi Facultatea de jurnalism şi Stiinţele Comunicării Anul universitar 2005/2006

Extras din proiect

Obiective

Prima temă şi primul tutorat îşi propun să familiarizeze studenţiii cu sistemul complex al comunicării de masă şi să le ofere noţiunile introductive necesare înţelegerii caracteristicilor fundamentale ale mass media.

Locul comunicării de masă în anamblul formelor de comunicare umană

Comunicarea umană se poate construi pe baza a două mari tipuri de relaţii:

a) relaţii directe: comunicarea se realizează între două sau mai multe persoane, aflate în poziţii de proximitate (de obicei spaţială); în actul comunicării ele îşi răspund una celeilalte (prin cuvinte, gesturi, mimică, etc) şi se influenţează reciproc. Drept urmare vorbitorul îşi poate schimba intenţiile de comunicare şi, odată cu aceasta, conţinutul mesajului, pentru a răspunde unei reacţii sau aşteptări (exprimate sau sugerate) ale ascultătorului. Acest tip de comunicare poartă numele de comunicare interpersonală.

b) relaţii indirecte: comunicarea este mediată de un suport mai mult sau mai puţin complex din punct de vedere tehnologic (scrisoarea, telefonul, calculatorul) sau de un bun produs de un ansamblu de instituţii, specialişti şi dotări teh¬nologice (cărţile, filmele, ziarele, radioul, televiziunea, Internetul). Indife¬rent de caracteristicile tehnice, de modul de funcţionare şi de intenţiile ori atitudinile oamenilor care comu¬nică, actul de mediere (adică fixarea informa¬ţiilor pe un suport oarecare) permite: (1) sporirea capacităţilor de înmaga¬zinare a datelor; (2) amplificarea audienţei unor mesaje; (3) creşterea vitezei de transmitere a mesajelor; (4) creşterea capacităţii mesajelor de a ajunge la dis¬tanţe din ce în ce mai mari.

Comunicarea mediată include două tipuri de relaţii:

a) comunicarea mediată tehno¬logic, care leagă grupuri umane mai puţin numeroase; în acest sistem (pe care J. Dominick îl numeşte „comunicare asistată de aparate”, J. Black şi J. Bryant – „personal media”, iar L. Grossberg – „network media”) se încadrează dialogul prin telefon, telecon¬ferinţele (realizate prin telefon sau Internet), videoconferinţele (prin Internet), dialogul prin e mail, discursurile, spectacolele sau concertele amplificate prin instala¬ţiile specifice etc; în aceste forme de comunicare

b) comunicarea de masă, care leagă conglomerate sociale enorme, prin intermediul unor mesaje fixate pe suporturi concrete (cărţile, ziarele şi revistele pe hârtie, filmele de celuloid, muzica pe discul de ebonită, banda sau caseta magnetică, iar mai recent, cărţi, ziare, filme şi muzică pe CD) sau pe suporturi greu de perceput prin simţurile noastre (undele hertziene pentru radio şi televiziune).

În cazul comunicării de masă între emiţător şi receptor se interpun instalaţii tehnice sofisticate şi instituţii complexe: sistemul editurilor de carte, redacţiile din presa scrisă, radio sau televiziune, studiourile de producţie cinematografică sau discografică etc.

Datorită facilităţilor oferite de sistemul comunicării de masă, accesul la infor¬maţii este democratizat: cei care doresc să consulte datele respective pot să le obţină fără îngrădiri de natură politică, religioasă, rasială, socială. Există însă limite de: a) viteză de transmitere şi de b) cost al accesului. Din această perspectivă, istoria comu¬nicării de masă este o istorie a îmbunătăţirii constante a posibilităţilor tehnice şi a creşterii numărului instituţiilor specializate în producerea şi distribuirea acestor bunuri; acest fapt a însemnat o scădere perma¬nentă a costurilor de acces. Pentru a înţelege acest adevăr este suficient să ne gândim la uriaşele diferenţe de cantitate şi preţ dintre producţia de carte din epoca lui Gutenberg şi actualele fluxuri de apariţii editoriale, sau dintre preţul şi calitatea sonoră a primelor gramofoane şi preţul şi performanţele actualilor lectori CD. Astfel, după J.B. Thompson, „apariţia comunicării de masă poate fi interpretată ca apariţia, în Europa, la sfârşitul secolului al XV lea şi începutul secolului al XVI lea, a unui ansamblu de instituţii ocupate cu valorizarea economică a formelor simbolice şi cu circulaţia lor lărgită în timp şi în spaţiu” (J.B. Thompson, 1990, p. 162).

Ieftinirea produselor oferite de sistemul comunicării de masă este determinată de industrializarea producţiei şi de generalizarea consumului. Serializarea şi tipi¬zarea, impunerea principiului bandei rulante, evitarea unicităţii artizanale (atât de importantă în creaţia artistică) şi aplicarea legilor pieţei în definirea criteriilor de valoare ale unui produs au avut drept consecinţă creşterea eficienţei în producerea acestor bunuri şi, implicit, creşterea fără precedent a cantităţii de informaţie şi diver¬tisment oferite spre consum publicului larg. Pe de altă parte, numărul tot mai mare de consumatori a permis scăderea preţurilor (de cumpărare sau de închiriere a dreptului de acces) ale bunului respectiv şi atragerea unor noi categorii de public în sfera consu¬mului de produse mass media. Prin temeiurile ei economice, prin conţinut şi estetică, prin formele de difuzare socială, comunicarea de masă se dovedeşte a fi, în mod evident, o ipostază a culturii populare, non elitiste: ea se adresează unei anume societăţi – societatea de masă – şi generează o formă aparte de cultură – cultura de masă.

Societate, cultură, comunicare - de masă

Conceptul sociologic de masă desemnează un anume mod de agregare a indi¬vizilor (diferit de alte moduri de agregare, cum ar fi grupul, publicul, mul¬ţimea); masa reprezintă un conglomerat uriaş de oameni care nu se cunosc între ei, nu se află în relaţii de proximitate spaţială, nu comunică, nu au valori şi scopuri comune şi pe care nu i leagă decât un singur lucru – consumul acelu¬iaşi produs cultural, distribuit pe scară largă prin tehnologii moderne. Aşa cum subliniază J.F. Tetu, modalităţile de comunicare specifice unui aseme¬nea conglomerat „se bazează pe o indistincţie a indivizilor, astfel încât individua¬litatea fiecăruia contează mai puţin în raport cu apartenenţa sa la o comunitate, la o societate” (1997, p. 514; vezi C. Zamfir, L. Vlăsceanu, 1993, pp. 341 342; G. Ferréol, 1991, p. 102).

Societatea de masă. Această sintagmă este o construcţie creată la sfârşitul seco¬lului al XIX lea pentru a descrie „societăţile moderne în care formele tradiţionale de asociere precum comunitatea, clasa, etnicitatea şi religia au decăzut şi în care predomină formele de organizare la scară largă, birocratizate şi marcate de relaţii impersonale. În termeni mai radicali, societatea de masă este caracterizată ca una în care populaţia este o masă nediferenţiată, ruptă de rădăcinile ei comunitare, de tradiţie şi de moralitatea arhaică, incapabilă să aibă gusturi culturale elevate sau clarviziune politică; în consecinţă, ea este supusă influenţelor afective sau stărilor de moment şi este uşor de manipulat de politicieni fără scrupule” (C.A. Rootes, 1993, pp. 371 372).

La temelia conceptului de societate de masă stau reflecţiile unor teoreticieni precum Auguste Comte, F. Tonnies, Émile Durkheim, preocupaţi de găsirea unor note generale şi (implicit) a unor noţiuni prin care să poată teoretiza modificările sociale frapante aduse de dezvoltarea economiei capitaliste. Aceste transformări erau evidente mai ales atunci când modul tradiţional de organizare a vieţii sociale se confrunta cu cel specific aglomerărilor urbane moderne: primul apărea dominat de omogenitate (oamenii se cunosc, locuiesc în aceeaşi zonă, au tradiţii, valori şi idealuri comune), în timp ce al doilea apărea marcat de eteroge¬nitate (locuitorii marilor oraşe nu se cunosc, muncesc şi locuiesc în zone îndepărtate unele de altele, nu au sentimentul că împărtăşesc valori şi idealuri comune, sunt în relaţii de com¬petiţie şi conflict). Opoziţia romantică dintre sat şi oraş (trecut idilic – prezent decăzut) s a strecurat în noua configuraţie teoretică, în care un mod de asociere „organic” (grupul tradiţional) se opune unui mod de agregare mecanic. După Tony Bennet (1982, p. 32), „dezbaterile în jurul societăţii de masă nu consti¬tuie în nici un caz, un corp unitar şi integrat de teorii. Ele trebuie înţelese ca o «perspectivă» de abordare, destul de dezlânată, perspectivă în care se intersec¬tează mai multe teme: declinul «comunităţilor organice», apariţia culturii de masă, atomizarea socială a «omului de masă» (vezi G. Ferréol, 1991, p. 23). Luate împreună, aceste teme au articulat o polifonie de reacţii negative şi pesimiste, referitoare la procesele de industrializare, de urbanizare, de dezvoltare a democraţiilor populare, de educaţie populară şi de apariţie a formelor moderne de comunicare de masă”.

Preview document

Introducere în Mass-Media - Pagina 1
Introducere în Mass-Media - Pagina 2
Introducere în Mass-Media - Pagina 3
Introducere în Mass-Media - Pagina 4
Introducere în Mass-Media - Pagina 5
Introducere în Mass-Media - Pagina 6
Introducere în Mass-Media - Pagina 7
Introducere în Mass-Media - Pagina 8
Introducere în Mass-Media - Pagina 9
Introducere în Mass-Media - Pagina 10
Introducere în Mass-Media - Pagina 11
Introducere în Mass-Media - Pagina 12
Introducere în Mass-Media - Pagina 13
Introducere în Mass-Media - Pagina 14
Introducere în Mass-Media - Pagina 15
Introducere în Mass-Media - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Introducere in Mass-Media.doc

Te-ar putea interesa și

Relații cu Mass Media

Introducere Prin lucrarea de faţă “Relaţii în Mass Media” s-a urmărit aducerea în prim plan a modurilor de informare a tuturor oamenilor despre...

Caracterizarea Produselor și Serviciilor mass-media

Introducere Trăim într-o epocă în care mai multe mii de inteligenţe dintre cele mai bine pregătite şi-au ales drept obiect de activitate...

Mass media în educație - aspecte pozitive și negative

INTRODUCERE Lucrarea de faţă prezintă aspecte teoretice şi analize sociologice în domeniul pedagogiei, mai exact referitoare la relaţia dintre...

Imparțialitatea falsă - un fenomen în mass-media din Republica Moldova

Introducere „Mijloacele de comunicare nu trebuie să se pună în slujba unor fantezii individuale, căci principala lor menire este să lumineze...

Introducere în Mass Media

INTRODUCERE Ansamblul mijloacelor de informare, considerat atât ca sistem autonom cât şi ca subsistem al sistemului social sau al celui cultural,...

Mediatizarea Crizei Economice prin Intermediul Mass-Media

Introducere Prezenta lucrare se intitulează “Mediatizarea crizei economice prin intermediul mass-media”. Alegerea acestei teme a fost motivată...

Importanța mass-media în relațiile publice

Mijloacele de comunicare în masă au avut şi încă au o uriaşă forţă de influenţare a consumatorului de informaţie, a publicului. Acest lucru este...

Modele și Teorii Fundamentale în Studiul Mass-mediei

1. Aspecte generale Comunicare umană este unul dintre cele mai importante aspecte ale societăţii actuale. Indiferent de loc, mod sau orice altă...

Ai nevoie de altceva?