Cuprins
- I ARGUMENT
- II CONTINUT
- II.1.CONSTRUCŢIA RECIPIENTELOR SUB PRESIUNE
- II.2.FUNDURI SI CAPACE
- II.3.FLANSE
- II.4.RACORDURILE RECIPIENTELOR SUB PRESIUNE
- II.5.GURI DE VIZITARE
Extras din proiect
II.CONTINUT
II.1. CONSTRUCŢIA RECIPIENTELOR SUB PRESIUNE
Recipientele sub presiune sunt realizate în general din laminate din oţel carbon sau oţel aliat.Un recipient sub presiune, în cazul cel mai general, (fig. 7.1) este construit din:
- recipientul propriu-zis compus din: mantaua, fundurile (capacele), racordul de încărcare,racordul de tras (golire), gură de vizitare, racordul pentru manometru, racordul pentru supapa de siguranţă, racordul pentru indicatorul de nivel, sistemul de susţinere(suporturile) etc.
- echipamentul obligatoriu constituit din:
supapa de siguranţă, manometrul (eventual şi termometru), indicatorul de nivel, placa de timbru;
- echipamentul interior impus de scopurile tehnologice şi care este întâlnit la recipientele(aparatele) cu destinaţie specială (de ex: talerele în cazul coloanelor de fracţionare) şi care nu comportă calcule mecanice deosebite;
- construcţii de de servire
(în general metalice) pentru crearea condiţiilor optime de exploatare şi întreţinere a recipientului compuse din podeţe, scări, dispozitive de ridicare etc.
Mantaua cilindrică a recipientelor este realizată, în general, din virole sudate cap la cap.Virolele sunt realizate prin vălţuire, dintr-un număr minim de table, lăţimile tablelor trebuind să corespundă lăţimilor standardizate de tablă (cu excepţia virolei de închidere).
II.2.Funduri si capace
Prin fund se intelege elementul care inchide extremitatile unei mantale cilindrice sau conice,formand un recipient. Alegerea formei capacelor si fundurilor pentru recipiente depinde de conditiile impuse de procesul fizic sau fizico-chimic din recipient, de presiunea din recipient, precum si de posibilitatile de fabricare ale uzinei constructoare.
Fundurile recipientelor sunt executate, în general, prin ambutisare (presare) la cald, ele putând avea diverse forme geometrice, confecţionate dintr-o singură bucată de tablă (atunci când diametrul desfăşurat al acestuia se încadrează în lăţimea de tablă standardizată), sau din două sau mai multe bucăţi.
Fig.1 Recipient sub presiune orizontal:
1 – mantaua; 2 – fundurile; 3 – racordul de încărcare; 4 – racordul de tras (golire); 5 – gura de vizitare; 6 – racordul pentru manometru (termometru); 7 – racordul pentru supapa de siguranţă; 8– racordurile pentru indicatorul de nivel; 9 – sistemul de susţinere (suporturile); 10 – supapa de siguranţă; 11 – manometrul; 12 – indicatorul de nivel; 13 – placa de timbru
La diametre mari de funduri se recurge la confecţionarea acestora din segmenţi şi o calotă sferică (rozetă centrală), fig.2
Având în vedere profilul geometric al suprafeţei mediane, fundurile şi capacele aparatelor de tip recipient sunt de următoarele tipuri:
- semisferice, fig. 2;
- elipsoidale (sau eliptice), fig. 3;
- sferice cu racordare toroidală (torosferic), fig. 4;
- sferice fără racordare, fig. 5;
- plane, fig. 6 şi 7;
- conice, fig. 8
Fundurile semisferice : forma semisferică asigură o stare de tensiuni minimă, în condiţiile presiunii interioare, prin calcul rezultând grosimi de rezistenţă mai mici decât pentru învelişul cilindric, necesitând spaţii de montare mai mari decât alte forme constructive geometrice.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Constructia Fundurilor si Capacelor la Recipientele Cilindrice.doc