Designul Jeans-ilor

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Merceologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 4562
Mărime: 83.40KB (arhivat)
Publicat de: Iosif Petrea
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

Capitolul 1: Istoria apariţiei jeans-ului

Denim, blugi, jeans, sau blue-jeans, indiferent cum lumea i-ar numi, reprezintă materialul cel mai popular şi mai folosit din întreaga lume.

Această piesă revoluţionară este un limbaj universal ce a depăşit orice graniţă legată de generaţie, statut social, religie, sex sau naţionalitate. De când a fost inventată şi până acum, este cea mai uzitată piesă vestimentară din lume, fiind văzută pe stradă îmbrăcând majoritatea oamenilor.

Istoria jeans-ilor datează din secolul XVI, în oraşul Nimes din Franta, unde se fabrică vestită pânza de Nimes, care constă în stofa ţesută din fire de bumbac pe un gherghef cu o urzeală solidă, în diagonală din fire de culoare naturală. Se spune că denumirea de jeans este legată de o deformare a cuvântului genovez - provenind de la oraşul italian Genova. Cu timpul, urzeala a rămas la culoarea naturală a bumbacului, iar firele din ţesătură au fost înlocuite cu fire colorate în bleu-indigo, de unde şi blue-jeans.

Toţi purtătorii de blugi sunt unanim recunoscători lui Levi Strauss, cel care este inventatorul lor. Acesta s-a născut în anul 1829 în Germania, iar la vârsta de 18 se mută la New York. Reuşeşte să îşi deschidă in San Francisco o afacere cu textile. Decizia sa a fost una foarte inspirată la acea vreme, oraşul fierbând după Goana după aur.

Datorită calităţii excelente a materialelor sale, timp de 30 de ani a reuşit să aibă o afacere foarte profitabilă. Levi Strauss a făcut istorie din anul 1872, atunci când s-a asociat cu Jacob Davis, un croitor din Nevada căruia îi furniza materiale.

Croitorul observase cât de rezistente erau buzunarele cu capse de la pantalonii confecţionaţi din materialele lui Strauss. Aşa că, un an mai târziu, au patentat aceste buzunare. Pantalonii confecţionaţi de către aceştia erau iniţial făcuţi din doc maroniu şi denim albastru. Văzând mare preferinţă a muncitorilor ce lucrau în mine sau pe şantierele de construcţii, cei doi au decis să le confecţioneze pantalonii numai din denim, nu şi din jeans, denimul fiind mult mai rezistent.

Există totuşi o diferenţă între denim şi jeans. Denimul este fabricat 100% din bumbac şi este mult mai rezistent decât materialul numit jeans. Denimul este ţesut dintr-un fir colorat şi unul alb, iar jeans-ul din două fire de aceeaşi culoare.

Anii ’30 reprezintă epoca westernului, blugii fiind „uniforma” fiecărui cowboy. Din 1935 apare şi primul model de blugi pentru femei.

O decadă mai târziu, după al Doilea Război Mondial a luat sfârşi, firme rivale au început să apară pentru Levi Strauss. Acestea erau Lee Cooper şi Wrangler, fiecare marcă având modele şi croieli specifice.

Capitolul 2: Tipologia jeans-ilor

Aspri, sexy, versatili si posibil cel mai vandut articol vestimentar din lume, jeansii nu sunt o tendinta trecatoare in moda, putand alege dintr-o interminabila gama de stiluri, indiferent de pret, marca sau culoare. Stilul jeansilor ar putea fi dat de urmatoarele elemente: culori vintage murdare, detalii care par pictate cu sprayul, aplicatii de catifea, paiete sau blana, fermoare funky , rupture si multe altele. In incercarea de a simplifica lucrurile, ne-am gandit la cinci criterii fundamentale dupa care se pot imparti jeansii: inaltimea taliei, croiala, cracul, culoarea si buzunarele. Termenul ‘inaltimea taliei’ se refera la masurarea, in partea din fata a imbracamintii, a distantei dintre linia naturala a taliei si vintre (punctul cel mai de jos dintre coapse). Aceasta lungime iti va spune cat de sus (sau de jos) ti se vor aseza pantalonii pe solduri. Croiala se refera la modul în care jeansii sunt taiati :: pentru a camufla sau scoate în evidenta diferite trasaturi fizice. Data fiind popularitatea jeansilor, acestia au trecut de la culorile traditionale (indigo si albastru) la o explozie de nuante. Astazi ii poti gasi în alb, negru, roz bonbon, bleu, violet, un curcubeu de pasteluri, dar si în cateva nuante neutre.

I. Dupa înaltimea taliei putem identifica:

- high rise(croiala înalta)

- low rise(talie joasa)

- ultra low rise

Un pantalon cu talia joasa (low rise) se va aseza jos pe solduri, sub linia buricului (va avea o distanta scurta), în timp ce o pereche cu croiala înalta (high rise) se va ridica peste solduri.

high rise low rise ultra low rise

II. Dupa croiala putem imparti jeansii în:

- Jeansi avand croiala clasica (classic fit) : sunt jeansii taiati în stil traditional:Linia lor o urmeaza îndeaproape pe cea a corpului, relativ îngustati în dreptul coapselor si soldurilor, se stramteaza catre glezna, iar lungimea lor depaseste cu putin glezna.

- Jeansi avand croiala naturala (natural fit) : ofera ceva mai mult spatiu în zona soldurilor si a turului pantalonilor si se îngusteaza usor catre glezna.

- Jeansi caracterizati prin croiala relaxata (relaxed fit) : merge un pas mai departe decat croiala anterioara, avand cracul pantalonului mai larg atat în zona coapselor, cat si a fundului si a soldurilor.

- Jeansi delimitati de o croiala stramta (slim fit) :a revenit de curand în moda. Jeansii sunt taiati foarte aproape de corp, cu cracul pantalonului drept, dar îngustat pe toata lungimea sa.

III. Tinand cont de croiala cracului putem imparti jeansii astfel:

- Jeansi caracterizati de cracul îngustat catre glezna si stramt (slim) : au denumiri care nu mai au nevoie de explicatii suplimentare. Evident, se îngusteaza pe masura ce coboara catre glezna si ambele tipuri creeaza impresia unor picioare mai lungi.

- Jeansi avand cracul drept (straight) : este croit pe langa picior, usor largit, fara sa se îngusteze în partea înferioara, si este cel mai des întalnit în modelele de jeansi cu talie joasa.

- Jeansi delimitati de cracul usor evazat (boot cut) : este putin largit în dreptul gleznei, fiind întodeauna jeansii preferati ai cowboy-lor, dar castigand astazi în popularitate.

- Jeansi delimitati de cracul foarte evazat (flared) :: se largeste mult în dreptul gleznei si este asemanator stilului boot-cut.

IV. Dupa culoarea, jeansii se pot clasifica atfel:

- indigo denim

- sunbleached denim

- streaky denim

- dirty wash denim

- sandwashed denim

- coloured denim

Preview document

Designul Jeans-ilor - Pagina 1
Designul Jeans-ilor - Pagina 2
Designul Jeans-ilor - Pagina 3
Designul Jeans-ilor - Pagina 4
Designul Jeans-ilor - Pagina 5
Designul Jeans-ilor - Pagina 6
Designul Jeans-ilor - Pagina 7
Designul Jeans-ilor - Pagina 8
Designul Jeans-ilor - Pagina 9
Designul Jeans-ilor - Pagina 10
Designul Jeans-ilor - Pagina 11
Designul Jeans-ilor - Pagina 12
Designul Jeans-ilor - Pagina 13
Designul Jeans-ilor - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Designul jeans-ilor.doc

Alții au mai descărcat și

Rolul organizațiilor internaționale în dinamica securității globale

Organizatiile internationale permit statelor sa abordeze împreuna problemele comune, în cadrul unui proces decizional colectiv, chiar daca unele...

Bazele Merceologiei

CAPITOLUL I: OBIECTUL DE STUDIU AL MERCEOLOGIEI 1.1. Obiectul de studiu al merceologiei Stiinta marfurilor – Merceologia – are ca obiectiv...

Reciclarea Autovehiculelor Scoase din Uz

CE INSEAMNA RECICLAREA? Recilarea este un concept tot mai des intalnit inca din secolul al XX-lea care doreste limitarea risipei de resurse pentru...

Mierea, zahărul și produsele zaharoase

Produsele apicole: - produse apicole naturale directe: - mierea; - ceara; - propolisul; - polenul; - lăptişorul de matcă; - veninul de...

Bazele Merceologiei

1.1 Obiectul merceologiei Etimologia cuvântului “merceologie” provine de la cuvântul merx (limba latină) – marfă logos (limba greacă) – ştiinţă...

Tehnici și metode moderne de control în sistemele de fabricație

momente istorice şi factori cu implicaţii importante în ceea ce priveşte calitatea: omul şi-a dezvoltat gustul pentru mai bun şi mai frumos din...

Te-ar putea interesa și

Blugi

1.Istoricul BLUE JEANS-ILOR Este cel mai faimos articol de imbracaminte si a fost inventat de catre Levi Strauss. Levi a emigrat din Germania in...

Ai nevoie de altceva?