Evaluarea calității ceaiului verde

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Merceologie
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 4090
Mărime: 241.63KB (arhivat)
Publicat de: Voicu Vasilache
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Magdalena Bobe

Extras din proiect

Introducere

Din toate timpurile ceaiul a fost "elixirul care creează lăcaşul de nestrămutat al nemuririi", după cum spun scrierile vechi ale chinezilor. Motivul pentru care am ales să evaluăm calitaţile acestui produs, mai precis al ceaiului, şi mai ales al ceaiului verde, a fost faptul că acest produs este consumat de fiecare dintre noi, aproape în orice moment sau condiţionaţi de o anumită stare. Reprezintă o băutură constantă în viaţa noastră, care prezintă multe avantaje în urma consumului acesteia.

Prezenta lucrare îşi propune să facă o trecere în vedere a principalelor calităţi şi caracteristici ale ceaiului, mai ales al celui verde, ale produselor alimentare gustative din care face parte precum şi date cu privire la principalele sortimente comercializate şi date spre consum atât în România cât şi pe plan internaţional.

Capitolul I – Caracterizarea generală a produsului

Ceaiul este o plantă atât de cunoscută încât se poate spune că a apărut odată cu omul. Descoperit şi apreciat pentru prima dată de către chinezi, ceaiul este o băutură atât de firească şi de apreciată încât a intrat în mitologia civilizaţiilor care s-au perindat de-a lungul secolelor. Chinezii au descoperit ceaiul, japonezii l-au ridicat la rang de artă, iar europenii l-au transformat în ritual.

1.1 Prezentarea produsului şi a importanţei în alimentaţie

Ceaiul este original din Asia şi a ajuns în Europa pentru prima dată în 1610 adus de o companie din Olanda. Cea mai veche legendă despre descoperirea ceaiului e legată de împăratul chinez Shen Nung care ca o precauţie igienică, bea numai apa fiartă fierbinte. Legenda spune că într-o zi când împăratul intra în bucătărie să bea apă, un vânt puternic aduse în încăpere frunze şi crenguţe din grădină şi au cazut în vasul cu apă clocotită. Imparatul şi-a pus servitorii să guste din apa ce-şi schimbase culoarea dar care emana o aromă necunoscută şi văzând că aceştia au ramas în viaţă a gustat şi el licoarea născându-se astfel era ceaiului (2700 i.H.).

Ceaiul este o băutură produsă din fruzele uscate ale plantei Camelia sinensis.

Compoziţia chimică a ceaiului variază în funcţie de recoltă, condiţii pedoclimatice şi metoda de prelucrare. Ca şi cofeina din cafea, theina conţinută în ceai este un alcaloid care excită sistemul nervos central, făcând să dispară senzaţia de oboseală. Frunzele tinere de ceai conţin theina in cantităţi mai mari decât cele mature şi ceaiul obţinut din ele este de calitate superioară.

Ceaiul face parte din grupa produselor alimentare numită stimulente. In această grupă sunt cuprinse produsele alimentare neurotonice şi cardiotonice, deoarece conţin substanţe farmaceologice active, ce acţionează asupra sistemului nervos central, asupra sistemului circulator şi dezvoltă o acţiune diuretică. Din grupa stimulentelor mai fac parte cafeaua, cacao, vinul, berea etc.

Ceaiul verde este una dintre cele mai consumate băuturi din lume. Ceaiurile verzi au o aromă extrem de delicată şi par a avea mai multe beneficii şi aplicaţii terapeutice decât ceaiurile negre. Frunzele de ceai verde au mai puţină cofeină decât alte tipuri de ceai şi de aceea este considerat mult mai sănătos. Gustul ceaiului poate fi parfumat cu petale de iasomie, fiind extrem de apreciat în mod deosebit de către europeni şi asiatici.

Antioxidanţii prezenţi în ceai sunt substanţele chimice care au ca principal rol protejarea celulelor organismlui. Antioxidanţii neutralizează substanţele periculoase din corp, precum radicalii liberi de oxigen, care atacă celulele organismului, dereglându-le funcţionarea şi favorizând apariţia bolilor. Ceaiul verde conţine multe vitamine şi săruri minerale, dintre care cea mai importantă fiind vitamina C. Un consum zilnic de 2 - 3 ceşti, asigură un aport important de vitamine precum: B1, B2, B6, acid folic, plus urme de elemente minerale (printre care şi fluorul, ce îi conferă calităţi cariopreventive) şi uleiuri aromatice. In afară de fluor, cel mai bine reprezentate în ceai sunt: potasiul (5-6 ceşti de ceai zilnic asigură 75% din necesarul zilnic de potasiu, într-o dietă cu 2.000 kcal) şi manganul (5-6 ceşti de ceai pe zi asigură 45-50% din necesarul zilnic, raportat la un aport de 2.000 kcal).

Preview document

Evaluarea calității ceaiului verde - Pagina 1
Evaluarea calității ceaiului verde - Pagina 2
Evaluarea calității ceaiului verde - Pagina 3
Evaluarea calității ceaiului verde - Pagina 4
Evaluarea calității ceaiului verde - Pagina 5
Evaluarea calității ceaiului verde - Pagina 6
Evaluarea calității ceaiului verde - Pagina 7
Evaluarea calității ceaiului verde - Pagina 8
Evaluarea calității ceaiului verde - Pagina 9
Evaluarea calității ceaiului verde - Pagina 10
Evaluarea calității ceaiului verde - Pagina 11
Evaluarea calității ceaiului verde - Pagina 12
Evaluarea calității ceaiului verde - Pagina 13
Evaluarea calității ceaiului verde - Pagina 14
Evaluarea calității ceaiului verde - Pagina 15
Evaluarea calității ceaiului verde - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Evaluarea Calitatii Ceaiului Verde
    • Evaluarea Calitatii Ceaiului Verde.doc
    • Evaluarea prin punctaj.doc

Te-ar putea interesa și

Merceologia și Expertiza Ceaiului

CAPITOLUL I DESCRIEREA PRODUSULUI AGROALIMENTAR,CEAIUL Capitolul I. 1. Istoria ceaiului „Ceaiul” şi toate variaţiile de ortografie şi pronunţie...

Analiza senzorială a ceaiului

Introducere Sub numele ştiinţific Camellia sinensis, ceaiul îşi are originea în China de sud – est şi în nordul Indochinei. Legenda spune că...

Caracteristica merceologică a ceaiului

CAPITOLUL I CARACTERIZAREA MERCEOLOGICA A CEAIULUI 1.1. Prezentarea ceaiului si a grupei din care face parte Ceaiul face parte din grupa...

Comportamentul consumatorului - Unilever

Întroducere În orice loc de pe planeta, producatorul de bunuri si servicii este animat de un unic scop - acela de a obtine un profit cât mai mare....

Mărfuri alimentare și securitatea consumatorului

CALITATE ȘI SECURITATE ALIMENTARĂ - CLARIFICĂRI CONCEPTUALE 1. ALIMENT, NUTRIENT, ALIMENTAȚIE 2. CALITATE ALIMENTARĂ 3. SECURITATE ALIMENTARĂ...

Ai nevoie de altceva?