Studiu calitativ al apei plate și minerale realizat prin viziunea consumatorului

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Merceologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 6968
Mărime: 668.64KB (arhivat)
Publicat de: Mircea Olteanu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Purcarea Anca

Extras din proiect

Introducere

Apa este un lichid inodor, insipid si incolor, de cele mai multe ori, sau usor albastrui sau chiar verzui in straturi groase. Apa este o substanta absolut indispensabila vietii, indiferent de forma acesteia, fiind unul dintre cei mai universali solventi. Apa este un compus chimic al hidrogenului si al oxigenului, avand formula chimica bruta H2O.

Apa este una din substantele cele mai raspandite pe planeta Pamant, formand unul din invelisurile acesteia, hidrosfera.Pe Pamant, apa exista in multe forme, in cele mai variate locuri. Sub forma de apa sarata exista in oceane si mari. Sub forma de apa dulce in stare solida, apa se gaseste in calotele polare, ghetari, aisberguri, zapada, dar si ca precipitatii solide, sau ninsoare. Sub forma de apa dulce lichida, apa se gaseste in ape curgatoare, statatoare, precipitatii lichide, ploi, si ape freatice sau subterane. In atmosfera, apa se gaseste sub forma gazoasa alcatuind norii sau fiind difuzata in aer determinand umiditatea acesteia.

Apa care este potrivita consumului uman se numeste apa potabila. Conform standardului din Romania, pentru ca apa sa fie potabila sestonul nu trebuie sa depaseasca 1ml/m³. Pe masura cresterii populatiei umane, de-a lungul timpului, si a folosirii intensive si extensive a resurselor de apa susceptibile de a furniza apa potabila, problema apei utilizabile a devenit o problema vitala a omenirii.

Datorita cresterii populatiei mondiale si a altor factori, tot mai putini oameni beneficiaza de apa potabila. Problema apei poate fi rezolvata prin cresterea productiei, o distributie mai buna, si nerisipirea resurselor deja existente. Din acest motiv, apa este o resursa strategica pentru multe tari. Au existat de-a lungul timpului mai multe conflicte pentru accesul la apa si controlul acesteia. Expertii prevad mai multe conflicte viitoare din cauza cresterii populatiei mondiale si cresterii contaminarii prin poluare si incalzire globala.

Apa potabila este de obicei colectata la izvoare sau este extrasa din puturi artificiale. Construirea mai multor asemenea puturi ar fi o metoda pentru a produce mai multa apa, presupunand ca panza de apa freatica poate sa asigure un debit adecvat. Alte surse de apa sunt ploile si apa din rauri si lacuri. Apa de suprafata trebuie insa purificata inaintea consumului de catre om. Purificarea implica indepartarea substantelor nedizolvate sau dizolvate, precum si a bacteriilor periculoase. Cele mai folosite metode sunt filtrarea cu nisip, pentru indepartarea materiilor nedizolvate, si tratarea cu clor si fierberea pentru uciderea bacteriilor periculoase. Distilarea indeplineste toate cele trei sarcini. Exista si tehnici mai avansate, precum osmoza inversa. Desalinizarea apei sarate din mari si oceane este o solutie mai scumpa utilizata in climatele aride de coasta.

Distributia apei potabile are loc fie printr-un sistem de distributie, fie imbuteliata. In multe tari exista programe de distribuire gratuita a apei in caz de necesitate.

Forme de apă

Apa se găsesește sub diverse forme în natură: vapori de apă și nori în atmosfera, valuri și aisberguri în oceane, ghețari la latitudini mici sau altitudini mari, acvifere sub pământ, râuri sau lacuri. Circuitul apei în natură este fenomenul prin care apa este transferată dintr-o forma într-alta, prin evaporare, precipitații și scurgeri de suprafață.

Datorită importanței pe care o are (în agricultură, dar și pentru omenire în general), apei i s-au dat diverse nume în funcție de formele pe care le ia. Ploaia e cunoscută în majoritatea țărilor, pe când alte forme sunt mai puțin întâlnite, și pot fi surprinzătoare când sunt văzute prima dată. Exemple sunt: grindina, zăpada, ceața, roua sau chiciura. Un fenomen conex este curcubeul, întâlnit atunci cand lumina se refractă prin particulele de apă din atmosferă.

Apa de la suprafața globului joacă roluri importante în evoluția umană; râurile și irigațiile asigură aportul de apă pentru agricultură, sunt suport pentru transportul maritim sau fluvial, fie comercial sau de agrement. O apă cu insuficienți nutrienți se numește oligotrofă. Scurgerea apei pe suprafața terestră este mecanismul prin care eroziunea sculptează mediul natural, duce la crearea văilor și deltelor cu suprafețe fertile favorabile dezvoltării de centre umane. De asemenea, apa se infiltrează în sol, ajungând în pânza de apă freatică. Această apă freatică ajunge din nou la suprafață sub forma izvoarelor, sau a izvoarelor termale și gheizerilor. Apa freatică este de asemenea extrasă artificial prin puțuri și fântâni.

Deoarece apa poate conține numeroase substanțe diferite, poate avea gusturi sau mirosuri foarte diferite. De fapt, oamenii și alte animale și-au format simțurile pentru a putea evalua calitatea apei: de obicei, animalele evită apa cu gust sărat (apă de mare) sau putred de mlaștină preferând apa unui izvor montan sau apa freatică.

Tipuri de apa

Consumul de apa este deosebit de important pentru organismul uman, deoarece aceasta ajuta la functionarea normala a tuturor organelor si sistemelor, pana la nivel de celula. Specialistii recomanda un consum mediu de apa de pana la 2 l pe zi.

Fie ca vorbim de apa de izvor sau de apa de masa, trebuie sa avem in vedere caracteristicile care le deosebesc de apa minerala naturala. Cea mai importanta caracteristica este zona de provenienta. Astfel, apa de izvor este o apa extrasa dintr-o zona curata, suficient filtrata pentru a o face potabila, dar sensibila la modificarile climatice si la poluarea de la suprafata. In special pentru apele de ses sau de deal, perioadele ploioase sau dimpotriva, secetoase, pot afecta continutul de minerale si microorganisme, uneori apa pierzandu-si potabilitatea. Apa de masa este fie o apa de fantana ce provine dintr-un acvifer in urma forarii stratului/stratelor permeabile sau prin alta metoda, fie o apa arteziana ce provine dintr-un izvor sau dintr-un acvifer sub presiune, deschis prin foraj, iar nivelul apei de izvor este deasupra nivelului superior al acviferului. Ca si apa de izvor, apa de masa poate fi afectata de ceea ce se intampla la suprafata: ploi, seceta, deversari etc.

Alegerea cea mai sigura din punct de vedere al sursei de apa, al modului de imbuteliere si al certitudinii unui produs de calitate il reprezinta apa minerala naturala. Tot la recomandarea specialistilor este bine ca apa minerala naturala pe care o consumam in mod curent sa fie o apa cu putine saruri dizolvate (un reziduu sec sau mineralizare totala cu valori mici).

Bibliografie

OA Jones, JN Lester and N Voulvoulis, Pharmaceuticals: a threat to drinking water? TRENDS in Biotechnology 23(4): 163, 2005

Franks, F (Ed), Water, A comprehensive treatise, Plenum Press, New York, 1972-1982

Property of Water and Water Steam w Thermodynamic Surface

Eight Glasses of Water a Day Myth

PH Gleick and associates, The World's Water: The Biennial Report on Freshwater Resources. Island Press, Washington, D.C. (published every two years, beginning in 1998.)

http://www.sfatulmedicului.ro/Diverse/apa-minerala-apa-plata-si-apa-de-robinet_8192

http://www.sfatulmedicului.ro/Mituri-Medicale/mituri-despre-apa-si-consumul-de-apa_6657

Preview document

Studiu calitativ al apei plate și minerale realizat prin viziunea consumatorului - Pagina 1
Studiu calitativ al apei plate și minerale realizat prin viziunea consumatorului - Pagina 2
Studiu calitativ al apei plate și minerale realizat prin viziunea consumatorului - Pagina 3
Studiu calitativ al apei plate și minerale realizat prin viziunea consumatorului - Pagina 4
Studiu calitativ al apei plate și minerale realizat prin viziunea consumatorului - Pagina 5
Studiu calitativ al apei plate și minerale realizat prin viziunea consumatorului - Pagina 6
Studiu calitativ al apei plate și minerale realizat prin viziunea consumatorului - Pagina 7
Studiu calitativ al apei plate și minerale realizat prin viziunea consumatorului - Pagina 8
Studiu calitativ al apei plate și minerale realizat prin viziunea consumatorului - Pagina 9
Studiu calitativ al apei plate și minerale realizat prin viziunea consumatorului - Pagina 10
Studiu calitativ al apei plate și minerale realizat prin viziunea consumatorului - Pagina 11
Studiu calitativ al apei plate și minerale realizat prin viziunea consumatorului - Pagina 12
Studiu calitativ al apei plate și minerale realizat prin viziunea consumatorului - Pagina 13
Studiu calitativ al apei plate și minerale realizat prin viziunea consumatorului - Pagina 14
Studiu calitativ al apei plate și minerale realizat prin viziunea consumatorului - Pagina 15
Studiu calitativ al apei plate și minerale realizat prin viziunea consumatorului - Pagina 16
Studiu calitativ al apei plate și minerale realizat prin viziunea consumatorului - Pagina 17
Studiu calitativ al apei plate și minerale realizat prin viziunea consumatorului - Pagina 18
Studiu calitativ al apei plate și minerale realizat prin viziunea consumatorului - Pagina 19
Studiu calitativ al apei plate și minerale realizat prin viziunea consumatorului - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Studiu Calitativ al Apei Plate si Minerale Realizat prin Viziunea Consumatorului.doc

Ai nevoie de altceva?