Administrarea și Interpretarea Probei CSE

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 5485
Mărime: 26.02KB (arhivat)
Publicat de: Francisc Lupu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Filaret Sintion
UNIVERSITATEA „OVIDIUS” CONSTANTA - FACULTATEA DE PSIHOLOGIE ŞI ŞTIINŢELE EDUCAŢIEI - SPECIALIZAREA PSIHOLOGIE

Extras din proiect

OBIECTIVE:

- Descrierea relaţiei existente între imaginea de sine şi opţiunile profesionale, la vârsta adolescenţei

- Determinarea intereselor (proiectate şi exprimate) ca factor important în actul orientării şcolare/profesionale la elevii de liceu

- Identificarea suportului motivaţional care stă la baza opţiunii profesionale a adolescenţilor

PREMISA:

Autoapreciere pozitiva la CSE - opţiune clara pentru o profesie (in toate cazurile).

Creste acceptarea de sine-creste stabilitatea optiunii profesionale, scade acceptarea-optiuni fluctuante, subiecti indecisi

Nivelul de aspiraţii al tinerilor (relevat de opţiunile lor) este ridicat: 72,29 %- studii superioare, restul - studii medii.

Am administrat proba CSE („Cine sunt eu?”) pe 16 subiecţi:

8 – profilul uman

8 – profilul real

Structura eşantionului pe sexe: 8 fete

8 băieţi

Am notat baietii cu “B” si fetele cu “F”

B1. “Eu sunt un om simplu ,nu am multe calitati dar nici multe defecte. Imi place sa ma distrez mult de aceea imi petrec timpul cu prietenii cu care sunt foarte bun prieten. Cand ne intalnim facem mare bairam. Nu sunt egoist dar uneori ma supar cand sunt luat la misto. Sunt frumos si atrag multe femei. Sunt destept si invat bine de aceea vreau sa intru la ASE din Bucuresti. Defectul meu e ca sunt cam laudaros, si imi place sa povestesc tot prin ce trec.”

Analiza preliminara este sumara si nu face nici o referire daca cunoaste sau nu testul. Nu precizeaza daca si-a pus vreodata intrebarea “Cine sunt eu?”.

Analiza primara

Autocaracterizarea lui incepe cu un raspuns vag “ sunt un om simplu” care mentine echilibrul intre defecte si calitati. E o fire sociabila si vesela, il umple de energie compania prietenilor cu care isi petrece timpul liber. Toti sunt la fel ca el, de aceea se completeaza, se distreaza si se inteleg bine.

Mentioneaza in aceeasi fraza doua aspecte care nu au legatura : faptul ca nu e egoist si ca se supara cand este “luat la misto”. Nu este neaparat suparacios doar ca nu ii place sa fie bataie de joc a celor din jur. Se accepta asa cum e ba chiar e mandru de calitatile sale fizice. Trasaturile positive ii dau forta, trasaturile fizice ii dau incredere in sine , superioritate. Este performant in ceea ce face.

Potentialul interrelational este crescut , crede mult in calitatea de a fi un prieten adevarat. Se exprima clar si usor in ceea ce il priveste, nu considera dificila autocunoasterea.

Se adapteaza si se integreaza usor in societate. Ii face placere chioar petrecerea timpului liber cu prietenii. Este ferm si ia atitudine cu persoanele care il iau in bataie de joc. Autocunoasterea ii provoaca o reactie de stabilitate, liniste sufleteasca, certitudine, narcissism, incredere in fortele propii.

Atitudinea fata de sine exprima o certa orientare catre sine, autocunoasterea autentica. Tendinta de sofisticare, de poza si mimetism o adopta pentru a lasa o impresie buna.

Precizeaza faptul ca vrea sa intre la facultatea de ASE, se focalizeaza intr-o directie , se proiecteaza in viitor, are incredere ca va reusi. Eul in structura personalitatii pune in lumina capacitatea fina de autocunoastere. Are o personalitate accentuata relevand ceea ce este concret in personalitatea lui judecand dupa aparenta nu dupa esenta.

Analiza secundara

Maniera autoanalizei este una rece, obiectiva cu insiruirea seaca a informatiilor.

B2.

“Sunt o persoana cam rusinoasa, timida de mule ori plictisit. Dar sunt correct. Nu sunt influentat usor de persoanele rele. Ceea ce ma face plictisit uneori si trist este viata, nu am vicii, nu fumez, nu beau. Sunt harnic si vreau sa fac studii postliceale.

Analiza preliminara:

Nu precizeaza daca si-a pus vreodata intrebarea “Cine sunt eu?”.

Analiza primara

Raspunsul vag “sunt o persoana” exprima nevoia de a ramane ignorant, de a nu se evidentia.

Nu ofera informatii despre infatisarea fizica ceea ce inseamna ca nu aspectul este important pentru el. Crede in esenta, nu in aparenta.

Furnizeaza informatii despre eul temperamental, nu-i place sa se afirme, sa iasa in evidenta, e rusinos, timid si se considera plctisit si trist, probabil din cauza preocuparilor, amodului de a gandi si vorbi a persoanelor din jur. Are disponibilitati si o atitudine pozitiva pentru munca. Nu precizeaza daca invata bine, nici in colectivul clasei nu vrea sa iasa in evidenta.

Este o fire realista cu o usora tendinta de perfectionare interioara, nu se lasa influentat usor, are personalitate puternica in fata “persoanelor rele”.

Este o persoana ce mediteaza, este dezamagit de lumea, viata imperfecta de care vrea sa se diferentieze. Este intr-un discomfort psihic, se considera special si unic fata de ceilalti care ii strange intr-o singura categorie, este izolat, introvertit, are un stil propriu de viata. Valorile si sistemul lui de convingeri si credinte sunt foarte importante pentru el. Faptul ca nu fumeaza si ca este harnic il face sa aiba o stima de sine ridicata. Pentru un elev de clasa a XII-a da dovada de materialitate in gandire, atitudine ferm conturata, incredere in fortele proprii.

E constient de propriile lui limite si incearca sa adopte o atitudine realista asupra viitorului sau.

Analiza secundara

Maniera autoprezentarii este una rece si incolora cu insiruirea seaca a informatiilor

B3

“Eu sunt o persoana 17 ani din orasul Constanta, dirt-o familie unita si bine inchegata de incredere, prietenoasa si foarte vorbareata. Din punctual meu de vedere sunt o persoana foarte incapatanata, invat bine, nu prea imi place sa ascult ordinele altora, nu suport minciuna.Am incredere in mine, cand vreau sa fac un lucru il fac cu toata increderea. Imi plac mult calculatoarele si vreau sa dau la faculatetea de cibernetica din bucuresti. Fizic am parul saten,ochi caprui si de inaltime medie.Am multi prieteni cu care ies in club si ma distrez.Prietena mea este cea mai frumoasa fata si vrem amandoi sa mergem la Bucuresti”

Analiza preliminara

Nu precizeaza daca si-a pus vreodata intrebarea “Cine sunt eu?”.

Analiza primara incepe cu varsta, adresa, situatia sa in familie, pasiunile si dorintele sale de moment si abia dupa aceea revine la portretul fizic, comportamental si temperamental. Nu prezinta prea multa coerenta, incepand o idee si continuand-o in alta fraza. Nu face referire la relatiile lui cu profesorii dar face la faptul ca invata bine. In ceea priveste relatiile cu colegii, prietenii, familia referirile sunt vagi si superficiale, insuficiente. Se pare ca este foarte constient de unitatea si unicitatea persoanei. Adaptarea si integrarea sociala sunt foarte eficiente. Atitudinea fata de sine este una de una de acceptare si de proiectare a trasaturilor pozitive. Stie destul de bine ceea ce vrea si este hotarat sa aiba ceea ce isi doreste, pentru aceasta facand ceea ce este necasar. Tipul de personalitate este unul armonios si unitar dezvoltat. Compunerea este destul de completa, continutul lucrarii se bazeaza mai mult pe aspectul cantitativ, si mai putin pe cel calitativ.

Preview document

Administrarea și Interpretarea Probei CSE - Pagina 1
Administrarea și Interpretarea Probei CSE - Pagina 2
Administrarea și Interpretarea Probei CSE - Pagina 3
Administrarea și Interpretarea Probei CSE - Pagina 4
Administrarea și Interpretarea Probei CSE - Pagina 5
Administrarea și Interpretarea Probei CSE - Pagina 6
Administrarea și Interpretarea Probei CSE - Pagina 7
Administrarea și Interpretarea Probei CSE - Pagina 8
Administrarea și Interpretarea Probei CSE - Pagina 9
Administrarea și Interpretarea Probei CSE - Pagina 10
Administrarea și Interpretarea Probei CSE - Pagina 11
Administrarea și Interpretarea Probei CSE - Pagina 12
Administrarea și Interpretarea Probei CSE - Pagina 13
Administrarea și Interpretarea Probei CSE - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Administrarea si Interpretarea Probei CSE.doc

Alții au mai descărcat și

Testul familiei

Desenul copilului este deopotriva o expresie a inteligentei si afectivitatii sale. Atunci cind trebuie sa deseneze un om, copilul il va desena asa...

Chestionar Caracterologic

1. Noţiuni introductive 1.1. Scurt istoric Necesitatea cunoaşterii interumane a fost dictată, în mod evident, de colaborarea dintre indivizi,...

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Comportamentul Social

Pentru o mai buna intelegere a subiectului propus vom face mai intai cateva precizari necesare pentru constructia interioara a lucrarii. In primul...

Ai nevoie de altceva?