Cercetare sociometrică realizată asupra unui departament de resurse umane

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 1431
Mărime: 191.55KB (arhivat)
Publicat de: Carmen Stanciu
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Înțelegerea și cunoașterea grupurilor de muncă permite coordonarea eficientă a acestora, orientarea membrilor în direcția dorită, optimizarea relațiilor funcționale și repoziționarea membrilor. Tehnicile de examinare a grupurilor sunt necesare în diverse contexte sociale:

- necesitatea conturării unui profil psihosocial al grupului de muncă;

- identificarea culturii de grup;

- nevoia de stimulare a grupului și de sporire a gradului de participare a membrilor la activitatea profesională;

- evaluarea eficienței grupului în funcție de raporturile funcționale, de climatul psihosocial; prevenirea și gestionarea situațiilor conflictuale;

- nevoia de dezvoltare, schimbare și reconstrucție a grupului de muncă.

Metoda sociometrică permite examinarea relațiilor preferențiale - atracție, respingere, indiferență - inițiate între membrii grupului de muncă. Tehnica sociometrică oferă informații cu privire la relațiile intra-grupale, la ierarhizarea informală a membrilor.

Examinarea sociometrică se realizează prin intermediul testului sociometric, un instrument sofisticat care se construiește în funcție de obiectivele și criteriile stabilite de cercetător.

Obiectivele acestei cercetări sunt următoarele: aprecierea nivelului de coeziune al grupului de muncă, analiza climatului psihosocial, identificarea liderului informal și a persoanelor respinse, examinarea relațiilor preferențiale stabilite între membrii grupului.

Studiul a pornit de la ipoteza că, prin utilizarea metodei sociometrice asupra unui grup organizațional, vom fi în măsură să oferim o gamă completă și cuprinzătoare de informații cu privire la grup, precum coeziunea de grup, liderul informal, angajații marginalizați sau alte probleme care pot afecta evoluția grupului nostru.

Punctul de plecare al oricărei cercetări sociometrice îl constituie administrarea unui test prin care li se solicită tuturor indivizilor dintr-un grup să-și exprime atracția, repulsia sau indiferența față de colegi.

Testul sociometric utilizat în acest caz este alcătuit din doi itemi, unul care vizează alegerea colegilor considerați simpatici, iar altul care vizează respingerea colegilor considerați antipatici.

Item 1: Cu cine ai vrea să lucrezi în echipă?

Item 2: Cu cine nu ai vrea să lucrezi în echipă?

Nu am făcut o ierarhizare a răspunsurilor, adică nu am acordat ponderi diferite în funcție de locul răspunsului (primul, al doilea, al treilea).

Testul a fost aplicat departamentului de „Recrutare și selecție” din cadrul unei companii din România, alcătuit din 16 angajați de sex feminin. Evaluarea a fost realizată în colaborare cu managerul de resurse umane, care a motivat aplicarea testului și ne-a asistat la efectuarea instructajul.

Subiecții au fost testați în biroul managerului, într-o singură etapă pentru a evita ca aceștia să se consulte între ei. Fiecare subiect a fost rugat să se semneze cu numele complet pentru a facilita identificarea chestionarelor, urmând ca ulterior să fie înlocuit fiecare nume cu un număr. Astfel, a fost asigurată confidențialitatea datelor. Participanții și-au exprimat în scris, după o scală proprie de preferințe, atitudinile de atracție, de respingere sau de indiferență față de ceilalți membri ai departamentului. Fiecare participant a ales și a respins câte 3 membrii.

Prelucrarea datelor

Sociomatricea

Am înregistrat opțiunile într-un tabel cu dublă intrare, în care membrii grupului sunt notați cu numere, relațiile dintre ei sunt notate cu + (atragere) și cu - (respingere), iar A reprezintă nr. de alegeri primite și R reprezintă numarul de respingeri primite.

Bibliografie

Alina Zaharia - Psihologie organizațională

Dumitru Cristea - Tratat de psihologie socială

http://www.rasfoiesc.com/educatie/psihologie/sociologie/Tehnica-sociometrica52.php

Preview document

Cercetare sociometrică realizată asupra unui departament de resurse umane - Pagina 1
Cercetare sociometrică realizată asupra unui departament de resurse umane - Pagina 2
Cercetare sociometrică realizată asupra unui departament de resurse umane - Pagina 3
Cercetare sociometrică realizată asupra unui departament de resurse umane - Pagina 4
Cercetare sociometrică realizată asupra unui departament de resurse umane - Pagina 5
Cercetare sociometrică realizată asupra unui departament de resurse umane - Pagina 6
Cercetare sociometrică realizată asupra unui departament de resurse umane - Pagina 7
Cercetare sociometrică realizată asupra unui departament de resurse umane - Pagina 8
Cercetare sociometrică realizată asupra unui departament de resurse umane - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Cercetare sociometrica realizata asupra unui departament de resurse umane.docx

Alții au mai descărcat și

Psihodrama

1 Introducere Pentru fiecare dintre noi; Fiecare cale de căutare personală Dispune de un loc în spaţiul-timp din Univers. Fiecare existenţă are...

Program de stabilire a coeziunii grupale și a relațiilor interpersonale pozitive în cadrul grupelor de adolescenții

Ansamblu uman structurat sau grupul social care este prezent în viața fiecarei persoane, poartă un rol important și denotă un impact major în...

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Comportamentul Social

Pentru o mai buna intelegere a subiectului propus vom face mai intai cateva precizari necesare pentru constructia interioara a lucrarii. In primul...

Ai nevoie de altceva?