Discriminarea etnică - microcercetare asistența socială a grupurilor minoritare

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 4093
Mărime: 553.75KB (arhivat)
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Giurgiu Laura
UNIVERSITATEA OVIDIUS,CONSTANTA FACULTATEA DE PSIHOLOGIE SI STIINTE ALE EDUCATIEI SPECIALIZAREA:ASISTENTA SOCIALA,ANUL III

Extras din proiect

Cuvinte cheie:discriminare etnica,excludere sociala,minoritate etnica.

Romii sunt un popor european de origine indiana,ai caror stramosi au parasit Valea Gangelui din India de Nord acum 800 de ani.Acum exista circa 10 milioane de romi care traiesc,in general,in conditii dificile si care se confrunta zilnic cu discriminarea.

De secole,romii au fost dati afara din diverse tari prin deportare,sub amenintarea sanctiunilor daca raman,inclusiv a pedepsei cu moartea,numai pentru motivul ca s-au nascut romi.Populatia romani(romii)a trebuit sa fuga,indiferent unde era,de violenta si discriminare.

Drepturile romilor sunt violate zilnic in Europa.Muncitorilor romi li se refuza anumite locuri de munca,copiilor romi li se refuza intrarea in scoala.Comunitatea lor este deseori considerate marginala si traditionala,ceea ce inseamna ca este foarte posibil sa sufere de excluziune sociala.

In realitate,romii pot fi considerati a fi primul popor european,pentru ca au “incalcat”granitele europene mult inainte sa fi existat orice tratat international sau conventie.Ei calatoresc peste tot in Europa imbogatindu-si cultura cu cultura tarilor vizitate si imbogatind,de asemenea,patrimonial cultural european.

Conform Dictionarului Explicativ Roman,discriminarea reprezinta:

1. Deosebire,distingere efectuata intre mai multe elemente;

2. Politica prin care un stat sau o categorie de cetateni ai unui stat sunt lipsiti de anumite drepturi pe baza unor considerate neintemeiate.

In sociologie,termenul “discriminare”este tratamentul defavorabil al unui individ sau al unui grup de indivizi bazat pe apartenenta lor la o anumita “clasa”sau “categorie”.Discriminarea se refera la comportamentul pe care o persoana,o institutie sau un grup de persoane o au impotriva membrilor respectivei clase sau categorii.Poate implica excluderea sau limitarea accesului membrilor grupului de persoane discriminat de la exercitiul anumitor drepturi si oportunitati care altfel sunt disponibile celorlalte grupuri sociale.Filosofii morali l-au definit ca fiind un tratament sau o atentie defavorabila.Aceasta este o definitie comparativ.Un individ nu trebuie neaparat sa fie lezat pentru a fi discriminat.El sau ea,trebuie doar sa fie tratati mai rau decat altii pentru anumite motive arbitrare,pentru a fi discriminati.

Legea nr 324/2006 defineste discriminarea ca fiind :’’orice deosebire,excludere,restrictiva sau preferinta,pe baza de rasa,nationalitate,etinie,limba,religie,categorie sociala,convingeri,sex,orientare sexuala,varsta,handicap,boala cronica necontagioasa,infectare HIV,apartenenta la o categorie defavorizata,precum si orice alt criteriu care are ca scop sau ca efect restrangerea,inlaturarea recunoasterii,folosintei sau exercitarii,in conditii de egalitate,a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege,in domeniul politic,economic,social si cultural sau in orice alte domenii ale vietii publice”.

Tipuri de discriminare:

Cea mai intalnita este distinctia intre discriminarea directa si cea indirecta.Discriminarea directa apare atunci cand tratamentul diferentiat este generat in mod intentionat,in timp ce discriminarea indirecta apare atunci cand acest tratament are la baza o decizie inechitabila luata anterior.

Grupuri supuse discriminarii:

Grupurile supuse cel mai adesea discriminarii si asupra carora s-au centrat cele mai multe studii sunt: minoritatile etnice, rasiale, religioase, grupurile de imigranti. O preocupare aparte a existat pentru discriminarea practicata la adresa femeilor. In ultima perioada un interes special este acordat studiilor referitoare la discriminarea minoritatilor sexuale, a persoanelor cu abilitati speciale, precum si a varstnicilor. Domeniile de manifestare a discriminarii cele mai investigate au fost sistemul educational, piata muncii, locuirea.

Aceste grupuri sunt vulnerabile din punct de vedere social si economic. Cei care sunt tinta prejudecatilor si a discriminarii intr-o societate anume vor intampina dificultati de integrare pe piata muncii (nu isi vor gasi locuri de munca pe masura calificarii sau vor fi platiti la nivel inferior celor care apartin grupurilor favorizate), vor avea dificultati in obtinerea beneficiilor publice. Toate aceste ii fac vulnerabili din punct de vedere economic si ii includ in categoria grupurilor cu risc ridicat de saracie.

Preview document

Discriminarea etnică - microcercetare asistența socială a grupurilor minoritare - Pagina 1
Discriminarea etnică - microcercetare asistența socială a grupurilor minoritare - Pagina 2
Discriminarea etnică - microcercetare asistența socială a grupurilor minoritare - Pagina 3
Discriminarea etnică - microcercetare asistența socială a grupurilor minoritare - Pagina 4
Discriminarea etnică - microcercetare asistența socială a grupurilor minoritare - Pagina 5
Discriminarea etnică - microcercetare asistența socială a grupurilor minoritare - Pagina 6
Discriminarea etnică - microcercetare asistența socială a grupurilor minoritare - Pagina 7
Discriminarea etnică - microcercetare asistența socială a grupurilor minoritare - Pagina 8
Discriminarea etnică - microcercetare asistența socială a grupurilor minoritare - Pagina 9
Discriminarea etnică - microcercetare asistența socială a grupurilor minoritare - Pagina 10
Discriminarea etnică - microcercetare asistența socială a grupurilor minoritare - Pagina 11
Discriminarea etnică - microcercetare asistența socială a grupurilor minoritare - Pagina 12
Discriminarea etnică - microcercetare asistența socială a grupurilor minoritare - Pagina 13
Discriminarea etnică - microcercetare asistența socială a grupurilor minoritare - Pagina 14
Discriminarea etnică - microcercetare asistența socială a grupurilor minoritare - Pagina 15
Discriminarea etnică - microcercetare asistența socială a grupurilor minoritare - Pagina 16
Discriminarea etnică - microcercetare asistența socială a grupurilor minoritare - Pagina 17
Discriminarea etnică - microcercetare asistența socială a grupurilor minoritare - Pagina 18
Discriminarea etnică - microcercetare asistența socială a grupurilor minoritare - Pagina 19
Discriminarea etnică - microcercetare asistența socială a grupurilor minoritare - Pagina 20
Discriminarea etnică - microcercetare asistența socială a grupurilor minoritare - Pagina 21
Discriminarea etnică - microcercetare asistența socială a grupurilor minoritare - Pagina 22
Discriminarea etnică - microcercetare asistența socială a grupurilor minoritare - Pagina 23
Discriminarea etnică - microcercetare asistența socială a grupurilor minoritare - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Discriminarea Etnica - Microcercetare Asistenta Sociala a Grupurilor Minoritare.doc

Alții au mai descărcat și

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Comportamentul Social

Pentru o mai buna intelegere a subiectului propus vom face mai intai cateva precizari necesare pentru constructia interioara a lucrarii. In primul...

Ai nevoie de altceva?