Grup de tratament - reintegrarea socială a consumatorilor de droguri

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 3629
Mărime: 44.10KB (arhivat)
Publicat de: Otilia Zamfir
Puncte necesare: 8
Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala
Universitatea din Bucuresti, Bucuresti

Cuprins

  1. CAREI NEVOI I SE ADRESEAZA GRUPUL? CARE ESTE DENUMIREA GRUPULUI? 3
  2. JUSTIFICAREA NEVOII SOCIALE SI DESCRIEREA CONTEXTULUI IN CARE O INTALNIM.ARGUMENTE CARE JUSTIFICA SITUATIA DREPT PROBLEMA SOCIALA. 3
  3. DE CE ESTE POTRIVIT UN ASEMENEA GRUP PENTRU BENEFICIARII SAI? 4
  4. ECHIPA DE SPECIALISTI SI ROLUL LOR. 5
  5. SCOPUL GRUPULUI SI OBIECTIVELE DE LUCRU. 6
  6. DURATA PROGRAMULUI 8
  7. MEMBRII GRUPULUI 9
  8. REGULILE SI PRINCIPIILE GRUPULUI 9
  9. ACTIVITATILE GRUPULUI 10
  10. DETALIEREA UNEI SESIUNI/ACTIVITATI PARTE DIN GRUP 10
  11. SITUATII NEPREVAZUTE SI PROBLEME(SOLUTII) CARE POT SA APARA PE PARCURSUL ACTIVITATII. 11
  12. EVALUAREA GRUPULUI 12
  13. BIBLIOGRAFIE 13

Extras din proiect

2. Carei nevoi i se adresează grupul? Care este denumirea grupului?

Obiectivul principal al acestui grup este reprezentat de dezvoltarea intervențiilor de identificare, atragere și motivare a persoanelor consumatoare de droguri care nu au contact cu serviciile de asistență specializată, în special pentru persoanele cu istoric îndelungat de consum si persoanele consumatoare marginalizate sau excluse social.

In cadrul tratamentului în grup sunt eficiente mecanismele, care în terapia individuală nu pot fi utilizate. Grupul asigură o susținere socială, prin intermediul terapiei de grup, persoanele intră în contact cu alte persoane care au aceeași problemă, împărtășindu-și experiența în grup problema poate fi mai ușor depășită sau poate fi identificată soluția eficientă pentru situația dificilă apărută. Terapia de grup este eficientă în prevenirea recăderii, dezvoltarea deprinderilor sociale, posibilitatea de a analiza diverse situații de risc. Terapia în grup este o metodă utilizată în programe de tratament de tip îndelungat. În cadrul terapiei în grup pot fi utilizate metode contemporane ale psihoterapiei umanitare, cognitiv-comportamentale, psihodrama.

3.Justificarea nevoii sociale si descrierea contextului in care o intalnim.Argumente care justifica situația drept problema sociala.

Dependența de droguri și alcool este problema care se întâlnește tot mai des în societatea de azi și care are efecte negative asupra individului și, în același timp, asupra societății.

Dependența= consumul compulsiv, obsesiv de droguri inclusiv alcool, care modifică dispoziția: dependența este o boală primară obsesivă, cronică fatală caracterizată prin preocuparea privind alcoolul/drogurile, pierderea controlului, toleranța sporită, consecințe dăunătoare într-unul sau mai multe domenii de viață, negare și iluzie.

Dependența fizică se manifestă sub forma unor stări patologice care constau în necesitatea organică de a folosi drogurile pentru a evita tulburările ce apar la încetarea utilizării. Nu apare la toate tipurile de droguri dar apare des l consumul de alcool și foarte repede la consumul de heroină și morfină.

Dependența psihică se manifestă prin modificări comportamentale și stare mentală particulară însoțită de dorința psihică imperioasă de a consuma alcool sau de a-și administra droguri periodic sau continuu pentru a obține o stare de bine sau pentru a înlătura disconfortul psihic. Această dependență apare la consumul tuturor tipurilor de droguri inclusiv alcool.

„Originea cuvântului “drog” este incertă, unii autori considerând că ar proveni din cuvântul persan “droa” ce înseamnă “miros aromatic”, alții consideră că ar proveni din cuvântul evreiesc “?” – “parfum”, iar după alții la originea cuvântului ar sta termenul de origine olandeză “droog” - ce desemna substanțe vegetale vândute de farmaciști.” (Ruxandra, 2002)

“Dependenţa de droguri reprezintă comportamentul care conduce la utilizarea obligatorie a drogului, caracterizata prin necesitatea stringentă de a consuma drogul, asigurarea furnizării şi dorinţa de a reîncepe consumul”

(Florin, 2002).

Conform OG 86/2004, serviciile sociale reprezintă: măsuri și acțiuni care răspund nevoilor sociale individuale, familiale sau de grup si urmăresc: prevenirea și depășirea situațiilor de dificultate, de vulnerabilitate sau dependență, în scopul menținerii autonomiei, prevenirii marginalizării și excluziunii sociale, creșterii calității vieții. (Guvern, 2004) .

Conceptul de problemă socială poate fi definit ca fiind o situație pe care mai multe persoane dintr-o comunitate o percep ca fiind greu de rezolvat, dificilă, care creează disconfort si care cere o soluționare/ rezolvare imediată.

Exemple de probleme sociale: sărăcia, consumul de droguri, rata ridicată a abandonului școlar, poluarea apei și a aerului, servicii medicale insuficiente în mediul rural, violenta domestică etc.

Conform site-ului oficial al Ministerului Muncii,Familiei,Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice,tratarea dependentei de droguri face parte din „ serviciile sociale specializate au ca scop menținerea, refacerea sau dezvoltarea capacității de funcționare socială a indivizilor și familiilor”. (Phare, 2001).

În concluzie, problemele sociale generează nevoi sociale ce impun organizarea de servicii sociale în cadrul unei comunități inclusiv nevoia grupul de tratament ce are in vedere reintegrarea sociala a consumatorilor de droguri.

4. De ce este potrivit un asemenea grup pentru beneficiarii săi?

Grupul de tratament este necesar in vederea creșterii nivelului de informare al beneficiarilor serviciilor de tip grup de suport cu privire la resursele de servicii sociale comunitare astfel încât să fie asigurată continuitatea intervențiilor de asistență după momentul liberării pentru 60% dintre aceștia.

„ Interacțiunea sociala este un termen folosit pentru a desemna schimbul dinamic de forte prin care contactul dintre persoane are ca rezultat modificarea comportamentului si atitudinilor participanților.” (Northen, 1969).

Determinarea și elaborarea unei structuri clasice a metodelor de asistență a consumatorilor de droguri în scopul depășirii dependenței este foarte dificilă. Asistența structurată presupune servicii bazate pe evaluare, monitorizare și analiza planurilor individuale de deservire a beneficiarilor, programului de tratament medicamentos și consiliere. Mai multe programe de asistență terapeutică, în special dezvoltate în cadrul centrelor comunitare, sunt destul de complexe și include o agendă intensă de activități individuale și de grup, tratament psihoterapeutic și antrenament în scop de reabilitare.

Fenomenul răspândirii consumului produselor, substanțelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora printre contingentele de tineret are un caracter periculos. Actualitatea problemelor generate de abuzul produselor, substanțelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora se datorează faptului, că ele determină multiple dereglări de sănătate și sociale care la nivel național se pot reflecta prin creșterea mortalității, morbidității și infracționalității la acest contingent de persoane. Se constată, că experimentarea cu produsele, substanțele stupefiante sau medicamentele cu efecte similare acestora este un fenomen răspândit printre tineret. Unii experimentează cu substanțe stupefiante și se opresc, alții continuă să le folosească ocazional, fără a avea probleme serioase. Alți tineri devin dependenți, încep să folosească substanțe stupefiante mai puternice, fără a conștientiza pericolul adevărat al acestui fenomen. Majoritatea tinerilor cunosc faptul, că produsele, substanțele stupefiante sau medicamentele cu efecte similare acestora sunt dăunătoare sănătății, cu toate acestea o parte dintre ei continuă să experimenteze comportamentele riscante condiționând multiple probleme.

Principalii factori care determină tinerii să consume abuziv produsele, substanțele stupefiante sau medicamentele cu efecte similare acestora sunt:

• predispoziția genetică;

• tipul de personalitate;

• atitudinile și credințele în funcție de cultură, religie, vârstă, sex etc.;

• nivelul de educație, clasa socială, experiența personală;

• gradul de expunere la oferta unei substanțe psihoactive și la condiționarea pozitivă pentru consumul acesteia;

• accesibilitatea produselor, substanțelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora pe piața internă.

Bibliografie

Dafinoiu, O. (2009, Ianuarie). Empower. Preluat de pe http://www.empower.ro/creativitate/edward-de-bono-six-thinking-hats/

Florin, S. (2002). Stop drogurilor. Bucuresti.

Guvern. (2004). Ordonanta nr. 86. Bucuresti: Monitorul Oficial.

Karla Krogsrud Miley, M. O. (2006). Practica asistentei sociale. Abordarea participativa. Polirom.

MINISTER. (2008, Iunie). MINISTERUL SANATATII AL REPUBLICII MOLDOVA. Preluat de pe http://old.ms.md/_files/2332-tulburari%2520mentale.pdf

Minister. (2011, Februarie). MINISTERUL SĂNĂTĂŢII AL REPUBLICII MOLDOVA. Preluat de pe http://old.ms.md/_files/8650-STANDARD%2520Asistenta%2520psihosociala2011.pdf

Northen. (1969). apud Toseland & Rivas.

Phare, P. (2001). CONSTRUCŢIA INSTITUŢIONALĂ A SERVICIILOR SOCIALE. Bucuresti.

Ruxandra, R. (2002). Psihologie si psihopatologie in dependenta de drog. Bucuresti: Editura Ars Docendi.

Preview document

Grup de tratament - reintegrarea socială a consumatorilor de droguri - Pagina 1
Grup de tratament - reintegrarea socială a consumatorilor de droguri - Pagina 2
Grup de tratament - reintegrarea socială a consumatorilor de droguri - Pagina 3
Grup de tratament - reintegrarea socială a consumatorilor de droguri - Pagina 4
Grup de tratament - reintegrarea socială a consumatorilor de droguri - Pagina 5
Grup de tratament - reintegrarea socială a consumatorilor de droguri - Pagina 6
Grup de tratament - reintegrarea socială a consumatorilor de droguri - Pagina 7
Grup de tratament - reintegrarea socială a consumatorilor de droguri - Pagina 8
Grup de tratament - reintegrarea socială a consumatorilor de droguri - Pagina 9
Grup de tratament - reintegrarea socială a consumatorilor de droguri - Pagina 10
Grup de tratament - reintegrarea socială a consumatorilor de droguri - Pagina 11
Grup de tratament - reintegrarea socială a consumatorilor de droguri - Pagina 12
Grup de tratament - reintegrarea socială a consumatorilor de droguri - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Grup de tratament - reintegrarea sociala a consumatorilor de droguri.docx

Alții au mai descărcat și

Rolul Terapiei cognitiv-comportamentale în Ameliorarea Anxietății la Toxicomani

Capitolul I Introducere Fascinaţia oamenilor pentru droguri nu este un fenomen nou, substanţele psihoactive fiind cunoscute şi utilizate în...

Psihoterapie - psihoterapia centrată pe client

Orientarea psihoterapeutica centrata pe persoana a fost fundamentata de Carl Ransom Rogers (1902-1987) sub numele de terapie non-directiva,...

Tulburarea de personalitate - dependența

1. ISTORICUL TULBURĂRII În ciuda încercărilor repetate de a dezvolta un concept de personalitate antisocială fără implicaţiile unei „nebunii...

Psihodramă

1. Psihoterapie. Noţiuni introductive Psihoterapia poate fi definită din cel puţin două perspective: - ca o relaţie interpersonală între...

Tehnici cognitiv-comportamentale și Elemente de Psihodramă

Psihodrama şi treatrul social Psihodrama reprezintă o formă de utilizare a jocului dramatic în grupele cu probleme. Jocul de rol demorsează...

Consilierea psihologică în grup - Tipuri de grupuri psihoterapeutice

Sursele teoretice indică mai multe variante de afirmare a grupului în calitate de mediu de schimbare psihologică. Renumitul cercetător american...

Fobie socială

Rezumat Majoritatea studiilor clinice din literatura de specialitate ce utilizează terapia cognitiv - comportamentală ca metodă de tratament...

Tehnica lecturii și a scrisului. Metoda Sinelg

TEHNICA LECTURII SI A SCRISULUI 1. TEHNICA LECTURII I. Cerghit observa ca tehnica lecturii este o metoda de invatamant foarte importanta...

Te-ar putea interesa și

Stabilirea priorităților în asistență socială cu privire la problematica drogurilor, realitate sau deziderat

INTRODUCERE Încă din vremuri trecute, oamenii din diverse motive (religioase, medicale, recreative sau din motive existenţiale) au recurs la...

Combaterea Drogurilor pe Legea 143 din 2000

Introducere Lupta contra morţii albe este astăzi, mai mult ca niciodată, o exigenţă fundamentală a societăţii noastre. Drogurile reprezintă sursa...

Reducerea anxietății prin terapie cognitiv-comportamentală

Introducere Dorinţa de a privi la lume diferit de esenţa sa, de a trăi într-un mod oarecum laconic, însă a cărei senzaţie este de nedescris, în...

Plan de consiliere pentru familia cu tineri consumatori de droguri

Denumirea institutiei: Scoala cu clasele I–VIII. Nr.5.„Bogdan Voda”, Loc. Radauti. Jud. Suceava. Durata: Semestrul II Coordonator : Consilier...

Rolul Terapiei cognitiv-comportamentale în Ameliorarea Anxietății la Toxicomani

Capitolul I Introducere Fascinaţia oamenilor pentru droguri nu este un fenomen nou, substanţele psihoactive fiind cunoscute şi utilizate în...

Traficul și consumul ilicit de droguri

Argument În ceea ce privește consumul de droguri în societatea românească a devenit o problemă din ce în ce mai acută . În România, în ultimii ani...

Alternative de îngrijiri de sănătate - asistență socială pentru pacienții cu alcoolism cronic

Întroducere şi motivarea temei Alcoolismul este cea mai răspandita toxicomanie, un adevărat flagel social mondial, considerat de O.M.S. a treia...

Efecte negative ale globalizării - comerțul cu droguri

1 Globalizarea ca fenomen 1.1 Ce este globalizarea? Nu exista o definitie a globalizarii intr-o forma universal acceptata, si probabil nici...

Ai nevoie de altceva?