Modalități de Diminuare a Stărilor Nevrotice la Bolnavii cu Diabet Zaharat

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 5151
Mărime: 62.84KB (arhivat)
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Maia Sevciuc
Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova Universitatea de Stat din Moldova Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației

Cuprins

  1. INTRODUCERE 2
  2. Actualitatea cercetării 2
  3. Problema cercetării 2
  4. Scopul cercetării 2
  5. Obiectivele investigaţiei 2
  6. Ipoteza cercetării 3
  7. Baza conceptuală a cercetării 3
  8. Metode, procedee şi tehnici de cercetare 3
  9. Baza experimentală a cercetării 3
  10. Valoarea teoretică şi practică a lucrării 3
  11. Termeni-cheie 3
  12. CAPITOLUL I. Teorii despre diabetul zaharat 4
  13. I. 1. Caracteristicile psihologice ale pacienților cu diabet zaharat 4
  14. I. 2. Tulburările psihice la pacienții cu diabet zaharat 6
  15. CAPITOLUL II. Intervenţii psihologice în diabetul zaharat 10
  16. II.1. “Şcoala diabetului” 10
  17. II.2. Intervenţii în nevroza anxioasă la persoanele cu diabet 11
  18. II.3. Intervenţiile practice 11
  19. BIBLIOGRAFIE 14

Extras din proiect

I N T R O D U C E R E

„Diabetul este cauzat de melancolie”.

Thomas Willis

Actualitatea cercetării. Pe lângă sfera psihică a omului un impact deosebit asupra personalităţii o poate avea şi sfera fiziologică, în acest context mi-am propus să cercetez impactul diabetului zaharat ca o puternică influentă asupra personalităţii, care la rândul ei poate fi supusă unor mari schimbări la nivel psihic - cognitiv, afectiv şi comportamental. Am decis să abordez aici stările nevrotice care afectează individul cu diabet şi modalităţile de diminuare a acestor stări nevrotice, cu ajutorul unui model de şedinţe de intervenţie în recuperarea sau adaptarea pacienţilor respectivi.

Toate sferele personalităţii pot suferi modificări în raport cu schimbările apărute din cauza diabetului. Printre acestea pot fi enumărate şi tulburările de ordin psihic precum nevrozele de mai multe tipuri: anxioasă, depresivă, astenică şi tulburări de alimentaţie. Astfel în acest proiect de cercetare dorec să elucidez unele posibilităţi de intervenţie în cazul acestor alianţe de dulburări psiho-somatice.

Un aspect dosebit în cauzalitatea diabetului zaharat îl joacă sfera emoţional-afectivă deoarece la acest nivel personalitatea uneori condiţionează situaţiile stresante şi le suportă mai mult sau mai puţin prin crearea unor mecanisme de coping. Însă acestea au un impact direct asupra organismului şi fiziologiei. Deoarece nu toţi indivizii pot suporta unele şi aceleaşi circumstanţe stresante, unii adoptă astfel de mecanisme care, însă puţin se adeveresc a fi eficiente şi crează un discomfort şi o stare generală de rău, aici intră în rol aspectul genetic, care este de asemenea deosebit de important ca factor al declanşării diabetului, deoarece acesta este în mare măsură o maladie ereditară, în alte cazuri este declanşată de patologii sau accidente.

Problema cercetării. În calitate de problemă a cercetării am stabilit adoptarea unor modalităţi de diminuare a stărilor nevrotice la persoanele cu diabet zaharat. Urmărirea în ce măsură acestea se pot aplica în dependenţă de nivelul acestor stări nevrotice.

Scopul cercetării. Diminuarea stărilor nevrotice la persoanele cu diabet zaharat cu ajutorul trainingurilor de grup şi modelului psihoterapeutic.

Obiectivele investigaţiei.

- Cercetarea teoretică şi identificarea concepţiilor cu referinţă la stările nevrotice: definiţie, caracteristici de bază, forme de manifestare, factori, etc.

- Determinarea nivelului stărilor nevrotice a persoanelor cu diabet chestionate;

- Proiectarea şi realizarea experimentului formativ în scopul diminuării stărilor nevrotice cu ajutorul metodelor şi tehnicilor stabilite;

Ipoteza cercetării. Tehnicile şi metodele psihoterapeutice pot diminua stările nevrotice la persoanele cu diabet zaharat.

Baza conceptuală a cercetării: abordări teoretice cu referinţă la conceptul de nevroză, diabet zaharat ca maladie psihosomatică,

Metode, procedee şi tehnici de cercetare.

Metode teoretice: analiza şi sinteza literaturii psihologice, metodico-ştiinţifice privind problema de cercetare lansată;

Metodele empirice: experimentul formativ a fost realizat prin utilizarea următoarelor metode: programe de ameliorare sau diminuare a stărilor nevrotice precum „Şcoala diabetului”, terapii de grup etc.

Baza experimentală a cercetării.

Persoane cu diabet zaharat care au o perioadă minima de 1 an de la debutul bolii.

Valoarea teoretică şi practică a lucrării. Poate avea o aplicare instructivă şi de informare pentru persoanele ce pot fi afectate de diabet sau cele deja afectate de aceasta maladie, cu scopul de ameliorare şi recuperare a stărilor nevrotice, depresive etc.

Termeni-cheie: stări nevrotice, depresie, anxietate, tulburări de alimentaţie, diabet zaharat, tehnici, metode psihoterapeutice.

CAPITOLUL I. Teorii despre diabetul zaharat şi impactul acestuia asupra pesonalităţii

Diabetul zaharat este o tulburare a metabolismului și sistemului vascular, care se manifestă prin faptul că organismul nu este în stare să asimileze în mod corespunzător glucoza, lipidele și proteinele. Aceasta este o boala cronica a schimbului de substanțe din organism, care se caracterizează printr-o acțiune insuficientă a insulinei. Diabetul zaharat este cea mai răspândită tulburare endocrină, întâlnită în rândul adolescenților. În ciuda faptului că patologic procesul de schimb implică nu numai hidrocarburile dar, de asemenea, grăsimile și proteinele, boala se bazează pe modificările nivelului glucozei în sânge.

Tipicele simptome clinice ale diabetului zaharat includ setea, uscăciune a gurii, poliurie (urinare abundentă, în cantităţi mari), nicturie (urinare frecventă pe timp noapte), scădere a greutăţii corporale. Adesea există polifagia (foame permanentă), care dispare repede. După care se alătură starea generală de rău, oboseală, slăbiciune, piele uscată. Se dezvoltă adesea piodermia (inflamații purulente ale pielii), furunculoza, leziuni fungice, leziuni ale pielii către colțurile gurii. Diagnosticul este confirmat prin detectarea glucozei în urină, uneori, acetonă și hiperglicemie [15, p. 356].

Originea diabetului implică mai mulți factori. Cel mai important dintre aceştia e cel ereditar. La apariția bolii, de asemenea, contribuie bolile infecțioase, circumstanțele stresante, un traumatism cranian. Demonstrat fiind, în special, faptul că stresul emoțional, prin intensificarea simpatico - adrenergică poate provoca diabetul sau ridica nivelul de glucoză în sânge și eliminarea sa în urină. În timp ce la oamenii sănătoși normoglicemia curând se ameliorează, la cei cu diabet aceasta nu se întâmplă [15, p. 360].

Potrivit lui Luban-Plozza și colab., există o conexiune psihofiziologică, manifestată în creșterea şi eliberarea de catecolamine în timpul extenuării mentale și suprasolicitării fizice și inhibarea eliberării de insulină din beta-celulele pancreasului, care pot modifica în aşa mod schimbul de carbohidraţi, cum este în diabet [16, p. 145].

Un risc ridicat al îmbolnăvirii este specific țărilor dezvoltate industrial, cum ar fi procentul de cazuri din Germania este de 2-3% [16, p. 146]. Etiologia și patogenia diferitelor forme de diabet zaharat nu sunt pe deplin înțelese.

Preview document

Modalități de Diminuare a Stărilor Nevrotice la Bolnavii cu Diabet Zaharat - Pagina 1
Modalități de Diminuare a Stărilor Nevrotice la Bolnavii cu Diabet Zaharat - Pagina 2
Modalități de Diminuare a Stărilor Nevrotice la Bolnavii cu Diabet Zaharat - Pagina 3
Modalități de Diminuare a Stărilor Nevrotice la Bolnavii cu Diabet Zaharat - Pagina 4
Modalități de Diminuare a Stărilor Nevrotice la Bolnavii cu Diabet Zaharat - Pagina 5
Modalități de Diminuare a Stărilor Nevrotice la Bolnavii cu Diabet Zaharat - Pagina 6
Modalități de Diminuare a Stărilor Nevrotice la Bolnavii cu Diabet Zaharat - Pagina 7
Modalități de Diminuare a Stărilor Nevrotice la Bolnavii cu Diabet Zaharat - Pagina 8
Modalități de Diminuare a Stărilor Nevrotice la Bolnavii cu Diabet Zaharat - Pagina 9
Modalități de Diminuare a Stărilor Nevrotice la Bolnavii cu Diabet Zaharat - Pagina 10
Modalități de Diminuare a Stărilor Nevrotice la Bolnavii cu Diabet Zaharat - Pagina 11
Modalități de Diminuare a Stărilor Nevrotice la Bolnavii cu Diabet Zaharat - Pagina 12
Modalități de Diminuare a Stărilor Nevrotice la Bolnavii cu Diabet Zaharat - Pagina 13
Modalități de Diminuare a Stărilor Nevrotice la Bolnavii cu Diabet Zaharat - Pagina 14
Modalități de Diminuare a Stărilor Nevrotice la Bolnavii cu Diabet Zaharat - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Modalitati de Diminuare a Starilor Nevrotice la Bolnavii cu Diabet Zaharat.docx

Alții au mai descărcat și

Evoluția Modificărilor Psihologice la Persoanele Diagnosticate cu Diabet

Introducere În ziua actuală se produc diverse modificări în societatea în care locuim, acestea fiind atît de ordin individual, cît şi social....

Efectele diabetului zaharat de tip II asupra relației de cuplu

Argument Civilizaţia modernă a adus cu sine un ansamblu întreg de schimbări în viaţa individuală şi socială: stresul datorat adoptării unor...

Experiment - timpul de reacție în funcție de natura stimulului prezentat

Introducere: Scopul acestui experiment este de a testa valoarea timpului de reactie inregistrat la subiecti in functie de natura stimulului care le...

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Psihoterapiile

Autocunoaşterea, o deformare a esenţialului uman: poziţia logoterapiei lui Frankl a). Conform logoterapiei, năzuinţa, aspiraţia primară a omului...

Motivația

I.CARACTERIZAREA GENERALĂ A MOTIVAŢIEI Motivaţia este una dintre problemele centrale ale psihologiei. Ea încearcă să explice de ce anume oamenii...

Psihologia Sănătății

MODUL 1 Introducere în Psihologia Sanatatii Obiective operationale: prin parcurgerea acestui modul studentul va cunoaste: 1. Cauzele care au...

Ai nevoie de altceva?