Portretul Psihologic al Voievodului Vlad Țepeș - Dracula

Proiect
8.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 4684
Mărime: 435.89KB (arhivat)
Publicat de: Raluca Roșu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ioan Sima

Extras din proiect

1. SITUAŢIA INTERNAŢIONALĂ

La urcarea pe tron în cea de-a doua domnie Vlad Ţepeş – Dracula a găsit o ţară slăbită de intrigile pretendenţilor la tron aflaţi în exil în ţările vecine, precum şi de intrigile boierilor hulpavi, vicleni şi trădători.

De asemenea Vlad avea de înfruntat şi dorinţa de expansiune a imperiului Otoman condus de Mahomed al - II – lea.

În aceste condiţii Vlad a fost nevoit să-şi întărească puterea centrală, numindu-şi oameni de încredere în funcţii de dregători, a ridicat în rang pe cei care l-au slujit cu credinţă, şi-a format o armată de mercenari, cu care a trecut la eliminarea pretendenţilor la tron şi instaurarea unei ordini de stat.

Deasemenea Vlad a acordat privilegii comerciale negustorilor munteni, anulând pe cele acordate braşovenilor şi sibienilor, fapt ce a dus la întărirea puterii economice a ţării, dar a cauzat nemulţumiri din partea negustorilor transilvăneni.

Într-o conjunctură externă foarte instabilă, acest pământ fiind permanent ameninţat de invazia puhoiului nimicitor otoman, pe fondul unei perioade de lupte şi uneltiri interne chiar de la începutul domniei sale voievodul Vlad Ţepeş – Dracula a trebuit să facă faşă unor greutăţi politico – economice deosebite. Înţelegând situaţia delicată căreia trebuia să-i ţină piept, el a dus o politică de o deosebită distincţie diplomatică în vederea stabilirii de bune relaţii cu statele vecine, inclusiv cu Imperiul otoman, în care şi-a petrecut câţiva ani învăţând rafinamentele comportamentale şi politice.

Prin acţiunile sale a reuşit să întărească şi să centralizeze statul feudal Ţara Românească, instaurând o epocă de transformări politico – economice evidente.

2. SCURT ISTORIC AL VIEŢII ŞI ACTIVITĂŢII VOIEVODULUI VLAD ŢEPEŞ – DRACULA

Vlad Ţepeş – Dracula s-a născut în anul 1431 (8 februarie) în Sighişoara, fiind al doilea fiu al lui Vlad Dracul. A crescut la Sighişoara, unde a deprins scrisul, cititul şi meşteşugul armelor.

În anul 1436 odată cu urcarea pe tronul Ţării Româneşti a tatălui său, acesta revine în Ţara Românească.

Între anii 1441 – 1443 Vlad Dracul şi fii săi Vlad şi Radu sunt captivi la turci. În anul 1444 Vlad revine în Ţara Românească din captivitate, iar în 1446 este trimis din nou ostatic la turci. În timpul captivităţii Vlad a avut ocazia să cunoască organizarea, obiceiurile şi tehnica militară învăţând totodată şi limba turcă.

În octombrie 1448 Vlad este menţionat ca domn în Ţara Românească, iar în noiembrie acelaşi an este silit să părăsească tronul şi pleacă, probabil la turci.

În 1450 (1451) Vlad vine în Moldova la unchiul său Bogdan al – II – lea, iar la sfârşitul lui octombrie 1451 după uciderea unchiului său fuge în Transilvania.

Înainte de 3 iulie 1456 Iancu de Hunedoara îl numeşte pe Vlad Ţepeş – Dracula comandant al armatelor de graniţă, iar în iulie – august 1456 Vlad Ţepeş – Dracula reuşeşte să-l înfrângă pe Vladislav al – II – lea, să-l ucidă (20 august) şi să preia tronul Ţării Româneşti.

În martie – aprilie 1457 – Vlad Ţepeş – Dracula îl sprijină cu oaste pe Ştefan cel Mare pentru a lua tronul Moldovei.

La 18 aprilie 1457 Vlad Ţepeş – Dracula îi pedepseşte pe târgoviştenii care l-au ucis pe fratele său Mircea; familiile boierilor trădători fiind puse să lucreze la cetatea Poenari.

În perioada ianuarie – martie 1459 Vlad Ţepeş – Dracula interzice negustorilor transilvăneni să mai practice comerţ pe întreg teritoriul Ţării Româneşti; obligându-i să facă negoţ cu ridicata numai în trei târguri: Cîmpulung, Tîrgşor şi Tîrgovişte. Înainte de 2 aprilie 1459 – Vlad Ţepeş – Dracula dă poruncă negustorilor români aflaţi în Braşov să revină acasă şi apoi ia măsuri împotriva negustorilor saşi din Ţara Românească, deoarece nu respectă dispoziţiile sale.

La 23 aprilie 1459 Vlad Ţepeş – Dracula reprimă rebeliunea boierilor condusă de Albu cel Mare.

În 2 martie 1460 pretendentul Dan cel Tânăr anunţă că va ataca Ţara Românească, cu sprijinul braşovenilor, dar înainte de 22 aprilie 1460, Dan cel Tânăr este înfrânt, prins şi ucis de armata lui Vlad Ţepeş – Dracula; lupta s-a dat pe teritoriul Ţării Româneşti, în apropierea culoarului Rucăr – Bran. În mai 1460, în fruntea trupelor sale, Vlad Ţepeş – Dracula arde localităţi din Ţara Bîrsei; sunt incendiate biserica şi cartierul Bartolomeu din Braşov; un detaşament al armatei voievodului muntean fiind înfrânt la Codlea. La 24 august 1460, aflându-se în fruntea armatei sale Vlad Ţepeş – Dracula întreprinde o campanie – razie de pedepsire în Ţara Făgăraşului şi Amlaşului, distrugând târgurile Şercaia şi Mica.

Preview document

Portretul Psihologic al Voievodului Vlad Țepeș - Dracula - Pagina 1
Portretul Psihologic al Voievodului Vlad Țepeș - Dracula - Pagina 2
Portretul Psihologic al Voievodului Vlad Țepeș - Dracula - Pagina 3
Portretul Psihologic al Voievodului Vlad Țepeș - Dracula - Pagina 4
Portretul Psihologic al Voievodului Vlad Țepeș - Dracula - Pagina 5
Portretul Psihologic al Voievodului Vlad Țepeș - Dracula - Pagina 6
Portretul Psihologic al Voievodului Vlad Țepeș - Dracula - Pagina 7
Portretul Psihologic al Voievodului Vlad Țepeș - Dracula - Pagina 8
Portretul Psihologic al Voievodului Vlad Țepeș - Dracula - Pagina 9
Portretul Psihologic al Voievodului Vlad Țepeș - Dracula - Pagina 10
Portretul Psihologic al Voievodului Vlad Țepeș - Dracula - Pagina 11
Portretul Psihologic al Voievodului Vlad Țepeș - Dracula - Pagina 12
Portretul Psihologic al Voievodului Vlad Țepeș - Dracula - Pagina 13
Portretul Psihologic al Voievodului Vlad Țepeș - Dracula - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Portretul Psihologic al Voievodului Vlad Tepes - Dracula.doc

Alții au mai descărcat și

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Comportamentul Social

Pentru o mai buna intelegere a subiectului propus vom face mai intai cateva precizari necesare pentru constructia interioara a lucrarii. In primul...

Ai nevoie de altceva?