Proiect psihologia creativității - dezvoltarea creativității prin dans la școlarii mijlocii

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 3131
Mărime: 16.60KB (arhivat)
Publicat de: Filip Chirilă
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

În cadrul acestui proiect se elaborează un plan pentru dezvoltarea creativităţii prin intermediul dansului în context cu muzica şi realizarea unui cadru specializat în care copiii de vârstă şcolară mijlocie să îşi poată valorifica aptitudinile creatoare.

Creativitatea este aptitudinea sau capacitatea de a compune şi recompune din date vechi, cunoscute, sisteme şi structuri cu funcţionalităţi noi. Creativitatea este o capacitate complexă care face posibilă crearea de produse reale sau pur mintale, constituind un progres în planul social.

Creativitatea se referă la găsirea e soluţii, idei, probleme, metode care nu sunt noi pentru societate, dar la care s-a ajuns pe cale independentă. A fi creativ înseamnă a crea ceva nou, original şi adecvat realităţii.

Creativitatea nu înseamnă doar receptarea şi consumul de nou, ci ,în primul rând, crearea noului.

Receptivitatea faţă de tot ce este nou este punctul de pornire al creativităţii şi se manifestă prin curiozitate, atitudine interogativă, în abilităţile de a sesiza cu facilitate problemele importante şi neobişnuite, de a sesiza legătura cauzală sau funcţională acolo unde există, de a observa contradicţiile şi inadvertenţele.

În perioada şcolarităţii mijlocii activitatea esenţială o constituie învăţarea şi pregătirea pentru exercitarea unor profesii viitoare. Şcolarii încearcă sa îşi dea seama de resursele personale, de realizarea propriei persoane şi are loc încercarea de dobândire a independenţei. Creşte aspiraţia pentru originalitate, creativitate, pentru depăşirea mediocrităţii şi a anonimatului. Tinerii devin din ce în ce mai interesaţi de muzică, dans, creaţii literare şi artistice, de teatru, pictură, încep să frecventeze locuri unde se desfăşoară astfel de activităţi şi încep să se contureze gusturile pentru diferite genuri muzicale sau artistice.

Apar primele sentimente de anxietate şi frustrare datorate fricii de înfrângere, eşec, a complexului de inferioritate care induc tinerilor stări de disconfort, sentimente de culpabilitate, de respingere şi de agresivitate faţă du anumite cerinţe de politeţe sau faţă de adulţi.

Tipurile de relaţii şi interacţiuni se complică treptat şi facilitează integrarea şcolarului în grupurile de vârsta lui ceea ce denotă faptul că identitatea proprie se conturează din ce in ce mai bine şi mai evident. Tânărul devine din ce în ce mai motivat

pentru dobândirea unui statut intelectual şi moral, iar acest lucru îl determină să conştientizeze locul ce îi revine în cadrul familiei, colectivului şcolar sau a grupului de prieteni.

Dansul constituie un mijloc ideal şi eficient pentru exteriorizarea emoţiilor, gândurilor, trăirilor, sentimentelor şi este un factor esenţial în dezvoltarea creativităţii.

Dansul presupune energie, activitate, spontaneitate, revigorare şi este strâns legat de atenţie, gândire, imaginaţie şi inteligenţă care sunt şi componente definitorii pentru creativitate. Imaginaţia este o condiţie esenţială în acumularea cunoştinţelor, priceperilor şi deprinderilor, având un rol definitoriu în modul de îngramare a acestora.

Creativitatea este aptitudinea sau capacitatea de a produce ceva nou şi de valoare, ea este un proces prin care se realizează un produs.

Dansul joacă un rol important în manifestarea creativităţii în perioada şcolarităţii mijlocii, însă în multe şcoli nu se ţine cont de conexiunea dansului cu capacităţile creatoare.

Dansul este un obiect şi o activitate care nu apare în curriculumul aferent şcolarităţii mijlocii, ci este o materie opţională pe care copiii o pot desfăşura numai în particular, înscriindu-se la activităţi extraşcolare.

Dansul este un mijloc propice de exprimare a afectelor, emoţiilor, gândurilor pozitive sau negative, este o activitate care presupune multă mişcare, ingeniozitate, dezinvoltură, implicare şi energie.

În şcoli există numeroşi copii talentaţi la dans care şi-ar putea dezvolta creativitatea prin intermediul acestui mijloc de relaxare, însă ei nu sunt identificaţi, fiind obligaţi să desfăşoare alte activităţi considerate ca fiind mijloace creative prevăzute de curriculă.

Prin intermediul acestui proiect se încearcă crearea unei clase speciale de dans, identificarea copiilor din şcolaritatea mijlocie care posedă aceste aptitudini şi punerea în evidenţă a relaţiei dintre creativitatea şi dans.

Preview document

Proiect psihologia creativității - dezvoltarea creativității prin dans la școlarii mijlocii - Pagina 1
Proiect psihologia creativității - dezvoltarea creativității prin dans la școlarii mijlocii - Pagina 2
Proiect psihologia creativității - dezvoltarea creativității prin dans la școlarii mijlocii - Pagina 3
Proiect psihologia creativității - dezvoltarea creativității prin dans la școlarii mijlocii - Pagina 4
Proiect psihologia creativității - dezvoltarea creativității prin dans la școlarii mijlocii - Pagina 5
Proiect psihologia creativității - dezvoltarea creativității prin dans la școlarii mijlocii - Pagina 6
Proiect psihologia creativității - dezvoltarea creativității prin dans la școlarii mijlocii - Pagina 7
Proiect psihologia creativității - dezvoltarea creativității prin dans la școlarii mijlocii - Pagina 8
Proiect psihologia creativității - dezvoltarea creativității prin dans la școlarii mijlocii - Pagina 9
Proiect psihologia creativității - dezvoltarea creativității prin dans la școlarii mijlocii - Pagina 10
Proiect psihologia creativității - dezvoltarea creativității prin dans la școlarii mijlocii - Pagina 11
Proiect psihologia creativității - dezvoltarea creativității prin dans la școlarii mijlocii - Pagina 12
Proiect psihologia creativității - dezvoltarea creativității prin dans la școlarii mijlocii - Pagina 13
Proiect psihologia creativității - dezvoltarea creativității prin dans la școlarii mijlocii - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Proiect Psihologia Creativitatii - Dezvoltarea Creativitatii prin Dans la Scolarii Mijlocii.doc

Alții au mai descărcat și

Evaluare psihologică

EVALAUARE PSIHOLOGICA GRADINITA CU PROGRAM PRELUNGIT NR.44 TIMISOARA I. Descrierea postului propus pentru selectie 1. Diagnoza mediului intern...

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Comportamentul Social

Pentru o mai buna intelegere a subiectului propus vom face mai intai cateva precizari necesare pentru constructia interioara a lucrarii. In primul...

Ai nevoie de altceva?