Surprinderea diferențelor psihologice generate de diferența de gen

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 6072
Mărime: 35.18KB (arhivat)
Publicat de: Norica Tănase
Puncte necesare: 7
UNIVERSITATEA DE VEST FACULTATEA DE SOCIOLOGIE SI PSIHOLOGIE SECTIA PSIHOLOGIE ANUL II

Extras din proiect

SUBIECTUL I : G.G.

Sex: feminin

Varsta: 24 ani

Ocupatia: inginer software ; masterand la Facultatea de Electronica si Telecomunicatii

1)PAQ – Parental Authority Questionnaire

Din cadrul rezultatelor testului PAQ reiese ca G.G. genul de parinti democrati. Acest gen se incadreaza intre celelalte doua extreme – parintele permisiv si parintele autoritar. Un parinte democrat le ofera copiilor limite clare si ferme, dar aceasta disciplinare este moderata de “caldura” impersonala, intelegerea comportamentului copilului, flexibilitate in stabilirea limitelor, suport si pedepse verbale.

Aceasta atitudine adoptata de parinti a facut-o pe G.G. sa fie foarte atasata de acestia, asa cum reiese, de altfel, si din anamneza. Are o mare incredere in parinti si le cere sfatul de fiecare data cand are nevoie de acesta. Acestia, la randul lor, au sprijinit-o in tot ce si-a dorit si i-au oferit tot timpul posibilitatea de alegere. Intre G.G. si mama sa este o relatie foarte stransa, aceasta considerand-o nu numai mama, ci si cea mai buna prietena a sa. De asemenea, subiectul este foarte apropiat de tatal sau, care s-a dovedit la fel de democrat in cresterea acesteia ca si mama.

Atitudinea adoptata de mama, ca si parinte democrat, ar putea fi explicata si prin faptul ca aceasta este profesoara si are de a face in fiecare zi cu copii. De asemenea, tatal a petrecut foarte mult timp cu G.G., ceea ce probabil l-a facut pe acesta sa isi doreasca o relatie cat mai sanatoasa cu fiica sa, si l-a determinat sa aiba incredere in aceasta, devenind, astfel, un parinte democrat.

2) EMBU – Inventar pentru masurarea modelelor parentale de educare inventat de Carlo Perris

In urma efectuarii testului EMBU, a reiesit ca modelele parentale principale adoptate de parintii subiectului, au fost cel afectuos in primul rand, cel stimulativ, cel tolerant si cel de orientare catre performanta. Acestea au fost modele parentale adoptate de ambii parinti. Mama subiectului a mai manifestat insa, ma rar, si un stil supraimplicat, cat si unul punitiv.

Acest rezultat este in concordanta cu rezultatul testului PAQ. Ambii parinti si-au aratat afectiunea fata de G.G. in mod constant, creand astfel o relatie copil-parinte foarte puternica. Au stimulat-o mereu in legatura cu diferite activitati si au fost toleranti fata de greselile acesteia. Acestia au orientat-o catre obtinerea de cat mai multe performante, ceea ce s-a legat foarte mult de stilul stimulativ adoptat de parinti. Nevoia de performanta dezvoltata in copilarie se datoreaza cel mai probabil stilului parental adoptat de parinti

Mama s-a implicat totusi ceva mai mult decat tatal in viata subiectului, uneori insa, exagerand. Cu toate acestea, a stiut sa mentina o anumita limita. Uneori a manifestat si un stil punitiv, tatal fiind mult mai iertator.

3) Stiluri De Gandire

In urma acestui test a reiesit ca stiulrile de gandire adoptate de subiect sunt cel legislativ (dupa criteriul functiei auto-guvernarii mentale), cel ierarhic (dupa criteriul formelor auto-guvernarii mentale) si cel progresist (dupa criteriulorientarii auto-guvernarii mentale). De aici rezulta ca lui G.G. ii place sa fie creativa in formularea strategiilor ce o ajuta sa isi atinga scopurile, ea creeand, formuland si planificand solutiile problemelor. Este capabila sa urmareasca mai multe scopuri pe care le ierarhizeaza in functie de importanta. Este dispusa sa treaca peste reguli si proceduri pentru a rezolva problemele, fiind o fire inovatoare. Ii plac provocarile noi, care sa ii puna la incercare capacitatea creativa. Se poate spune ca G.G. gandeste precum un lider, ea probabil descurcandu-se foarte bine intr-o pozitie de conducere.

Preferinta subiectului pentru stilurile de gandire ce faciliteaza creativitatea se datoreaza nivelului ridicat de dezvoltare cognitiva, invatarii profunde si unei stime de sine crescute. Subiectul are o gandire de tip relativist, care presupune o gandire critica bine conturata. Aceasta din urma indica preferinta subiectului de a face reguli, de a compara teorii, de a evalua puncte de vedere contradictorii. Subiectului ii place sa se bucure de o mare libertate de gandire.

Cu toate ca uneori trece peste reguli, G.G. isi impune anumite limite, respectand regulile de baza. Prefera sa rezolve problemele singura, dar nu exclude posibilitatea lucrului in grup. Aceasta releva faptul ca G.G. este o persoana flexibila, care stie sa se adapteze situatiei.

Subiectul nu are o preferinta clara fata de subiectele abstracte sau cele concrete.

G.G. este o persoana care isi asuma riscul de a realiza anumite activitati altfel decat ceilalti, depasind convenientele. Subiectul este constiincios, isi duce tot timpul la indeplinire sarcinile. De asemenea, este capabil sa isi pastreze calmul in situatii de criza, ceea ce il ajuta foarte mult in atingerea scopurilor pe care si le propune.

Preview document

Surprinderea diferențelor psihologice generate de diferența de gen - Pagina 1
Surprinderea diferențelor psihologice generate de diferența de gen - Pagina 2
Surprinderea diferențelor psihologice generate de diferența de gen - Pagina 3
Surprinderea diferențelor psihologice generate de diferența de gen - Pagina 4
Surprinderea diferențelor psihologice generate de diferența de gen - Pagina 5
Surprinderea diferențelor psihologice generate de diferența de gen - Pagina 6
Surprinderea diferențelor psihologice generate de diferența de gen - Pagina 7
Surprinderea diferențelor psihologice generate de diferența de gen - Pagina 8
Surprinderea diferențelor psihologice generate de diferența de gen - Pagina 9
Surprinderea diferențelor psihologice generate de diferența de gen - Pagina 10
Surprinderea diferențelor psihologice generate de diferența de gen - Pagina 11
Surprinderea diferențelor psihologice generate de diferența de gen - Pagina 12
Surprinderea diferențelor psihologice generate de diferența de gen - Pagina 13
Surprinderea diferențelor psihologice generate de diferența de gen - Pagina 14
Surprinderea diferențelor psihologice generate de diferența de gen - Pagina 15
Surprinderea diferențelor psihologice generate de diferența de gen - Pagina 16
Surprinderea diferențelor psihologice generate de diferența de gen - Pagina 17
Surprinderea diferențelor psihologice generate de diferența de gen - Pagina 18
Surprinderea diferențelor psihologice generate de diferența de gen - Pagina 19
Surprinderea diferențelor psihologice generate de diferența de gen - Pagina 20
Surprinderea diferențelor psihologice generate de diferența de gen - Pagina 21
Surprinderea diferențelor psihologice generate de diferența de gen - Pagina 22
Surprinderea diferențelor psihologice generate de diferența de gen - Pagina 23
Surprinderea diferențelor psihologice generate de diferența de gen - Pagina 24
Surprinderea diferențelor psihologice generate de diferența de gen - Pagina 25
Surprinderea diferențelor psihologice generate de diferența de gen - Pagina 26
Surprinderea diferențelor psihologice generate de diferența de gen - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • Surprinderea Diferentelor Psihologice Generate de Diferenta de Gen.doc

Te-ar putea interesa și

Epoca lui Carlo Goldoni și reforma în comedie

Incep studiul cu o incursiune in dramaturgia secolului, pentru a putea defini mai exact locul valoric al dramaturgului. Dupa explozia dramatica...

Epoca lui Carlo Goldoni și reforma în comedie

Capitolul 1 In loc de introducere Ideea de a face teatru s-a nascut in mine inca din perioada primelor semne ale adolescentei. Pe atunci mi-era...

Ai nevoie de altceva?