Valențele Negative ale Televiziunii

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 7901
Mărime: 43.51KB (arhivat)
Publicat de: Amza Negru
Puncte necesare: 9
proiectul a fost prezentat in cadrul Facultatii de Filosofie si Stiinte Social-Politice, UAIC

Cuprins

  1. I.Definirea conceptelor-cheie
  2. II.Efectele nocive ale televiziunii
  3. II.1. Crearea unei atitudini mentale pasive
  4. II.2. Dificultăţi de exprimare
  5. II.3. Televizorul sau atenţia orientată?
  6. II.4.Vizionarea TV, factor determinant în apariţia hiperactivităţii
  7. II.5.Eroticul
  8. II.6.Violenţa
  9. III.Eliminarea efectelor nocive produse de vizionarea TV
  10. IV.Designul cercetării
  11. ANEXE
  12. BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect

„Influenţa tot mai mare a televiziunii reprezintă cel mai important eveniment din cadrul mediilor de informare din ultimii 30 ani. Dacă vor continua actualele tendinţe în ceea ce priveşte televiziunea, la vârsta de 18 ani, copilul de azi va petrece în medie mai mult timp urmărind programele de televizor decât pentru orice altă activitate, cu excepţia somnului”.

(A. Giddens, 1997)

I.Definirea conceptelor-cheie

Consiliul Naţional al Audiovizualului- este este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituţie publică autonomă aflată sub control parlamentar. Rolul instituţiei noastre este de a asigura o piaţă a audiovizualului bazată pe libertate de exprimare, pluralism şi liberă concurenţă. În acelaşi timp, CNA trebuie să asigure respectarea de către posturile de televiziune şi radio a normelor privind informarea corectă, viaţa privată, demnitatea umană şi în special, protecţia minorilor.

Copil - potrivit art. 4 din Legea nr. 272/ 2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului este persoana care nu a împlinit vârsta de 18 ani şi nu a dobândit capacitatea deplină de exerciţiu.

Termenul copil poate fi folosit pentru a desemna fie un descendent, fie o persoană care nu a atins un status economic şi juridic deplin ca adult în societate. Indivizii din această din urmă stare trec printr-o perioadă numită copilărie. (Marshall, G., 2003, p. 136)

În sensul Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului, prin copil se înţelege „orice fiinţă sub vârsta de 18 ani, cu excepţia cazurilor când, în baza legii aplicabile copilului, majoratul este stabilit sub această vârstă.”

ADHD - înseamnă Deficit de Atenţie / Hiperactivitate / Impulsivitate şi este una dintre cele mai frecvente afecţiuni comportamentale întâlnite la copii şi adolescenţi. Studiile arată că un procent de 3-7% din copiii de vârstă şcolară prezintă simptome ADHD (1-2 din copiii dintr-o clasa de 30). ADHD debutează în copilărie şi poate persista şi la vârsta adultă. Deşi la unii copii simptomele ADHD dispar odată cu înaintarea în vârstă, în jur de 60% pot prezenta simptome şi la vârsta adultă.

Socializarea reprezinta procesul prin care oamenii devin la maturitate (dupa ce au venit pe lume slabi si dependenti de alte persoane) fiinte cu propria lor identitate, posedand un bagaj de idei si deprinderi care le dau posibilitatea sa participe activ la viata sociala, oamenii integrandu-se usor in societate devenind agenti sociali.

Procesul de socializare are doua momente:

• cel de intrare a individului in grupul social;

• viata individului in cadrul grupului in care a intrat, acest din urma moment fiind mai important pentru sociologie fata de primul, pentru ca in cadrul acestuia persoana isi insuseste (sau respinge) normele de comportare ale grupului si tot acum el participa (sau nu) la viata si activitatea acestuia.

Mass-media (sociologia Mass-Media)- termen consacrat mai întâi în limba engleză referitor la mijloacele de comunicare în masă; seturi de tehnici şi metode de transmitere, de către furnizori centralizaţi, a unor mesaje unei audienţe largi, eterogene şi dispersate geografic. Într-o perspectivă instituţională mijloacele de comunicare sunt considerate instituţii sociale, atât culturale cât şi economice.

Violenţa- în Dicţionarul Politic, din 1975, violenţa avea o definiţie ştiinţifică şi anume: ,,aplicarea forţei în relaţiile interumane sau interstatale, recurgerea la presiune psihologică şi chiar la exterminare fizică, pentru a se obţine supunere faţă de o voinţă străină.’’

În zilele noastre, conotaţia cuvântului ,,violenţă’’ a căpătat noi aspecte în Dicţionarul Limbii Române pentru Elevi şi anume „violenţa” reprezintă în primul rând o „ însuşire, caracter a ceea ce este violent; putere mare, intensitate, tărie”; în aldoilea rând, „lipsa de stăpânire în vorbă sau în fapte, vehemenţă,furie”; în al treilea rând, „faptul de a întrebuinţa forţa brutală, constrângere, violentare”.

Educaţie- ansamblul de acţiuni sociale de transmiterea a culturii, de generare, organizare şi conducere a învăţării individuale sau colective. În funcţie de gradul de organizare, se distinge între educaţie formală, educaţie informală şi nonformală.

Public- în sociologia opiniei publice şi a comunicaţiei în masă, prin public se înţelege „un spect funcţional, o activitate de moment a oamenilor care trăiesc laolaltă”.(M. Ralea, T. Herseni, Sociologia succesului,1962, p.339). Fiecare opinie are publicul ei, adică un grup de persoane afectate de o problemă socială, faţă de care adoptă opoziţie pro sau contra, exprimată cu diferite grade de intensitate.

Preview document

Valențele Negative ale Televiziunii - Pagina 1
Valențele Negative ale Televiziunii - Pagina 2
Valențele Negative ale Televiziunii - Pagina 3
Valențele Negative ale Televiziunii - Pagina 4
Valențele Negative ale Televiziunii - Pagina 5
Valențele Negative ale Televiziunii - Pagina 6
Valențele Negative ale Televiziunii - Pagina 7
Valențele Negative ale Televiziunii - Pagina 8
Valențele Negative ale Televiziunii - Pagina 9
Valențele Negative ale Televiziunii - Pagina 10
Valențele Negative ale Televiziunii - Pagina 11
Valențele Negative ale Televiziunii - Pagina 12
Valențele Negative ale Televiziunii - Pagina 13
Valențele Negative ale Televiziunii - Pagina 14
Valențele Negative ale Televiziunii - Pagina 15
Valențele Negative ale Televiziunii - Pagina 16
Valențele Negative ale Televiziunii - Pagina 17
Valențele Negative ale Televiziunii - Pagina 18
Valențele Negative ale Televiziunii - Pagina 19
Valențele Negative ale Televiziunii - Pagina 20
Valențele Negative ale Televiziunii - Pagina 21
Valențele Negative ale Televiziunii - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Valentele Negative ale Televiziunii.doc

Ai nevoie de altceva?