Comportamentele dificile și deranjante - Cum le depășim

Proiect
8/10 (1 vot)
Ă
Domeniu: Psihopedagogie
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 47 în total
Mărime: 145.48KB (arhivat)
Publicat de: Eike M.
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Cum să ne purtăm cu oamenii dificili

Brinkman și Kirschner identifică 10 tipuri de persoane dificile:

Tancul

Perfidul

Grenada

Atoateștiutorul

Atoateștiutorul închipuit

Serviabilul

Nehotărîtul

Taciturnul

Negativistul

Jeluitorul.

Sugestii în comunicare cu persoanele de tip Tanc

Tancul este confruntativ, găsește mereu pe cineva vinovat, este furios, nerăbdător și agresiv. Îl definim prin temperamentul coleric și nestăpînire (ca fire, după K. Leonhard).

Răspunsuri nerecomandabile la asaltul Tancului:

Contraatacul. Tancul va escalada asaltul, construind o alianță împotriva dvs. Defensiva, Puteți încerca să vă apărați, să explicați sau să vă justificați poziția. Tancul vrea rezultate, nu scuze, el nu este interesat să vă asculte explicațiile, ba chiar explicațiile îl antagonizează mai mult.

Supunerea umilă, din slăbiciune sau teamă. Teama este un semnal sigur pentru Tanc că atacul său este justificat.

Sugestii în comunicare cu persoanele de tip Tanc

Exersați mintal relația cu Tancul, în speță confruntarea, pînă cînd vă simțiți sigur pe dvs. pentru o întîlnire adevărată.

Dobîndiți-i respectul, arătîndu-i că sînteți puternic și capabil. Tancul nu atacă oamenii pe care-i respectă. Procedați ca mai jos :

Stați pe loc. Nu vă schimbați poziția, priviți-I în ochi pe Tanc, în tăcere, și concentrați-vă asupra respirației. Respirați încet și adînc, în timp ce vă liniștiți.

Sugestii în comunicare cu persoanele de tip Tanc

Întrerupeți atacul rostindu-i numele (prenumele, titlul, genul) iar și iar, pînă se oprește.

Repetați punctul principal. Tancul se va convinge că îl ascultați cu atenție și totodată îl determinați să nu mai repete ideea. „înțeleg că nu este timp de conversații în birou, pentru că se pierde vremea ! "

Formulați aserțiunea-Eu. începeți cu „Din punctul meu de vedere...", „Eu văd..." și apoi anunțați condiția: „...dar nu discut despre asta pînă nu vorbești cu mine civilizat".

Sugestii în comunicare cu persoanele de tip Perfid

Perfidul folosește atacul ascuns : comentarii răutăcioase - făcînd remarce nerelevante care derutează oamenii și-i fac să pară stupizi -, umor sarcastic, ton mușcător și clasica rotire a ochilor.

Motivații ale comportamentului Perfidului: unii atacă atunci cînd îi supără turnura evenimentelor și îi socotesc responsabili pe anumiți indivizi, alții îi atacă pe cei care ar putea interfera cu propriile planuri, iar o altă categorie - doar pentru bravadă, pentru a fi în atenția celorlalți. Cînd vor să distreze oamenii pentru a ajunge în centrul atenției, pot face remarce fără răutate intenționată, tachinîndu-și prietenii buni fără a sesiza că nici acest gen nu este agreat.

Conținut arhivă zip

  • Comportamentele dificile si deranjante - Cum le depasim.ppt

Ai nevoie de altceva?